Σε πλήρη ετοιμότητα και συγχρονισμό βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Κρήτης, με στόχο την πλήρη και ταχεία αποκατάσταση των ζημιών, για όσες γίνονται και για έναν νέο προγραμματισμό, για όλα όσα πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή, μετά από τη φωτιά που κατέστρεψε εργαστήρια και εγκαταστάσεις εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος χθες Κυριακή.
Αυτά τόνισαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Ζώρρας στη συνάντηση που είχαν. Ο υπουργός βρέθηκε εκτάκτως στο Ηράκλειο και συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρύτανη, αντιπρυτάνεις και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, ώστε να συντονιστούν οι ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την πλήρη κάλυψη των αναγκών πέρα του συνόλου των φοιτητών των σχολών Ηρακλείου κυρίως των 69 φοιτητών που στεγάζονταν μέχρι χθες στις εστίες που καταστράφηκαν.
«Ήρθα σήμερα και ολοκληρώσαμε τη συζήτηση με τις Πανεπιστημιακές αρχές αλλά και με τους φοιτητές για μία σειρά ρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν άμεσα. Τις αποφάσεις μας θα τις ανακοινώσω το απόγευμα μετά και από τις συναντήσεις με το δήμαρχο τον περιφερειάρχη και όλους τους υπόλοιπους. Αυτό όμως που επισημαίνω είναι ότι όλα θα επιλυθούν και άμεσα», είπε ο κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μετά τη συνάντηση, φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό για τη μη άμεση επίλυση κυρίως θεμάτων οικονομικών δεδομένου ότι στη φωτιά κάηκαν το σύνολο των υπαρχόντων τους. «Δεν υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να μην ικανοποιηθούν και οι ανάγκες τους από τη βοήθεια που θα δώσουμε. Υπάρχει πάντα και ένα θέμα γραφειοκρατίας και δεν θέλουμε την γραφειοκρατία να μπει εμπόδιο στο να μπορέσουν άμεσα να λύσουν τα προβλήματά τους οι φοιτητές μας με την ουσιαστική μας βοήθεια. Το σίγουρο είναι ότι άμεσα θα λάβουν 2.000 ευρώ για να εξοπλιστούν εκ νέου και για τις πρώτες τους ανάγκες», ανέφερε ο υπουργός
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρύτανης Αχιλλέας Ζώρρας, το κτίριο του πανεπιστημίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς και ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του είναι ακατοίκητο διότι έχει επηρεαστεί η στατικότητα. «Μπορεί να μην έχει καεί αλλά έχει λειτουργικά επηρεαστεί από τις ψηλές θερμοκρασίες και έτσι δεν είναι δυνατόν μέσα εκεί να λειτουργήσουμε. Νομίζω ότι αυτά τα κτίρια πρέπει οριστικά να εγκαταλειφθούν και να βρούμε τρόπους μεταστέγασης των υπηρεσιών και προφανώς και των φοιτητών και αυτό είναι τη στιγμή αυτή το πλέον οξύ έχουμε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Ζώρρας τονίζοντας ότι με τον κ. Γαβρόγλου συζήτησαν τις δυνατότητες χρηματοδότησης.
«’Ολες οι λύσεις απαιτούν και μία χρηματοδότηση και με το δεδομένου ότι η φωτιά είναι ένα έκτακτο γεγονός και σαν έκτακτο γεγονός πρέπει να αντιμετωπισθεί. Το βασικό που αφορά στη στέγαση αντιμετωπίζεται, βρήκαμε τρόπο για να μεταφερθούν να μεταστεγαστούν οι πρώτοι φοιτητές σε ξενοδοχείο στην περιοχή Αμμουδάρα. Το ότι χθες διέμειναν στο κλειστό γυμναστήριο 35 φοιτητές μας αφορά στο ότι αυτός είναι ο κανονισμός του πανεπιστημίου μας.
Δηλαδή σε έκτακτες περιπτώσεις μεταφέρονται οι φοιτητές το ασφαλέστερο σημείο του πανεπιστημίου το οποίο είναι το κλειστό γυμναστήριο και το οποίο διαθέτει ιατρείο, γιατρό, λουτρά και ήταν το πλέον ασφαλές σημείο του πανεπιστημίου για να μεταφερθούν», εξήγησε ο Πρύτανης. Σχετικά με το ξενοδοχείο που θα μεταφερθούν ελέγξαμε την ασφάλεια του, κάναμε μία προσωρινή συμφωνία και οι φοιτητές μεταφέρονται σήμερα και θα εξυπηρετούνται με 3 ή 4 δρομολόγια ημερησίως με το πούλμαν του πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη παραμένει ένα πρόβλημα με τους 60 πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι δικαιούνται στέγασης. «Προτείναμε στον Υπουργό και νομίζω ότι το δέχτηκε να κάνουμε μία πρόταση για επιδότηση ενοικίου η οποία πιστεύω ότι θα κυμανθεί μεταξύ 200 και 250 ευρώ ανά φοιτητή το μήνα. Είναι μία λύση που οικονομικά συμφέρει και τις δύο πλευρές πανεπιστήμιο και φοιτητές παρόλο που όπως ξέρετε προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια των φοιτητών το πανεπιστήμιο δεν φείδεται χρημάτων.
Επίσης συμφωνήσαμε μέσω του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων έρευνας να δοθούν 2.000 ανά φοιτητή οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς τίποτα. Ζητάμε από τους φοιτητές μας να κάνουν υπομονή, διότι αυτές τις κινήσεις λογαριασμών έχουνε μία γραφειοκρατική η διαδικασία η οποία όπως ξέρετε είναι χρονοβόρα. Όμως η παρουσία του υπουργού εξασφαλίζει την μείωση των χρόνων και τη διευκόλυνση των διαδικασιών και πιστεύω ότι θα μπούμε σιγά-σιγά σε μία ομαλότητα», είπε ο κ. Ζώρρας.
Μετά τη σύσκεψη με τον Πρύτανη και τα μέλη της Πρυτανείας ο υπουργός επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή. Ενώ συναντήθηκε και με τους φοιτητές που διαμαρτύρονται για τα αντανακλαστικά της Πρυτανείας σχετικά με τα άμεσα αιτήματα τους, λόγω του ότι φλόγες κατέστρεψαν το σύνολο των υπαρχόντων τους. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο φοιτητής Ιατρικής Βαγγέλης Μαρούλης οι φοιτητές βρέθηκαν μπροστά στον κίνδυνο αλλά και στην απόλυτη έκπληξη του να μην έχουν τίποτα. Ούτε χρήματα ούτε υπολογιστές, ούτε ρούχα. Εξέφρασαν μάλιστα στον υπουργό τη δυσαρέσκεια τους για τη μη άμεση οικονομική ανταπόκριση από πλευράς της πρυτανείας δεδομένου ότι δεν είχαν ούτε ένα ευρώ, όπως χαρακτηριστικά είπαν.
Σύμφωνα με απόφαση του συντονιστικού των συλλόγων Ιατρικής και Βιολογίας: «Η ευθύνη πέφτει στην πρυτανεία και την κυβέρνηση που κατά συρροή αγνοούν τις ανάγκες των φοιτητών. Και αυτό φαίνεται από την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης για τις φοιτητικές παροχές… Παράλληλα υπάρχει αμέλεια του πανεπιστημίου για συντήρηση των κτιρίων και αναβάθμιση του συστήματος πυρασφάλεια. Οι φοιτητές δηλώνουν αφενός την αμέριστη αλληλεγγύη προς τους συμφοιτητές τους ζητούν όμως και την έμπρακτη βοήθεια από το υπουργείο και την πρυτανεία, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η δυνατότητα δωρεάν στέγασης τους αλλά και πλήρη κάλυψη από το πανεπιστήμιο όλων των ζημιών που υπέστησαν από τη φωτιά όπως χρήματα, laptop, βιβλία»
Μεταξύ άλλων οι φοιτητές ζητούν να υπάρξει δέσμευση του πανεπιστημίου και όλων των τμημάτων, ότι η όποια απουσία των φοιτητών από τα εργαστήρια δεν θα επηρεάσει τις σπουδές τους.
Στο μεταξύ, για τα απολύτως θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας των υπηρεσιών και του σωστού συντονισμού υπηρεσιών και φορέων έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης. «Αυτό που θα βοηθήσει στην εξομάλυνση όλων των προβλημάτων μετά την πυρκαγιά είναι και πάλι η καλή συνεργασία. Αυτό βοήθησε και την Κυριακή. Συνεργασία και επαγγελματική συνέπεια ακόμα και τους ίδιους τους εθελοντές κυρίως των επαγγελματιών όπως είναι η πυροσβεστική που νομίζω ανέβασε το επίπεδο υπηρεσιών σε κατάσταση κρίσης. Παράλληλα η ανταπόκριση της πολιτικής προστασίας που είχαμε με την παράλληλη συμβολή από τα δύο ελικόπτερα από την αρχή ήταν ότι πιο σημαντικό, για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα. Επανέρχεται όπως διαπιστώνουν όλοι ότι το ελικόπτερο ΕΡΙΚΣΟΝ πρέπει να σταθμεύει στην Κρήτη, διότι είναι μεγάλη απόσταση που χωρίζει το κέντρο με την περιφέρεια και για αυτό ακριβώς πρέπει να το έχουμε άμεσα στη διάθεση μας.
Το ΕΡΙΚΣΟΝ είναι ένα ελικόπτερο με πολύ μεγάλη φέρουσα ικανότητα που μπορεί να κάνει τέσσερις λήψης των 5 τόνων. Οπότε οι αποφάσεις του κέντρου πρέπει να είναι ωφέλιμες για την περιφέρεια» είπε ο κ. Κουκιαδάκης τονίζοντας παράλληλα το ρόλο των πολιτών αλλά και των μέσων ενημέρωσης. «Δεν δυσκολέψανε το έργο της κατάσβεσής. Βλέπουμε λοιπόν ότι η συνεργασία και ο συντονισμός είναι αναγκαία στις κρίσεις και όχι μόνο. Δυστυχώς αυτό που μας επηρέασε θετικά και πάρα πολύ και πρέπει να το κρατήσουμε ζωντανό είναι το δράμα της Αττικής στο ΜΑΤΙ. Αν δεν είχε προηγηθεί αυτό το τραγικό συμβάν για όλους μας, δεν ξέρω πόσο συνεπείς θα είμαστε όλοι μαζί σήμερα. Φαίνεται να διδαχθήκαμε όλοι και όλοι του κεντρικού κράτους και όλοι από την αυτοδιοίκηση και φορείς πολιτών και κοινωνικοί φορείς γενικότερα», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Αυτή την ώρα ο υπουργός Παιδείας πραγματοποιεί συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, το δήμαρχο Ηρακλείου και φορείς για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα από την πυρκαγιά και να επανέλθει σύντομα η κανονικότητα.
Newsbeast/ΑΠΕ-ΜΠΕ