Υλικά:
10 τρυφερά φύλλα σγουρού ή κλασικού μαρουλιού
5-6 κλαδάκια ρόκα (δείτε και παρατηρήσεις)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κλαράκια άνηθο
Καμιά δεκαριά μικρά ντοματίνια
1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο , ή 2 μικρότερα (θα βάλουμε τα μισά ;h ta 2/3 μέσα στη σαλάτα)
3 κουταλιές σπόρια ροδιού ή μικρές μαύρες σταφίδες
2 κουταλιές κολοκυθόσπορο ή ηλιόσπορο
Αλάτι
Για τη σάλτσα:
Το υπόλοιπο αβοκάντο
3- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1-2 κουταλιές βαλσάμικο ξύδι
Αλάτι
Προαιρετικά, μία κουταλιά μουστάρδα καλής ποιότητας
(Η κουταλιά είναι 15ml)
Επί το έργον:
Πλένουμε πολύ καλά τα πράσινα και αφού στραγγίξουν τα κόβουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα δύο ή ολόκληρα αν είναι μεγάλα.
Κόβουμε το μισό αβοκάντο σε μικρούς κύβους και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα. Στο multi ή στο μπλέντερ βάζουμε τα υλικά της σάλτσας και τα πολτοποιούμε εντελώς.
Περιχύνουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα με τη σάλτσα μας και από πάνω βάζουμε το ρόδι ή τις σταφίδες και τα σπόρια της επιλογής μας. Την σερβίρουμε στο τραπέζι και την ανακατεύουμε την ώρα που θα την καταναλώσουμε.
Παρατηρήσεις:
- Τα πράσινα (ρόκα-μαρούλι έβαλα εδώ), μπορούν να είναι όποια μας αρέσουν. Εγώ συνήθως έχω βασικό το μαρούλι και προσθέτω ή ρόκα ή σταμναγκάθι, ή φύλλα από σπανάκι ή ακόμη και πολύ λεπτοκομμένο τρυφερό λάχανο. Συνολικά πρέπει να γεμίσουμε μια κανονική σαλατιέρα.
- Αντί βαλσάμικο στη σάλτσα μπορούμε να βάλουμε κοινό ξύδι και ελάχιστο μέλι ή πετιμέζι.
- Μπορούμε να στρώσουμε τη σαλάτα πάνω σε σπασμένο παξιμάδι και να της προσθέσουμε λίγο τυρί ή αλλαντικό (ταιριάζουν πολύ τα καπνιστά) σε μικρά κομμάτια. Έτσι γίνεται πραγματικά πλήρες γεύμα!
- Προτιμώ γι αυτές τις σαλάτες, ρηχά μεγάλα πιάτα αντί βαθιές σαλατιέρες. Απλώνονται καλύτερα οι sauce και πασπαλίζονται πιο ωραία με τα πρόσθετα υλικά.
Πηγή: cretangastronomy