Η παραπάνω συνταγή γίνεται κατά κόρων σε όλη την Κρήτη ιδιαιτέρως το Πάσχα. Ο Αριστοφάνης έγραψε «Τα έντερα των τετραπόδων χορδάς καλούσι, χορδή γαρ εστί το λεπτόν έντερον, ό ειώθασι πλέκειν οι μάγοιροι», Ιππής 214. Τα γαρδούμια γίνονται και στα κάρβουνα, αφού ετοιμαστούν όπως παραπάνω και μετά τα ρίξουμε στα κάρβουνα.
Υλικά
1 κοιλιά αρνίσια με τα έντερα | |
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη | |
2 λεμόνια το χυμό τους | |
αλάτι κατά βούληση | |
1 κουταλιά αλεύρι | |
λίγο φλισκούνι | |
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
|
|
2 λεμόνια το χυμό τους | |
2 αυγά |
Βήματα
1
|
Πλένουμε καλά την κοιλιά, τη ζεματάμε και την ξύνουμε καλά μέχρι να καθαρίσει. Πλένουμε τα έντερα και τα γυρίζουμε από την ανάποδη και τα ξαναπλένουμε , τα τρίβουμε με το χυμό λεμονιού το αλάτι και το αλεύρι. |
2
|
Κόβουμε την κοιλιά σε κομμάτια μεγέθους μιάς παλάμης περίπου και τυλίγουμε στο κάθε κομμάτι ένα έντερο. Το δένουμε στην άκρη με το ίδιο το έντερο για να μην ξετυλιχτεί. |
3
|
Ξύνουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα προσθέτουμε το φλησκούνι, βάζουμε 3-4 ποτήρια νερό και ρίχνουμε τα γαρδούμια. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, σβήνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια, συνεχίζουμε με τους κρόκους, το λεμόνι και στο τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά ζουμί από την κατσαρόλα στο αυγολέμονο μέχρι να ισορροπήσει η θερμοκρασία. |
4
|
Το προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα και μόλις πάει να πάρει μια βράσει το σβήνουμε να μην μας κόψει. |
5
|
Επίσης εάν θέλετε να μην σας κόψει και ας το ζεστάνετε κάνετε το αυγολέμονο μόνο με κρόκους.
Άντε και καλή μας όρεξη.
Mπείτε στήν σελίδα του Βασίλη Πατσή ”Πας Μαγειρεύοντας” για να βρείτε όλες του τις συνταγές. |