Στάση «αναμονής» αναφορικά με το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας και των διάφορων κοινωνικών δραστηριοτήτων, κρατούν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο τόσο η κυβέρνηση όσο και η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να ξεκαθαριστεί στο επόμενο δεκαήμερο το «στίγμα» που άφησε η χαλάρωση της κινητικότητας κατά τις ημέρες των εορτών.
Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έχει παρατηρηθεί μια σχετική αύξηση του ιικού φορτίου σε όλη την επικράτεια και με επίκεντρο την Αθήνα, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε μια σχετική χαλάρωση τις προηγούμενες εβδομάδες στα μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού, τόσο με τη μέθοδο του click away, όσο και με το άνοιγμα των εκκλησιών, βιβλιοπωλείων και κομμωτηρίων, ενώ καθοριστικό ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι έπαιξαν και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις γύρω από τα εορταστικά τραπέζια. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα ενεργά κρούσματα σε όλη την Αττική φτάνουν τα 2.215, με τα 468 καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας.
Ο προβληματισμός τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιδημιολόγων έγκειται στο γεγονός ότι η «υποχώρηση» των ιικών φορτίων γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς κάτι που μαρτυρά και το γεγονός ότι παρά το lockdown των δυο μηνών που βρίσκεται η χώρα, υπάρχει «αναζωπύρωση» διάφορες περιοχές. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μικρή αύξηση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο δεκαήμερο έχει συνδράμει στο διστακτικό και ιδιαίτερα προσεκτικό άνοιγμα της χώρας, από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία μέχρι στιγμή έχει πάρει αποφάσεις μόνο για τις μικρότερες βαθμίδες των σχολείων.
Για τους παραπάνω λόγους κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο την «καλή εικόνα» -παρά την αυξημένη κινητικότητα των ημερών- που παρουσιάζουν οι επιδημιολογικοί αριθμοί. Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο το άνοιγμα της χώρας πρέπει να πραγματοποιηθεί σταδιακά και με σταθερά βήματα, κάτι που δικαιολογεί την απόφαση του κλεισίματος του click away και το άνοιγμα των σχολείων (δημοτικών και νηπιαγωγείων) προκειμένου να γίνει σωστή παρακολούθηση και έλεγχος της κατάστασης. Άλλωστε, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και κυβερνητικά στελέχη είχαν εκφράσει κατά το παρελθόν ότι τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα τεθούν και πάλι σε λειτουργία.
Καθώς ο «κύβος ερρίφθη» για το άνοιγμα των σχολείων την 11η Ιανουαρίου, πλέον στο «τραπέζι» βρίσκονται προτάσεις για την επανεκκίνηση και άλλων κοινωνικοί και οικονομικών δραστηριοτήτων που εδώ και τουλάχιστον δυο μήνες έχουν «παγώσει». Με τη λειτουργία του λιανεμπορίου να έχει «δοκιμαστεί» μέσα στις γιορτές σειρά φαίνεται πως παίρνει η εστίαση η οποία επλήγη όσο κανένας άλλος κλάδος τους τελευταίους μήνες. Γι αυτό τον λόγο και με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία οι λοιμωξιολόγοι έχουν προτείνει στην κυβέρνηση το άνοιγμα της εστίασης να πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου και συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα.
Η πρόταση για την εστίαση αν και δεν έχει «κλειδώσει», καθώς όλα εξαρτώνται από τα στοιχεία των επόμενων ημερών, σίγουρα πάντως δείχνει έναν ορίζοντα βάση του οποίου αναμένεται να κινηθεί το συνολικό άνοιγμα της χώρας. Άλλωστε, παραμένει πάντα στο «τραπέζι» η επιλογή αυστηρότερων μέτρων σε περιοχές που θα εμφανίσουν τις επόμενες μέρες «έκρηξη» κρουσμάτων, λόγω των εορτών, όπως είχε συμβεί το προηγούμενο διάστημα με τον Ασπρόπυργο αλλά και την Κάλυμνο.
πηγη