Νέο επεισόδιο στο καθιερωμένο σήριαλ του θέρους φαίνεται πως προστίθεται και το καλοκαίρι του 2021. Στις προβλέψεις και στις εκτιμήσεις που διακινούνταν, για έναν επικείμενο ανασχηματισμό και αναζωπυρώθηκαν από την ποδοσφαιρική ατάκα του, Γιώργου Γεραπετρίτη, επιχειρείται να δοθούν άλλες διαστάσεις μετά την δημόσια αποστροφή της κυβερνητικής εκπροσώπου.
Καλά ενημερωμένες πηγές πάντως θύμιζαν προς το CNN Greece ότι και τον Ιούνιο του 2020, ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού με μια δήλωση του πάλι, είχε προδιαγράψει την πορεία του ανασχηματισμού που είχε αποφασιστεί εκείνη τη χρονιάς.
«Προφανώς ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη και τη μεγάλη εικόνα για ολόκληρη την Κυβέρνηση. Και προφανώς όλοι και όλα αξιολογούνται», ήταν η απόκριση της Αριστοτελίας Πελώνη, για το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εντοπίσει τα μέλη της κυβερνητικής ενδεκάδας, στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, που δεν αποδίδουν.
Η ερμηνεία που δόθηκε σε αυτές τις είκοσι λέξεις τις προσδιόρισε ως ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της προαναγγελίας των επερχόμενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, προστιθέμενη μάλιστα στην αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας.
«Και η προστασία των πανεπιστημίων μέσω της δημιουργίας αυτών των Ομάδων, σε συνεννόηση πάντα με τις διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτέλεσε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
Πίσω από τον επιρρηματικό προσδιορισμό «περαιτέρω» που χρησιμοποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη διαγνώστηκε και συνδυασμό με την φορτισμένη συγκυρία, είχε διαγνωστεί από ορισμένους, η πρωθυπουργική δυσφορία για την ανταπόκριση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην στοχοθεσία που προβλέπεται στον μπλε φάκελό του.
Στον αντίποδα όμως σύμφωνα με άλλες πηγές η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου αποδίδει τη ζώσα πραγματικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου και το κυριότερο το modus operandi του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως έχει-πολλάκις περιγράφει- είναι θιασώτης της καθημερινής αξιολόγησης των συνεργατών του, γι’αυτό και τροφοδοτεί αδιάλειπτα με σημειώσεις το ψηφιακό ή το συμβατικό μπλοκάκι του. Επιπλέον ο πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του, σχεδόν από την αφετηρία της γαλάζιας διακυβέρνησης, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «Μαζί», που τον τροφοδοτεί σε πραγματικό χρόνο με δεδομένα που αφορούν στην απόδοση των υπουργών του.
Κάποιες πηγές ενημέρωσης θεωρούν ότι είναι αυτονόητη η πρόθεση του πρωθυπουργού να αυξήσει τη δυναμική του κυβερνητικού σχήματος. Άλλωστε πριν από την οριστικοποίηση του τείχους ανοσίας, από τους εμβολιασμούς, πρέπει να προσδιοριστεί είτε η νέα ενίσχυση, είτε οι σημειακές αλλαγές που θα δώσουν στην κυβερνητική «ενδεκάδα» την απαραίτητη ώθηση στην κομβική περίοδο που διανοίγεται με την εφαρμογή του σχεδίου για την «Ελλάδα 2.0» και τη σταδιακή αποσωλήνωση της ελληνικής οικονομίας από την κρατική στήριξη.
Η ταχύτητα είναι το βασικό ζητούμενο αλλά θα συνυπολογιστεί, όπως μετέδιδαν προς το CNN Greece, εάν κατά τη διάρκεια της πανδημίας η μάχη που δόθηκε από τα κυβερνητικά μέλη, ήταν μάχη εμπροσθοφυλακής.
Ερώτημα συνιστά και ο πολιτικός χρόνος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει για να κάνει τις αλλαγές εκπέμποντας το πρώτο σήμα για τη φυγή προς εμπρός. Τα ίδια στελέχη, πάντως, υπενθύμιζαν ότι ο πρωθυπουργός συνηθίζει, -όπως έχει λέει και ο ίδιος- να παίρνει τις αποφάσεις του στο βουνό.
Άλλοι πάλι θεωρούν ως πιθανό, και για συμβολικούς λόγους, το ορόσημο της προσεχούς επετείου των δυο ετών από την νίκη στις εκλογές του 2019. Από την άλλη ως πιθανότερη εκτιμάται μια ανακοίνωση κοντά στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, το βήμα της οποίας φέτος θα είναι σαφώς ειδικότερου βάρους από άλλες χρονιές.
Τα σενάρια που διακινούνται ή συζητώνται ακόμη και μεταξύ των στελεχών της πλειοψηφίας, θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «φλερτάρει» με την ιδέα για αμοιβαία μετάθεση ή απλές μετακινήσεις ακόμη και κορυφαίων υπουργών. Αυτή η παρέμβαση πάντως, όπως επέμεναν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, θα διαλάβει και δομικά χαρακτηριστικά, με τη δημιουργία ακόμη και ενός νέου χαρτοφυλακίου υπό την ομπρέλα του οποίου θα τεθούν οι διαφορετικές «οντότητες» που εμπλέκονται στην υλοποίηση του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης.
«Κλειδί» κατά άλλους θα αποτελέσουν οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί κατά τις δυο προηγούμενες φάσεις το καλοκαίρι του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021.