Υλικά
(για 4 άτομα)
3 μικρές-μέτριες μελιτζάνες
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1/4 κ.γ. χοντρό αλάτι
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1/4 κ.γ. ρίγανη
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι φέτα, τριμμένη
1/4 φλιτζανιού φύλλα φρέσκου δυόσμου
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, χαράζουμε τη σάρκα σταυρωτά με ένα μαχαίρι, τις βάζουμε σε ένα ταψί, αλείφουμε τη σάρκα με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τις ψήνουμε, με την πλευρά της φλούδας προς τα πάνω, για 30-35 λεπτά, να μαλακώσουν.
2. Στο ενδιάμεσο, φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ: σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ρίγανη και το πιπέρι. Προσθέτουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε απαλά. Λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε, προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου και ανακατεύουμε.
3. Βάζουμε τις ψητές μελιτζάνες σε μια πιατέλα, με την πλευρά της σάρκας προς τα πάνω, και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.
Ταρταρ ντοματας με φέτα
600 γρ. πολύ ώριμες ντομάτες
1 χούφτα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κάππαρη, ψιλοκομμένη
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο συν έξτρα για το σερβίρισμα
1 κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί συν έξτρα για το σερβίρισμα
1 1/2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 πρέζα σκόνη σκόρδου
Κρίταμο τουρσί για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Φέτα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό μέχρι να είναι έτοιμο να βράσει. Σε ένα μπολ βάζουμε πολύ κρύο νερό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ένα Χ στον πάτο κάθε ντομάτας (στην αντίθετη μεριά από το κοτσάνι). Βουτάμε μία-μία τις ντομάτες μέσα στο καυτό νερό για 10 δευτερόλεπτα περίπου (δεν τις αφήνουμε παραπάνω γιατί η ντομάτα θα αρχίσει να θερμαίνεται πολύ εσωτερικά και μαζί με τη φλούδα θα φεύγει και η σάρκα). Βουτάμε μία-μία τις ντομάτες στο παγωμένο νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Πιάνουμε με τα δάχτυλά μας ή με ένα μαχαιράκι τη φλούδα από τη μεριά που είναι το Χ και την τραβάμε. Ξεφλουδίζουμε με αυτόν τον τρόπο όλες τις ντομάτες.
2. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια και αφαιρούμε τα σπόρια. Χωρίζουμε τη σάρκα της ντομάτας σε δύο μέρη. Κόβουμε το μισό σε ακανόνιστα κομμάτια.
3. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου, αλάτι και πιπέρι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε τον πελτέ και το μισό μέρος της ντομάτας που κόψαμε. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να διαλυθεί η ντομάτα. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τη ντομάτα να κρυώσει.
4. Μόλις κρυώσει, κόβουμε σε κυβάκια την υπόλοιπη ντομάτα και την προσθέτουμε σε αυτήν που μαγειρέψαμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, την κάππαρη και τον βασιλικό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.γ. ξύδι και ανακατεύουμε. Τσεκάρουμε για αλατοπίπερο. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
5. Για το στήσιμο του πιάτου φορμάρουμε σε τσέρκι το μείγμα και ισιώνουμε την κορυφή με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Προσθέτουμε από πάνω τη ρόκα και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξύδι.
Σερβίρουμε προαιρετικά με κρίταμο ή φύλλα άγριας ροκάς .
Μπείτε στην σελίδα του Βασίλη Πατσή για να δείτε όλες του τις συνταγές.