Εντείνονται οι ενέργειες του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης σχετικά με το σύστημα επισήμανσης διατροφικών προϊόντων Nutri – Score και την τροποποίηση των κριτηρίων αξιολόγησής του, που υποβαθμίζουν πολλά προϊόντα της Κρητικής Διατροφής.
Με επιστολή του ενημέρωσε το νέο Υπουργό, κο Λιβανό, σχετικά με το Nutri – Score και τον κίνδυνο που αποτελεί για τα Κρητικά προϊόντα η χρήση του με την τωρινή του μορφή. Αντίστοιχη ενημέρωση έγινε προς την Περιφέρεια Κρήτης και τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες για τις εξελίξεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί το συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινωβουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork», η Επιτροπή προτείνει δράσεις για την ενδυνάμωση των καταναλωτών να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης μιας υποχρεωτικής ετικέτας διατροφής της συσκευασίας.
Μέχρι στιγμής το σύστημα Nutri – Score, το οποίο φαίνεται να είναι το επικρατέστερο από όλες τις άλλες προτάσεις σήμερα, κατατάσσει τα προϊόντα διατροφής σε πέντε κατηγορίες, αξιολογώντας εν μέρει το διατροφικό τους προφίλ, και τις απεικονίζει στην εμπρόσθια ετικέτα με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E), όπου η Α θεωρείται πιο υγιεινή κατηγορία (πράσινο χρώμα) και Ε η λιγότερο υγιεινή (κόκκινο χρώμα).
Δυστυχώς, το σύστημα αξιολόγησης του Nutri – Score έρχεται σε αντίθεση με την κατεύθυνση της στρατηγικής “from farm to fork “ της Ε.Ε., λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζοντας πολλά προϊόντα της Μεσογειακής και κατ’ επέκταση της Κρητικής Διατροφής, όπως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές κ.α.
Αυτό συμβαίνει διότι δεν αξιολογείται το σύνολο του ποιοτικού προφίλ και της διατροφικής τους αξίας, αλλά μόνο τα λιπαρά, τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες, το αλάτι και οι φυτικές ίνες. Με αυτό το σύστημα αξιολόγησης, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για παράδειγμα κατατάσσεται σε χαμηλή διατροφική κατηγορία και μάλιστα στην ίδια με την σάλτσα ketch-up (αρχικά κατηγορία D (μεταγενέστερα κατηγορία “C”), ενώ η coca-cola light εμφανίζεται με καλύτερη αξιολόγηση στην κατηγορία “Β”.
Το σύστημα Nutri – Score είχε πάρει ήδη έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε (Regulation (EU) No 1169/2011) για προαιρετική χρήση και αρκετές είναι οι χώρες που το έχουν υιοθετήσει (Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία). Πρόσφατα όμως έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η χρήση του Nutri – Score από αλυσίδες του εξωτερικού.
Μπροστά στον κίνδυνο να γίνει υποχρεωτική η χρήση του Nutri – Score ευρέως με την τωρινή μορφή, ο ΣΕΚ έθεσε το θέμα τον Νοέμβριο του 2020 στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Περιφερειάρχη, κο Αρναουτάκη, και στους Αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενή Τομέα, κο Χνάρη, και Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας & Κοινωνικής Οικονομίας, κο Παπαδεράκη. Μάλιστα, ο κος Χνάρης είχε μεταφέρει το θέμα με επιστολή του στον τ. Υπουργό του ΥΠΑΑΤ, κο Βορίδη, τονίζοντας πόσο επιτακτική ανάγκη αποτελεί η τροποποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση του αλγορίθμου του συστήματος Nutri – Score.
Διαβάστε εδώ