Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 202016:10:24

Παραλία Κόκκινη Άμμος.

Pin It

 

 

Η Κόκκινη Άμμος βρίσκεται 68 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, μόλις 800μ νότια των διάσημων Ματάλων, στην περιοχή Μούδια. Για να έρθετε εδώ θα πρέπει να ακολουθήσετε τις πινακίδες και να περπατήσετε ένα μονοπάτι που ξεκινάει βόρεια του οικισμού των Ματάλων και διασχίζει το λόφο Καστρί που χωρίζει τα Μάταλα με την Κόκκινη Άμμο.  Στα αρχικά σημεία θα πρέπει να σκαρφαλώσετε κάποιους βράχους και στο τέλος να κατεβείτε μια απότομη πλαγιά, αλλά όχι τίποτα ιδιαίτερα δύσκολο. Μετά από 15-25’ λεπτά πεζοπορίας από τα Μάταλα, θα αντικρίσετε την υπέροχη Κόκκινη Παραλία από ψηλά. Αν επίσης δεν θέλετε να περπατήσετε, μπορείτε να πάρετε καΐκι από το λιμάνι των Ματάλων.

Η απομονωμένη παραλία είναι πραγματικά υπέροχη, αλλά δυστυχώς είναι ευάλωτη στους δυτικούς ανέμους που πνέουν συχνά στην περιοχή. Χαρακτηριστικό της, όπως φαίνεται κι από το όνομά της, είναι η αφράτη κεραμιδοκόκκινη άμμος που προέρχεται από τα κοκκινωπά εδάφη της περιοχής. Τα χρώματα της θάλασσας, λόγω της άμμου, αποκτούν ένα υπέροχο πρασινογάλαζο χρώμα, που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες παραλίες της Κρήτης. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη ιδιαίτερα, αλλά υπάρχουν ομπρέλες και μια μικρή καντίνα (η οποία δεν λειτουργεί πάντα) από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα βασικά.

 

 

Η Κόκκινη Άμμος αποτέλεσε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των χίπις, κατά τις δεκαετίες του 60’ και 70’, όταν τα Μάταλα απέκτησαν διεθνή φήμη. Έκτοτε, πολλοί λάτρεις της περιοχής εξακολουθούν να έρχονται στην παραλία, η οποία ακόμη αποτελεί «άντρο» γυμνιστών (ειδικά το βόρειο τμήμα). Μάλιστα, η παραλία έχει ψηφιστεί ως μια από τις καλύτερες παραλίες για γυμνισμό στον κόσμο. Το βόρειο τμήμα της προστατεύεται από βραχώδη πωρόλιθο, ο οποίος θυμίζει μια μικρογραφία του διάσημου βράχου των Ματάλων, χωρίς όμως τις λαξευμένες σπηλιές τους. Εκεί θα δείτε πολλές πελεκημένες πέτρες που αναπαριστούν υπέροχες Μινωικές και Αιγυπτιακές θαλασσινές μορφές. Τα γλυπτά αυτά δεν είναι αρχαία, αλλά τα έχει χαράξει ο ρομαντικός Βέλγος Gerard, παλιός λάτρης των Ματάλων και πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραλίας.

Ανάμεσα στα Μάταλα και την «Αμμουδιά», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την Κόκκινη Άμμο, υπάρχει ένας τεράστιος σχηματισμός βράχου γνωστός ως ο βράχος της Θεοσύνης, ο οποίος προσφέρει μια πανοραμική θέα του κόλπου της Μεσσαράς. Για να πάτε πρέπει να περπατήσετε κατά μήκος της ακτής ή να πάρετε βάρκα. Ο βράχος προεξέχει από τη θάλασσα που με τα χρόνια έχει αποσπάσει ένα μεγάλο κομμάτι για να διαμορφώσει μια εντυπωσιακή θαλάσσια σπηλιά που ονομάζεται Κουρούπι. Στην κορυφή του ίδιου λόφου υπάρχουν τα ερείπια του μικρού κούλε των Ματάλων, που σώζονται σε πολύ κακή κατάσταση.

cretanbeaches.com

Pin It

                                       

                                                                                

                       

                                                                                                                     

 

 

                

                               

                         

                               
                            

 

 

 

 

                                                                                             

                           

                                                                     

 

                                                                    

 

Back to top
Go to bottom