Επανάληψη του διημέρου των Χριστουγέννων, «με ιδιαίτερη βαρύτητα στους ελέγχους μετά τις 10 το βράδυ και στην αλλαγή του χρόνου», προανήγγειλε και για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κεντρικοί άξονες, υπαίθριοι χώροι και πλατείες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι τα σημεία όπου εστιάζονται οι έλεγχοι, σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πάντως στο διάστημα 22:00 έως τις 5:00 το πρωί μπορεί να υπάρξει και διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται. Παράλληλα, περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους όλης της χώρας την Πρωτοχρονιά, στο πλαίσιο των ελέγχων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού
Σε ερώτηση αν η αστυνομία χτυπάει κουδούνια, ο κ. Χρονόπουλος επανέλαβε ότι η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να μπει σε σπίτι μόνο με παρουσία δικαστικού λειτουργού, ενώ υπενθύμισε ότι έγιναν πάνω από 10 συλλήψεις τα Χριστούγεννα από καταγγελίες για πάρτι σε σπίτια.
Οι πολίτες και οι καταστηματάρχες τηρούν στη συντριπτική πλειονότητά τους τα μέτρα, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., χαρακτηρίζοντας περιορισμένες τις 70-80 παραβιάσεις σε σύνολο 190.000 ελέγχων. Παραβάσεις που αφορούσαν τυχερά παιχνίδια αλλά και click away, όπως διευκρίνισε.
Αλλαγή χρονιάς με μέτρα και SMS
Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά Χριστούγεννα εορτάστηκαν κάτω από περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν και για την αλλαγή της χρονιάς. Αυτά είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το ρεβεγιόν, και με σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι.
Ειδικότερα, για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί όπως και τα Χριστούγεννα ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός στα σπίτια. Έτσι, δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύσει κανονικά και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
Παράλληλα, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή, ενώ και οι πιστοί θα βρεθούν στις εκκλησίες κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/rebegion-protohronias-apagoreysi-kykloforias-sms