Δευτέρα, 1 Ιουνίου 202023:03:50

Παραλία Άσπες

Pin It

 

 

Βγαλμένη σαν από παραμύθι, η μαύρη παραλία Άσπες βρίσκεται περίπου 58 χλμ νότια του Ηρακλείου, σε μια από τις πιο απομονωμένες και δύσβατες περιοχές των Αστερουσίων Ορέων. Βρίσκεται 4 χλμ ανατολικά από τον οικισμό των Τριών Εκκλησιών, που είναι και το κοντινότερο λιμανάκι για ρίξιμο βάρκας. Η πρόσβαση στην παραλία είναι πολύ δύσκολη καθώς μπορείτε να έρθετε μόνο με βάρκα. Λόγω της απομονωμένης της θέσης, είναι πάντα έτοιμη πάντα να υποδεχτεί τους «σκαφάτους» επισκέπτες της, οι οποίοι δένουν τις βάρκες ψηλά στα βράχια της παραλίας και έτσι δημιουργούν ένα χαρακτηριστικό "πλέγμα" από σχοινιά.

Οι Άσπες έχουν σκούρα μαύρη χοντρή άμμο, είναι περιτριγυρισμένη από ψηλά βράχια πάνω στα οποία σχηματίζονται μεγάλες σπηλιές, οι οποίες έχουν ορθογώνιες πλευρές, σαν κάποιος να τις έχει σμιλέψει. Τα χρώματα της θάλασσας έχουν ένα έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα,ενώ η παραλία, χρόνο με το χρόνο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, αλλάζει όψη και μέγεθος. Όταν έχει λίγο κύμα η παραλία σχεδόν χάνεται.

Αν έρθετε ως εδώ, αξίζει να έχετε μαζί σας ένα κουτάλι για να μαζέψετε αλάτι από τις γούβες που σχηματίζονται στα βράχια. Επίσης, παρατηρήστε τους βράχους δυτικά της παραλίας, που είναι σαν μια συστάδα από μενίρ. Ποιος ξέρει, ίσως εδώ να ήταν το εργαστήρι του Οβελίξ!

 

Το ουσιαστικό άσπες σημαίνει κατολισθήσεις. Πράγματι στην περιοχή η γεωλογική δραστηριότητα αποτυπώνεται έντονα στα βράχια!

www.cretanbeaches.com

 

Pin It

 

 

  

 

 

 

 

 

 

                          

                        

              

                                 

        

                                           

          

 

 

 

      

                       

       


     

 

        

Back to top
Go to bottom