Τρίτη, 4 Αυγούστου 202002:55:31

Φαράγγι Τρυπητής

Pin It

 

 

 

Το φαράγγι της Τρυπητής σχηματίζεται νότια από το χωριό Βασιλική στα Αστερούσια Όρη και μεταφέρει τα νερά της κοιλάδας ανατολικά του χωριού Μιαμού μέσω του Αγιοσαββίτη ποταμού. Το μήκος του κυρίως φαραγγιού είναι περίπου 4χλμ και στην έξοδό του σχηματίζεται η όμορφη παραλία της Τρυπητής με ψιλό βότσαλο. Στην παραλία καταλήγει στριφογυριστός χωματόδρομος από τη Βασιλική που διέρχεται παράλληλα με τις ανατολικές πλευρές του φαραγγιού για αρκετά χιλιόμετρα πριν καταλήξει μέσα στην κοίτη του, λίγο πριν την έξοδό του στη θάλασσα.

Narrow Gorge of TripitiΣτενό Φαράγγι

Το φαράγγι ξεκινάει κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής σε υψόμετρο 655μ. Το αρχικό τμήμα του δεν είναι προσπελάσιμο μέσα από την κοίτη καθώς σχηματίζει καταρράκτες. Έτσι, η διάσχισή του απαιτεί τεχνικό εξοπλισμό και εκπαίδευση. Ειδικά η δυτική του πλευρά είναι πολύ απότομη και απόκρημνη. Ακριβώς στο ψηλότερο σημείο των δυτικών πλαγιών, στην τοποθεσία Κατσακνέ, δεσπόζει ο ναός του Προφήτη Ηλία, που είναι προσβάσιμος από χωματόδρομο που ξεκινάει πριν το φαράγγι.

Περίπου στο μέσο του φαραγγιού και δίπλα στο χωματόδρομο συναντάμε το ναό του Αγίου Σάββα και το ομώνυμο ελαιόδασος. Χαρακτηριστικό του δάσους του Αγίου Σάββα είναι ότι αποτελείται από ελιές που βρίσκονται σε άγρια κατάσταση και δεν καλλιεργούνται, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους μας να δούμε πως είναι οι ελιές στο φυσικό τους περιβάλλον. Εκτός από τα φυτά, το φαράγγι φιλοξενεί σπουδαία είδη άγριας πανίδας και ορνιθοπανίδας.

Συνεχίζοντας προς τη θάλασσα, ο χωματόδρομος συναντάει την κοίτη του φαραγγιού και σύντομα φτάνει στο ωραιότερο σημείο του που δεν είναι άλλο από το Στενό Φαράγγι, δηλαδή τις «συμπληγάδες» πέτρες που δείχνουν σχεδόν να ενώνονται. Ανάμεσα από αυτό το στενό σκίσιμο περνάει ο δρόμος που μόλις χωράει ένα αυτοκίνητο. Στην έξοδο του Στενού Φαραγγιού και δίπλα στην παραλία συναντάμε το σπηλαιώδη ναό της Παναγίας της Τρυπητής ή Πρωτοσεπτεμβριανής, από την οποία παίρνει και το φαράγγι το όνομά του.

Εκτός από Φαράγγι Τρυπητής, θα το ακούσετε επίσης ως Φαράγγι Αγίου ΣάββαΚατσακνέ ή Λαύρης. Πάνω από την ανατολική πλαγιά του Στενού Φαραγγιού, στο λόφο Παπούρι έχει εντοπιστεί σπουδαίος πρωτομινωικός οικισμός, ενώ στην τοποθεσία Καλόκαμπος έχουν εντοπιστεί θολωτοί τάφοι.

 

Pin It

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

                          

                        

              

                                 

        

                                           

          

 

 

 

      

                       

       


     

 

        

Back to top
Go to bottom