Τρία ξεκάθαρα μηνύματα εξέπεμψε χθες η κυβέρνηση, καθιστώντας απολύτως σαφείς τις προθέσεις της σε σχέση με σημαντικές πτυχές της διαχείρισης μιας πραγματικότητας, η οποία χαρακτηρίζεται από την καταγραφή σημαντικής αύξησης νέων κρουσμάτων, αλλά και από τη διαρκή προσαρμογή της ασκούμενης πολιτικής στην εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Πρώτον: Το νομοθετικό πλαίσιο που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή δεν θα συνδέει την εξαγγελθείσα υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με απολύσεις. Το ξεκαθάρισε και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο των προχθεσινών δηλώσεων της Δόμνας Μιχαηλίδου για τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, τις οποίες ανασκεύασε και η ίδια η υφυπουργός Εργασίας, αλλά και της αναφοράς του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, σε ενεργοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας για δημόσιους υπαλλήλους που δεν θα συμμορφωθούν με την υποχρεωτικότητα σε τομείς που θα προβλέπεται, εκτός και αν υπάρξει ειδική ρύθμιση που να λέει κάτι διαφορετικό.
«Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο ισχύον πλαίσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η υποχρεωτικότητα που ανακοινώθηκε είναι ένα ειδικό πλαίσιο. Θα έρθει λοιπόν νομοθετική ρύθμιση την επόμενη εβδομάδα, που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα και δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σε καμιά περίπτωση, με απολύσεις», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Δεύτερον: Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένουν οι σημειακές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται και δεν θα πάει σε οριζόντιο lockdown.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο τοπικών lockdown μόνο για ανεμβολίαστους. Ερωτηθείσα γι’ αυτό, η κ. Πελώνη αφού επανέλαβε ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και «όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε και όπου χρειαστεί θα υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις», πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να πάει σε οριζόντιο lockdown και δεν θα πάει σε οριζόντιο lockdown από τη στιγμή που υπάρχει η ασπίδα του εμβολίου, την οποία μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν όλοι».
Τρίτον: «Η κυβέρνηση θέλει σε κάθε περίπτωση ανοιχτά πανεπιστήμια και ανοιχτά σχολεία».
Το μήνυμα αυτό εκπέμπεται με σταθερότητα από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, την ώρα που διατηρούνται στο προσκήνιο σενάρια και για ενδεχόμενη επέκταση, σε επόμενη φάση, της υποχρεωτικότητας και στους εκπαιδευτικούς. Ερωτηθείσα εάν η κυβέρνηση θα εξετάσει προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό φοιτητών, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι μόλις ανακοινώθηκε το πλαίσιο της κυβέρνησης με βάση τη σύσταση της Επιτροπής Βιοηθικής και ζήτησε να μην ξεχνάμε ότι η εκστρατεία της πειθούς συνεχίζεται.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι η πειθώ παραμένει στο επίκεντρο της εκστρατείας επιτάχυνσης του εμβολιασμού για το χτίσιμο τείχους ανοσίας, για την οποία ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, σχολίασε ότι χρειάζεται «και μαστίγιο και καρότο», δηλαδή επιχειρήματα για όσους διαθέτουν λογική και κρίση, επιβράβευση σε όσους μπορεί αν διστάζουν για απόλυτα κατανοητούς λόγους, αλλά και αυστηρότητα για εκείνους που λειτουργούν αντικοινωνικά στον δημόσιο χώρο.
Για μια ακόμη ημέρα το Μέγαρο Μαξίμου απηύθυνε χθες κάλεσμα συστράτευσης στην κοινή προσπάθεια υπογραμμίζοντας ότι «είναι χρέος όλων -κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, συλλογικών φορέων- να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτήν της επιστήμης και της λογικής προκειμένου να πειστούν όσοι συμπολίτες μας διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».
Η κ. Πελώνη επανέλαβε μάλιστα το σαφές δίλημμα: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε» και πρόσθεσε: «Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν».
Παράλληλα με το μεγάλο στοίχημα των επόμενων 50 ημερών που αφορά στην επιτάχυνση του εμβολιασμού για το χτίσιμο τείχους ανοσίας, το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι στραμμένο και στην εφαρμογή του πλαισίου λειτουργίας που τίθεται σε ισχύ από σήμερα για τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και το μήνυμα που εστάλη και χθες ήταν πως «οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί».