Δεκέμβριος του 1821… Δεν είχε καν περάσει χρόνος από τότε που ξεκίνησε ο Αγώνας. Πρώτα έπεσαν τα Καλάβρυτα και μετά η Πάτρα, όπου υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης.
Οι οπλαρχηγοί που οδήγησαν τους Έλληνες στις πρώτες τους, μεγάλες νίκες, έγιναν ήρωες. Μα κι εκείνοι που θυσιάζονταν για την πατρίδα, ήρωες ήταν κι αυτοί! Κοντά όμως στους πολεμιστές και τους οπλαρχηγούς, αγωνίζονταν κι εκείνοι που είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία, που είχαν μορφωθεί στο εξωτερικό κι είχαν έρθει στην πατρίδα όχι μόνο για να πολεμήσουν, μα και για να φέρουν τη γνώση και τις ιδέες τους και να βάλουν τα θεμέλια για την επόμενη μέρα. Να χτίσουν και να οργανώσουν ένα ολόκληρο νέο κράτος από την αρχή!
Απ’ την αρχή της Επανάστασης κιόλας, οι εξεγερμένοι κατάλαβαν πως, αν ήθελαν να πετύχει ο Αγώνας, ήταν απαραίτητο να οργανωθούν: να ενωθούν σαν μια γροθιά. Και για να γίνει αυτό, θα ’πρεπε να αποκτήσουν διοίκηση κεντρική. Δειλά δειλά, και με την καθοδήγηση ανθρώπων όπως ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Θεόδωρος Νέγρης, ο Δημήτριος Υψηλάντης, οι πρόκριτοι κάθε τόπου προσπαθούσαν να βάλουν μια τάξη στο χάος. Έκαναν τοπικές συνελεύσεις για να οργανώσουν προσωρινά τη διοίκηση και το στρατό, μέχρις ότου δημιουργηθεί στο μέλλον μια «Βουλή του Έθνους» που θα μπορούσε να ψηφίσει νόμους για ολόκληρο το κράτος κι όχι μονάχα για μικρότερες γεωγραφικές περιοχές. Οι αντιπρόσωποι από όλες τις επαναστατημένες περιοχές μαζεύτηκαν στο Άργος. Κοντά σ’ αυτούς προστέθηκαν Φαναριώτες και λόγιοι, με σκοπό να κάνουν μια μεγάλη Εθνοσυνέλευση και να φτιάξουν μια εθνική βουλή που θα διακήρυσσε με τον πιο επίσημο τρόπο την πολιτική ύπαρξη και την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους και θα ψήφιζε το πρώτο του Σύνταγμα.
Στις 14 Δεκεμβρίου πάρθηκε η τελική απόφαση. Διάλεξαν να πάνε στην Πιάδα, ένα μεγάλο, προστατευμένο χωριό, έξω απ’ την Επίδαυρο. Τις επόμενες μέρες, έφτασαν εκεί 59 αντιπρόσωποι, «παραστάτες» όπως τους έλεγαν. Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης εκλέχθηκε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο οποίος έφτιαξε μια επιτροπή που κύριο σκοπό είχε να διατυπώσει, να συντάξει και να γράψει ένα κείμενο που θα όριζε τον τρόπο της προσωρινής λειτουργίας του καινούργιου, ελεύθερου Ελληνικού κράτους. Ένα κείμενο που θα αποτελούσε το πρώτο Σύνταγμα!
Στην επιτροπή αυτή, σημαντική βοήθεια θα πρόσφεραν και δυο νέοι άνθρωποι, σπουδαγμένοι και πολύγλωσσοι: ο Ιταλός φιλέλληνας Βιντσέντζο Γκαλλίνα κι ο Αναστάσιος Πολυζωΐδης.
Κι οι δυο τους είχαν μελετήσει με μεγάλη προσοχή τα δυο περίφημα συντάγματα που ήταν γνωστά εκείνη την εποχή: τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» του 1776 και τη γαλλική «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη» του 1793.
Τις μέρες που ακολούθησαν, έγραψαν ένα πρώτο κείμενο που στη συνέχεια ο Μαυροκορδάτος και ο Νέγρης το έφεραν στην τελική του μορφή. Το κείμενο αυτό το ονόμασαν «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος».
Η Εθνοσυνέλευση το ψήφισε την 1η Ιανουαρίου του 1822. Πριν καν ελευθερωθεί και γίνει ανεξάρτητη η Ελλάδα, είχε φτιάξει το πρώτο της Σύνταγμα!
Χρήστος Δημόπουλος
Το βιβλίο του Χρήστου Δημόπουλου Το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας – για παιδιά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός (σελ.: 48, τιμή: €9,90). Την εικονογράφηση έχει κάνει η Πετρούλα Κρίγκου. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-13 ετών.
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια παρουσίαζε στην ΕΡΤ τη βραβευµένη παιδική εκποµπή ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, ενώ τώρα παρουσιάζει τη συνέχειά της µε τίτλο 1.000 ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ. Τα τελευταία χρόνια γράφει βιβλία για παιδιά.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://christosdemopoulos.gr/
Η ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΚΡΙΓΚΟΥ γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Fine arts στη Μεγάλη Βρετανία στο Kent Institute of Art & Design και στο Κingstone University. Στην Αγγλία δημιούργησε τα πρώτα διαδραστικά έργα και τις πρώτες εικονογραφήσεις της με θέμα την πόλη και την επικοινωνία. Γυρνώντας στην Ελλάδα αποφοίτησε από τον Akto εικαστικών τεχνών. Εκεί άρχισε να ασχολείται με τη δημιουργία εγκαταστάσεων και ζωγραφικών έργων. Επίσης είναι ιδρύτρια του eco brand Little rocks, η οποία δραστηριοποιείται με εφαρμοσμένη τέχνη. Σήμερα συνεχίζει να ασχολείται με την εικονογράφηση και τα εικαστικά.
περισσότερα εδώ