Ψητό χταπόδι
ΚΑΙ ΡΕΒΥΘΙΑ ΚΟΝΦΙ για λίγους…
Αυτή την συνταγή την λες και Gourmet, θα σας ταλαιπωρήσει λίγο αλλά θα σας αποζημιώσει γευστικά.
Υλικά
ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ
|
|
1 μεγάλο χταπόδι, περίπου 2 κιλά (μόνο τα πλοκάμια), καθαρισμένο | |
6 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες | |
2 φύλλα δάφνης | |
1/4 κ.γ. νιφάδες τσίλι | |
1 ¾ φλιτζάνια ρεβίθια κονφί | |
2 φλιτζάνια φασόλια μαυρομάτικα, βρασμένα | |
1/2 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες | |
8 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες | |
10 μεγάλες λιαστές ντομάτες, κομμένες σε λωρίδες | |
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο | |
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο | |
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο | |
1 ½ κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού | |
μια μικρή χούφτα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο ή και μαϊντανό), ψιλοκομμένα | |
Αλάτι και μαύρο πιπέρι | |
ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΟΝΦΙ (ΠΕΡΙΠΟΥ 3 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ)
|
|
σκελίδες από ένα κεφάλι σκόρδο, ξεφλουδισμένες | |
1 κ.γ. σπόροι κύμινου | |
1 κ.γ. σπόροι μουστάρδας | |
2 ½ φλιτζάνια ρεβίθια, μαγειρεμένα, ξεπλυμένα και καλά στραγγισμένα | |
χοντρό αλάτι & ολόκληροι κόκκοι μαύρου πιπεριού | |
ε.π. ελαιόλαδο | |
ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ
|
|
1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού | |
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon | |
1 κ.σ. ρίγανη | |
1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο | |
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι |
Βήματα
1ο
|
Αλατοπιπερώνουμε το χταπόδι. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια χταποδιού, για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί. |
2ο
|
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Ρίχνουμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και τις νιφάδες τσίλι στο ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί μέσα στα υγρά του για περίπου μία με μιάμιση ώρα. |
3ο
|
Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε το λαδολέμονο, χτυπώντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να συνδυαστούν καλά. |
4ο
|
Ζεσταίνουμε την ψησταριά ή ένα τηγάνι γκριλ με ραβδώσεις, μέχρι να κάψει. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τα ρεβίθια κονφί, τα μαυρομάτικα, τα κρεμμύδια, τις λιαστές ντομάτες, το μαϊντανό και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μια μεγάλη πιατέλα. |
5ο
|
Ψήνουμε για λίγο τα κομμάτια του χταποδιού, μέχρι να ζεσταθούν και να καψαλιστούν. Τα μεταφέρουμε στη σαλάτα, περιχύνουμε με το λαδολέμονο και σκορπίζουμε από πάνω τα φρέσκα μυρωδικά. |
6ο
|
ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΟΝΦΙΒάζουμε όλα τα υλικά σε μια βαριά κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και σκεπάζουμε με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια, το μεταφέρουμε με όλο το λάδι του σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο και το χρησιμοποιούμε όπως επιθυμούμε. Φυλάσσεται στο ψυγείο έως και 3 εβδομάδες.
Άντε και καλή μας όρεξη.
Mπείτε στήν σελίδα του Βασίλη Πατσή ”Πας Μαγειρεύοντας” για να βρείτε όλες του τις συνταγές. |