Τρίτη, 4 Αυγούστου 202001:54:09

Τίμιος Σταυρός στον Ψηλορείτη

Pin It

 

 

 

 

Η περήφανη οροσειρά της Ίδης ή Ψηλορείτη, όπως οι περισσότεροι σήμερα ονομάζουν το ιερό από την αρχαιότητα βουνό, έχει τον Τίμιο Σταυρό που, με υψόμετρο 2456 μέτρα, είναι η ψηλότερη κορφή όλης της Κρήτης. Για την ανάβαση στον Τίμιο Σταυρό υπάρχουν αρκετοί τρόποι και από τη βόρεια πλευρά αλλά και από τη νότια. Από την αρχαιότητα χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο έβγαιναν στην κορφή του ιερού βουνού για να αποθέσουν τα αφιερώματα τους στο Ιερό Κορυφής που υπήρχε στη θέση της κορφής που σήμερα βρίσκεται το πέτρινο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού.

Το εκκλησάκι είναι κτισμένο με απλές πέτρες του βουνού χωρίς κάποιο συνδετικό υλικό με την ίδια τεχνική που οι βοσκοί του Ψηλορείτη αιώνες τώρα φτιάχνουν τα πέτρινα μητάτα . Η θέα από την κορφή του νησιού είναι μοναδική σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, ενώ τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι σκεπασμένη με χιόνια.

Τα τελευταία χρόνια από τη βόρεια πλευρά του βουνού στην περιοχή του Λιβαδιώτικου Αοριού κατασκευάστηκε ένα μοναδικό σε ομορφιά και σχεδιασμό περιπατητικό μονοπάτι που ονομάζεται «Στράτα του Ψηλορείτη», το οποίο ξεκινά από το οροπέδιο Λάκκος του Μυγερού (υψόμ.1580μ) και ανεβαίνει με τον πλέον σύντομο τρόπο στην κορφή του Τιμίου Σταυρού. Είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο και στο μεγαλύτερο μέρος του στρωμένο με πέτρινες πλάκες που κάνουν την ανάβαση πραγματική απόλαυση. Μια άλλη πολύ γνωστή διαδρομή που ανηφορίζει ως την κορφή είναι μέσω του Ε4 μονοπατιού από τη Νίδα.

 

 

Pin It

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

                          

                        

              

                                 

        

                                           

          

 

 

 

      

                       

       


     

 

        

Back to top
Go to bottom