Τετάρτη, 27 Μαϊου 202005:31:36

Φράγμα Φανερωμένης

Pin It

 

 

 

Το φράγμα της Φανερωμένης βρίσκεται 7 χλμ δυτικά του χωριού Ζαρού και περίπου 7 χλμ βόρεια του Τυμπακίουστην περιφέρεια του χωριού Φανερωμένη της επαρχίας Πυργιώτισσας. Βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία, μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη και καλύπτει μια έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων και χωρητικότητας 20 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Κύριοι τροφοδότες είναι οι Ποταμοί Κουτσουλίδης, που μεταφέρει τα νερά από το δάσος του Ρούβα και το Ζαρό. και Χάλεφε που μεταφέρει τα νερά από τα Βορίζια.

Κατασκευάστηκε το 2005 για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες νερού για την άρδευση της «διψασμένης» πεδιάδας της Μεσαράς. Στα λίγα χρόνια λειτουργίας του, η λίμνη της Φανερωμένης έχει γίνει ένας εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοπος, όπου φωλιάζουν και σταματούν σπάνια πουλιά και ζώα.  Η πρόσβαση στο φράγμα γίνεται κυρίως μέσα από το χωριό Βώροι, από όπου υπάρχουν πινακίδες. Άλλοι τρόποι πρόσβασης είναι μέσω του χωριού Γαλιά, αλλά κι από το Ζαρό

Γύρω από τη λίμνη μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφτεί τον έρημο οικισμό Λαλουμάς, να δει τα πέτρινα γεφύρια που ακόμη εξυπηρετούν τη διάβαση των πεζών και των οχημάτων, τους παλιούς νερόμυλους και να θαυμάσει τον πανύψηλο καταρράκτη του Ριζόπετρου.

 

Pin It

 

 

  

 

 

 

 

 

 

                          

                        

              

                                 

        

                                           

          

 

 

 

      

                       

       


     

 

        

Back to top
Go to bottom