Στη Σύνοδο Κορυφής της 14ης Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται αντιμέτωπος με τον Τζο Μπάιντεν ενώ παράλληλα θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και 24 ώρες αργότερα θα έχει στραμμένο το βλέμμα του στο ραντεβού κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ.
Μετά τα διαδοχικά «χτυπήματα» στον καμβά του Κυπριακού, με το σαφές μήνυμα υπέρ της λύσης για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία όπως αποτυπώθηκε στην επιστολή Μπάιντεν προς τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και στην επικοινωνία Μπλίνκεν-Χριστοδουλίδη, ο κλοιός της Ουάσιγκτον σφίγγει ακόμη περισσότερο για την Άγκυρα.
Το ράπισμα που επιφύλαξε το Οβάλ Γραφείο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την τουρκική διπλωματία, διαδέχτηκε το «χτύπημα» των Αμερικανών βουλευτών με αφορμή ένα από τα ζητήματα τριβής που θα τεθούν στην αιχμή της δύσκολης -από κάθε άποψη- συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Το κράτος της Τουρκίας συνεχίζει τις συστηματικές παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ένα ζήτημα σημαντικό για 2,3 δισεκατομμύρια Χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνιζαν εμφατικά στην επιστολή τους προς την επιτροπή θρησκευτικών ελευθεριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, διατύπωνε εκ νέου με εμφατικό τρόπο τον στρατηγικό χαρακτήρα που έχουν διαλάβει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις:
«Γνωρίζω πόσο δεσμευμένος είναι (ο πρόεδρος Μπάιντεν) στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις κι όχι μόνο ο ίδιος αλλά και όλη η ομάδα. Υπάρχει μια αξιοσημείωτη ευθυγράμμιση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν, του προέδρου Μπάιντεν, της αντιπροέδρου Χάρις, του σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας Σάλιβαν» δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ στο 9ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Η ελληνική διπλωματία την ίδια στιγμή ξεδιπλώνει μεθοδικά την στρατηγική θωράκισης της βαλκανικής χερσονήσου, με το μήνυμα του Νίκου Δένδια από το Κόσσοβο να φωτογραφίζει ευθέως την Άγκυρα και να χτυπά για ακόμη μια φορά καμπανάκι προς τους συμμάχους:
«Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να υπονομεύσουν την εύθραυστη σταθερότητα της περιοχής μας, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής ή προσπαθώντας να εδραιώσουν την ισχύ τους αναφερόμενες σε πολιτισμικές, ιστορικές ή θρησκευτικές συγγένειες».
Στην τουρκική ρητορεία για το πλαίσιο των διαβουλεύσεων απάντησε ακαριαία η κυβερνητική εκπρόσωπος:
«Το πλαίσιο είναι σαφές, είναι οριοθετημένο σε ό,τι αφορά τη διαφορά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Δένδιας μάλιστα την περασμένη Πέμπτη είχε υπενθυμίσει με ευκρίνεια προς την Άγκυρα ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές», επαναλαμβάνοντας με σαφήνεια στη γείτονα ποια θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων:
«Η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα. Θα το κάνει η χώρα όταν νομίζει, όταν το κρίνει όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον».
Εν τω μεταξύ εντείνεται η προετοιμασία για την πρόσκτηση των νέων μονάδων του ελληνικού στόλου.
Το πρωί μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Στέλιο Πετράκη για το πόρισμα του Πολεμικού Ναυτικού αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση των επτά προτάσεων που έχουν κατατεθεί.