Δευτέρα, 1 Ιουνίου 202023:20:14

Αγιοφάραγγο.

Pin It

 

Η παραλία του Αγιοφάραγγου βρίσκεται περίπου 80 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου, στην έξοδο του Αγιοφάραγγου. Για να έρθετε ως εδώ θα πρέπει είτε να διασχίσετε το επιβλητικό φαράγγι με εύκολη πεζοπορία περίπου 20-30’ από το κοντινότερο σημείο στάθμευσης, είτε να πάρετε καϊκάκι από τα Μάταλα, την Αγία Γαλήνη ή τους Καλούς Λιμένες. Στη διαδρομή μέσα στο "Φαράγγι των Αγίων" θα συναντήσετε μεγάλες σπηλιές που ζούσαν ασκητές και το ναό του Αγίου Αντωνίου με το μικρό πηγάδι με το γλυφό νερό και λίγο παρακάτω τον Γουμενόσπηλιο, όπου συγκεντρώνονταν οι ερημίτες.

Η παραλία στην έξοδο του φαραγγιού είναι εκπληκτική, με ψιλό βοτσαλάκι και με πεντακάθαρα νερά, τα οποία συνήθως είναι πολύ ήρεμα. Δυτικά σχηματίζεται μια φυσική καμάρα μέσα στη θάλασσα και ακριβώς από πάνω υψώνονται κατακόρυφα τα επιβλητικά βράχια του υψώματος Καψάλα. Εάν έχετε μαζί σας αθλητικά παπούτσια, μπορείτε να σκαρφαλώσετε στα βράχια που βρίσκονται ανατολικά της παραλίας και να βρεθείτε στην θαλασσινή λίμνη του Βουρβουλίτη που επικοινωνεί υποθαλάσσια με την ανοιχτή θάλασσα. 

Ακριβώς απέναντι από την παραλία, στα ανοιχτά, μπορείτε να διακρίνετε μια χαμηλή νησίδα, την Παπαδόπλακα, με τις πολλές γούβες από όπου οι ντόπιοι μαζεύουν θαλασσινό αλάτι.

Αν θέλετε να έρθετε από Ηράκλειο, πρέπει να οδηγήσετε ως τις Μοίρες, μετά να περάσετε τον Σίβα και να φτάσετε τη Μονή Οδηγήτριας. Ακριβώς εκεί αρχίζει ένας χωματόδρομος (πάρτε τον αριστερό, ο δεξιός οδηγεί στο Βαθύ) και μια πινακίδα σας ενημερώνει ότι οδηγεί στους Καλούς Λιμένες και στο Αγιοφάραγγο. Μετά από 4χλμ, μια νέα πινακίδα για Αγιοφάραγγο σας κατευθύνει δεξιά στο χωματόδρομο που φτάνει στην αρχή του φαραγγιού, όπου φτάνετε σε πλάτωμα που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Προσοχή, μην αφήνετε το αυτοκίνητο σας κάτω από τη σκιά των λίγων δέντρων, αν δεν θέλετε να βρείτε τον ουρανό του κατεστραμμένο από τις οπλές των κατσικιών που θα ανέβουν για φάνε τα φύλλα τους! Από εκεί περπατάτε κατά μήκος του φαραγγιού μέχρι την παραλία.

 

019062DSC00738DSC00777DSC00778DSC00812

 
 
 

DSC05198DSC05199DSC05205

 
 

DSC_0027DSC_5543_1DSC_5559

 
 

DSC_5668IMG_2887IMG_2906

 
 

P1020758DSC00752

 

 

 

cretanbeaches.com

Pin It

 

 

  

 

 

 

 

 

 

                          

                        

              

                                 

        

                                           

          

 

 

 

      

                       

       


     

 

        

Back to top
Go to bottom