Ήξεις, αφήξεις, για ακόμη μία φορά, στη διαχείριση της πανδημίας. Η “καραμέλα” του ανεύθυνου πολίτη, και η απουσία σοβαρού σχεδιασμού με μακροπρόθεσμη εφαρμογή.
Φωνάζουν λοιπόν και οι κυβερνητικοί για τον κόσμο που κατέβηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ερμού για να ψωνίσει, μετά το επίσημο άνοιγμα του λιανεμπορίου εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. Μάλιστα, στα δελτία ειδήσεων κυριάρχησε μία συγκεκριμένη φωτογραφία που εμφανίστηκε σε διάφορα site, ενώ φυσικά από τα περισσότερα δελτία ειδήσεων απουσίαζε η “ανταρσία” του Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τα εθνικά ζητήματα. O tempora o mores, θα έλεγε κανείς.
Από τη μία λοιπόν, εδώ αποσιωπάται για ακόμη μια φορά το γεγονός ότι ο τηλεφακός συμπιέζει τις αποστάσεις, σε ό,τι αφορά την απεικόνιση των αγοραστών. Κάτι ανάλογο αν θυμάστε έγινε και με τις εικόνες του πρώτου lockdown, πριν το καλοκαίρι, με τους περιπάτους στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.
Από την άλλη, η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που επιτρέπεται η μετακίνηση για ψώνια, ο ήδη κουρασμένος κόσμος, πράττει αυτό που επιτρέπεται. Η Ερμού το Σαββατοκύριακο είχε ανθρώπους που ψώνιζαν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία φορούσαν σωστά τις μάσκες. Μεγάλες ουρές υπήρχαν σε συγκεκριμένα καταστήματα και την ευθύνη για την επιτήρηση τη φέρει η αστυνομία και η ίδια η κυβέρνηση που αποφάσισε να ανοίξει τα μαγαζιά, χωρίς δυστυχώς να είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο να εξετάζονται πάλι νέα σενάρια, σχέδια, προτάσεις και “λύσεις” για τη χρήση των SMS, με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, να εμφανίζεται επικριτικός ως προς τον τρόπο που κινήθηκε ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής. Δεν περιμένουμε να γίνει αυτοκριτική την ώρα της κορύφωσης της κρίσης, θα θέλαμε όμως εν μέσω μεταλλάξεων και προγραμματισμένων εμβολιασμών, να υπήρχε ένας ορθολογικός σχεδιασμός από το περίφημο επιτελικό Κράτος, και να μην κυνηγάμε πάλι τα γεγονότα και την ουρά μας, δαιμονοποιώντας συμπεριφορές και κινήσεις του μέσου πολίτη. Κατόπιν εορτής.
Διαβάστε εδώ