Πλήθος μικροσκουπιδιών αφήνουν πίσω τους στις παραλίες και στη θάλασσα επισκέπτες που δεν συνειδητοποιούν το κακό που κάνουν στο περιβάλλον
Εικόνες που στεναχωρούν και προβληματίζουν. Μικροσκουπιδάκια από πλαστικό, καλαμάκια, ποτήρια μιας χρήσης, αποτσίγαρα και συσκευασίες τροφίμων.
Χαιρόμαστε την παραλία, αγανακτούμε όταν δεν πληρούνται οι προδιαγραφές για τη γαλάζια σημαία, όμως δεν σκεφτόμαστε τι πράττουμε οι ίδιοι στο φυσικό περιβάλλον που δεν είναι κτήμα μας.
Στην άμμο που καθόμαστε θα εναποθέσει τα αβγά της η χελώνα καρέτα, στη θάλασσα όπου καταλήγουν τα πλαστικά, τα ψάρια και οι γλάροι θα τα καταναλώσουν ως θανατηφόρα τροφή.
Εξάλλου, η θετική αρχή γίνεται από εμάς τους ίδιους και μετά μπορεί να γίνει ευρύτερα εφαρμόσιμη μια πιο φιλική πολιτική για το περιβάλλον, αν το δικό μας παράδειγμα, επηρεάσει και τον περίγυρό μας.
Η νέα γενιά δείχνει το δρόμο. Όπως τονίζει η φοιτήτρια του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, Νίνα Χατζηγεωργίου, μπορούμε να μην παράγουμε σκουπίδια.
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη και όχι πλαστικά μιας χρήσης και ακόμη καλύτερα μπορούμε να μαζεύουμε ό,τι σκουπίδια έρθουν στην αντίληψή μας.
Από την πλευρά του ο δήμος Ρεθύμνου, δια του υπεύθυνου καθαριότητας, τον δημοτικό σύμβουλο Στέλιο Σαμψών, τονίζει ότι είναι μια προσπάθεια που πρέπει συντονισμένα να γίνεται όχι μόνο από το προσωπικό καθαριότητας και τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό, αλλά και από τον καθένα μας, εξαίροντας παράλληλα το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου και απαγορεύθηκε το κάπνισμα στην παραλία!
Πηγή: neakriti