Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 202011:34:10

Κόκκινος Πύργος Ηρακλείου

Pin It

 

Ο Κόκκινος Πύργος βρίσκεται 67 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στην περιφέρεια της κωμόπολης του Τυμπακίου και εξυπηρετεί το μεγαλύτερο λιμάνι της πεδιάδας της Μεσαράς ενώ η όμορφη αμμουδερή παραλία έχει συνεισφέρει και στην τουριστική του ανάπτυξη. Στον Κόκκινο Πύργο υπάρχουν αρκετά μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφετέριες. Το κλίμα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα θερμό, γεγονός που φαίνεται από τις πολλές θερμοκηπιακές καλλιέργειες κυρίως με νωπά λαχανικά.

Μπροστά από τον οικισμό υπάρχει μια πολύ μεγάλη αμμουδερή παραλία, η οποία ξεκινάει δυτικά του οικισμού και εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα ανατολικά, ως τον Κομό. Σε αυτή την τεράστια αμμουδιά γεννούν τους θερινούς μήνες τα αυγά τους οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, εξ ου και η δραστηριοποίηση οικολογικών οργανώσεων. Η παραλία του Κόκκινου Πύργου αρχίζει στα δυτικά από τα σύρματα του πολεμικού αεροδρομίου του Τυμπακίου και συνεχίζει στα ανατολικά ως την Αγία Γαλήνη. Το ανατολικό τμήμα, από το λιμάνι του Κόκκινου Πύργου ως το αεροδρόμιο, αποτελεί σπουδαίο υδροβιότοπο με υφάλμυρο νερό που ονομάζεται Καταλυκή.

Η ονομασία Κόκκινος Πύργος οφείλεται στον πύργο που υπήρχε εκεί και ήταν χτισμένος με κοκκινόχωμα. Ο σκοπός της ύπαρξης του πύργου σ’ αυτό το σημείο είναι άγνωστος.

cretanbeaches.com

Pin It

                                       

                                                                                

                       

                                                                                                                     

 

 

                

                               

                         

                               
                            

 

 

 

 

                                                                                             

                           

                                                                     

 

                                                                    

 

Back to top
Go to bottom