Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 202006:59:25

Φράγμα Φανερωμένης

Pin It

 

 

 

Το φράγμα της Φανερωμένης βρίσκεται 7 χλμ δυτικά του χωριού Ζαρού και περίπου 7 χλμ βόρεια του Τυμπακίουστην περιφέρεια του χωριού Φανερωμένη της επαρχίας Πυργιώτισσας. Βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία, μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη και καλύπτει μια έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων και χωρητικότητας 20 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Κύριοι τροφοδότες είναι οι Ποταμοί Κουτσουλίδης, που μεταφέρει τα νερά από το δάσος του Ρούβα και το Ζαρό. και Χάλεφε που μεταφέρει τα νερά από τα Βορίζια.

Κατασκευάστηκε το 2005 για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες νερού για την άρδευση της «διψασμένης» πεδιάδας της Μεσαράς. Στα λίγα χρόνια λειτουργίας του, η λίμνη της Φανερωμένης έχει γίνει ένας εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοπος, όπου φωλιάζουν και σταματούν σπάνια πουλιά και ζώα.  Η πρόσβαση στο φράγμα γίνεται κυρίως μέσα από το χωριό Βώροι, από όπου υπάρχουν πινακίδες. Άλλοι τρόποι πρόσβασης είναι μέσω του χωριού Γαλιά, αλλά κι από το Ζαρό

Γύρω από τη λίμνη μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφτεί τον έρημο οικισμό Λαλουμάς, να δει τα πέτρινα γεφύρια που ακόμη εξυπηρετούν τη διάβαση των πεζών και των οχημάτων, τους παλιούς νερόμυλους και να θαυμάσει τον πανύψηλο καταρράκτη του Ριζόπετρου.

 

Pin It

                                       

                                                                                

                       

                                                                                                                     

 

 

                

                               

                         

                               
                            

 

 

 

 

                                                                                             

                           

                                                                     

 

                                                                    

 

Back to top
Go to bottom