Τετάρτη, 27 Μαϊου 202006:30:39

Φαράγγι Νεκρών στη Ζάκρο

Pin It

 

 

Σε μικρή απόσταση από την Επάνω Ζάκρο, σχεδόν 100χλμ νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, ξεκινά το πανέμορφο Φαράγγι της Κάτω Ζάκρου ή Φαράγγι των Νεκρών, που καταλήγει στην Κάτω Ζάκρο και αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Η κοίτη του συγκεντρώνει τα νερά από δύο κυρίως ρέματα, των Αδραβάστων και της Πάνω Ζάκρου, που συνενώνονται στην τοποθεσία Λενικά. Η ομορφιά του τοπίου, η ιστορική του σημασία αλλά και η εύκολη προσβασιμότητα, προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Η σήμανση στην περιοχή είναι πολύ καλή, ενώ ένα τμήμα που παλιά ήταν δύσκολο και αναφέρεται σε πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς ως «ζόρικο» πλέον έχει παρακαμφθεί τελείως.

Πρόκειται για εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι με μεγάλες σπηλιές στα τοιχώματά του. Σε κάποιες από αυτές τις σπηλιές βρέθηκαν τάφοι από τη Μινωική εποχή και μέσα σε αυτούς ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Λόγω των τάφων αυτών μάλιστα το φαράγγι ονομάζεται «Φαράγγι τών Νεκρών» καί οι σπηλιές «Σπηλιές τών Νεκρών». Περίπου στο μέσο του φαραγγιού, σύντομο μονοπάτι ανηφορίζει στο ύψωμα Κάστελας στα βόρεια του φαραγγιού, όπου έχει εντοπιστεί μινωική οχύρωση

Για την εύκολη πρόσβαση στο φαράγγι, μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στην είσοδο του φαραγγιού, κοντά στο χωριό της Πάνω Ζάκρου, και να διασχίσετε το φαράγγι, φτάνοντας σε 2 περίπου ώρες στην Κάτω Ζάκρο, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας και το φαγητό σας στην πανέμορφη παραλία του χωριού και να επισκεφτείτε το Μινωϊκό Ανάκτορο της Ζάκρου. Υπάρχει και δεύτερη είσοδος για το φαράγγι, περίπου στο μέσο του δρόμου που ενώνει την Άνω Ζάκρο με την Κάτω Ζάκρο.

 

Pin It

 

 

  

 

 

 

 

 

 

                          

                        

              

                                 

        

                                           

          

 

 

 

      

                       

       


     

 

        

Back to top
Go to bottom