Αποκρυσταλλώνεται εντός της ημέρας το τελικό σχέδιο των 63 ημερών για την επάνοδο της χώρας στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
Από νωρίς το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι του οδικού χάρτη της επιστροφής στην «κανονικότητα», μέσω της σταδιακής άρσης των μέτρων που ελήφθησαν για την αποφυγή της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Στις 10:00 ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Σωτήρη Τσιόδρα για τις τελικές εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια, του Νίκου Χαρδαλιά και του Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Το σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι επιστήμονες αφορά τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και τα μέτρα προστασίας των πολιτών.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με την κυβερνητική task force για την άρση των μέτρων, η οποία έχει επεξεργαστεί το δικό της σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη σχεδιάσει πώς θα επικοινωνήσει το σχέδιο της επιστροφής την κανονικότητα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί η εφαρμογή του σχεδίου των 63 ημερών.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σχέδιο σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή. Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί της Πέμπτης 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό και αναμένεται σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Τέλος εποχής για το 13033
Στη σταδιακή άρση των μέτρων αναφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και κατέστησε σαφές ότι τίποτα δεν θα πετύχει αν δεν συνεχίσουμε ως κοινωνία, να επιδεικνύουμε την ίδια στάση, που έφερε την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την χαλάρωση των μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως όταν ξεκινήσουμε το άνοιγμα της πρώτης φάσης θα πάψει να υφίσταται και η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
Επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει σιγά σιγά απελευθέρωση για μετακινήσεις κι εκτός έδρας.
Ωστόσο, τα μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 4 Μαΐου. Έτσι, για την Πρωτομαγιά τόνισε ότι θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με το Πάσχα και πρόσθεσε με νόημα «νομίζω ότι και τώρα θα πάμε καλά»
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε για τις μάσκες πως «έχουμε την εμπειρία πώς δούλεψαν τα σούπερ μάρκετ κι όσα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Πιθανώς να είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας και σε κλειστούς χώρους».
Θα αξιολογείται κάθε μέτρο χαλάρωσης
«Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους μας αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο που δεν θα διακυβευθούν όσα μέχρι σήμερα έχουν κερδηθεί», αναφέρει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος σε συνέντευξή του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε απόφαση για άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι σταδιακή, θα γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και θα αξιολογείται ανά επτά ή δεκαπέντε μέρες.
Διευκρινίζει ότι «με πολλές από τις υποχρεωτικές συμβάσεις της καραντίνας θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για καιρό» και τονίζει ότι «κάποιοι περιορισμοί θα αρθούν αλλά κάποιοι άλλοι ενδέχεται να ενταθούν, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες».
Γι’ αυτό το τελευταίο, ο κ. Λιβάνιος εξηγεί ότι «οι περιορισμοί στην είσοδο πελατών στα σούπερ μάρκετ, μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για την ασφαλή επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, που αποτελούν σχεδόν το 95% των επιχειρήσεων στη χώρα μας».
Καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία
Ενόψει των κυβερνητικών ανακοινώσεων για την άρση των περιορισμών, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε στην ΕΡΤ πως «έχουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα οικοδομήσουμε τη μετάβαση στην ομαλότητα. Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με το ότι, πρώτον, δεν θα γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, είναι αυτονόητο ότι θα βγούμε ξανά στην κοινωνία και την εργασία. Προφανώς δεν καθίσαμε σε καραντίνα για να είμαστε μονίμως σε κατάσταση κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα ξαναβγούμε σταδιακώς αλλά χωρίς εκπτώσεις στην υγεία.
»Δεύτερη βασική παραδοχή είναι ότι ορισμένοι από τους κανόνες τους οποίους τηρήσαμε με αυστηρότητα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται (…) Θα τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, θα προστατεύονται οι ευάλωτοι, θα αποφεύγουμε τους μεγάλους κοινωνικούς συγχρωτισμούς άρα, αλλάζουμε τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και ενεργούμε.
Το τρίτο, είναι ότι η μετάβαση δεν θα γίνει με τρόπο αυτόματο. Θα είναι στην πραγματικότητα μια σταδιακή μετάβαση, θα πάρει χρόνο, όλος ο Μάιος και όλος ο Ιούνιος ουσιαστικά θα έχουμε φάσεις στις οποίες θα απελευθερώνονται οι περιορισμοί που υφίστανται, θα παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται για να αλλάζουμε λίγο τη ροή των πραγμάτων. Θα είναι ένα δυναμικό σύστημα μετάβασης στην ομαλότητα…».
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Στο ερώτημα τι θα γίνει με τα σχολεία, σε συνδυασμό μάλιστα με θέματα όπως ότι άδεια ειδικού σκοπού εκτείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου, ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε ότι «είναι ζήτημα πολύ-παραγοντικό».
Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία, ανέφερε, θα ανοίγουν σταδιακά -αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται να πηγαίνουν σήμερα, με έναν καλό ρυθμό- διασφαλίζοντας ότι «τα παιδιά θα βρίσκονται σε περιβάλλον, που κατά το δυνατόν, θα είναι στεγανοποιημένα από τον ιό. Δηλαδή με τήρηση των αποστάσεων εντός των τάξεων, θα περιοριστούν οι χώροι συγχρωτισμού εντός των σχολείων, θα υπάρχει μια διαβάθμιση έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός μέσα στις τάξεις», διαβεβαίωσε ο Γ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας επιπλέον ότι θα συνεχιστεί και η τηλε-εκπαίδευση.
Όλη αυτή η δέσμη μέτρων θα έρθει κατά πάσα βεβαιότητα το β’ 15νθήμερο του Μαΐου, ανέφερε επίσης γνωστοποιώντας την κυβερνητική πρόθεση, να τηρηθούν κατά το δυνατόν οι χρόνοι που έχουν προβλεφθεί και για τις πανελλαδικές εξετάσεις: «Καταλαβαίνουμε απολύτως την ένταση και την αγωνία των οικογενειών, τα παιδιά των οποίων θα δώσουν εξετάσεις. Θα προσπαθήσουμε να είναι εντός του Ιουνίου οι εξετάσεις, να μην παρεκκλίνουν από το αρχικό πρόγραμμα, με κανόνες υγιεινής και να μην φθάσουμε σε βαθύ καλοκαίρι έτσι ώστε να είναι δυσκολότερες οι κλιματολογικές συνθήκες», τόνισε.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει και απογευματινές βάρδιες στα σχολεία, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: «Θα επιχειρήσουμε να εξασφαλίσουμε κατά το δυνατόν τη λειτουργία των σχολείων, χωρίς να υφίστανται απογευματινές βάρδιες -και αυτό θα είναι μια συνθήκη η οποία θα εξαρτάται από τους όρους που θα θέσει η επιτροπή των επιστημόνων που έχει ήδη κάνει σπουδαία δουλειά. Η θέση μας είναι να διασφαλισθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μόνο με πρωινές βάρδιες».
Το σχέδιο για την επάνοδο στην κανονικότητα
Η κυβέρνηση μελετά ένα πλάνο βάθος χρόνου 63 ημερών, το οποίο είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί και να επανεξεταστεί ανάλογα με την πορεία του κοροναϊού. Όπως έχουν δηλώσει και ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Χαρδαλιάς, είναι πιθανό να αυστηροποιούνται ξαφνικά τα μέτρα αν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.
Στις 4 Μαΐου αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορία – πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων.
Μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ. θα λειτουργήσουν ξανά, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).
Προς κατάργηση βαίνει και το SMS στο 13033, το οποίο φαίνεται ότι από τις 4 Μαΐου θα αποτελεί παρελθόν.
Σταδιακή θα είναι η επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία και στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η επιστροφή θα γίνει σε δύο φάσεις, με την πρώτη στα μέσα Μαΐου και την επόμενη τον Ιούνιο, ενώ οι επιχειρήσεις θα ενθαρρύνονται ώστε να βοηθούν την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό.
Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινά συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες. Την 1η Ιουνίου έχουμε πρόταση για επαναλειτουργία του Εφετείου και του Αρείου Πάγου.
Την ίδια ημερομηνία (1η Ιουνίου) υπάρχει πρόταση να ανοίξουν αθλητικές εγκαταστάσεις ανοιχτού χώρου, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.
Από εκεί και πέρα, στις 15 Ιουνίου προτείνεται άνοιγμα υπολοίπων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και παιδότοπων, πάρκων αναψυχής, θεματικών πάρκων. Επίσης αναμένεται τότε να ανοίξουν και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι εκδηλώσεων και χώροι φεστιβάλ.
Για την ίδια ημερομηνία (15 Ιουνίου) η εισήγηση είναι να ανοίξουν καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης. Το ίδιο διάστημα θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες) με κανόνες φυσικά απέχοντας τα τραπεζοκαθίσματα μεταξύ τους ενάμισι μέτρο.
Στις 29 Ιουνίου ανοίγουν οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.
Το ίδιο διάστημα σχεδιάζεται να ξεκινήσει και η λειτουργία των ξενοδοχείων με όριο πληρότητας.
πηγη in.gr