Η κρίση των Ιμίων ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 1995 και κορυφώθηκε τον Ιανουάριο του 1996.
Όλα ξεκίνησαν τα Χριστούγεννα του 1995, όταν το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκεν Ακάτ», προσάραξε σε αβαθή ύδατα στην Ανατολική Ίμια και εξέπεμψε «SOS». Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημέρωσε την επόμενη μέρα πως αν δεν επέμβει ρυμουλκό το πλοίο θα κινδυνεύσει. Οι Τούρκοι παρόλο που τα συγκεκριμένα νησιά είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα το 1947, βρήκαν ευκαιρία να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ελλάδας στις δυο ακατοίκητες βραχονησίδες. Δυο ημέρες αργότερα ήταν τα ελληνικά ρυμουλκά και όχι τα τουρκικά, τα οποία «ξεκόλλησαν» το πλοίο και το συνόδευσαν σε λιμάνι της Τουρκίας.
Την επόμενη μέρα, οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις προκλήσεις. Εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία διατείνονταν ότι οι βραχονησίδες είναι καταχωρημένες στο κτηματολόγιο του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και πως αποτελούσαν τουρκικό έδαφος. Με καθυστέρηση 10 ημερών, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό.
Έξι ημέρες αργότερα θα παραιτηθεί ο Ανδρέας Παπανδρεόυ και ξεκινά η νοσηλεία του στο Ωνάσειο. Στις 19 Ιανουαρίου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξουν τον Κώστα Σημίτη σαν νέο πρωθυπουργό. Από εκείνη την στιγμή η κρίση έφτασε στην κορύφωσή της.
Διαβάστε εδώ