Περίπου 900 κάτοικοι πόλης του Καναδά έμειναν χωρίς ίντερνετ και κινητό τηλέφωνο για πάνω από μια μέρα, εξαιτίας της δράσης μιας σπείρας από αδηφάγους…κάστορες.
Οι κάστορες φαίνεται πως έσκαψαν το έδαφος, φτάνοντας στο βάθος του 1 μέτρου, όπου βρίσκονταν θαμμένα τα καλώδια οπτικών ινών του δικτύου ίντερνετ της πόλης Τάμπλερ Ριτζ, στην επαρχία της Βρετανικής Κολούμπια.
Τα καλώδια δεν ήταν άμεσα εκτεθειμένα, αλλά τοποθετημένα μέσα σε ειδικούς προστατευτικούς σωλήνες, πάχους 11,5 εκατοστών.
Όπως και να’χει, οι…αδίστακτοι κάστορες μασούλησαν τους προστατευτικούς σωλήνες και συνέχισαν να μασουλάνε, όταν έφτασαν στα καλώδια, προκαλώντας, κατά συνέπεια, βλάβη στο διαδίκτυο της περιοχής, γύρω στις 4 το πρωί του περασμένου Σαββάτου.
Οι υπεύθυνοι τηλεπικοινωνιών της περιοχής θεωρούν πως στόχος των ζώων ήταν η εξαγωγή πιθανών δομικών υλικών για τις φωλιές τους από το έδαφος.
Τελικά, οι υπηρεσίες διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας αποκαταστάθηκαν γύρω στις 6μιση το απόγευμα της Κυριακής, με τους τεχνικούς να έχουν δουλέψει ασταμάτητα από όταν αναφέρθηκε η βλάβη και με το έργο τους να καθίσταται δύσκολο, λόγω των ακραία ψυχρών καιρικών συνθηκών.
Δεν πρόκειται, φυσικά, για την πρώτη φορά που τα δαιμόνια αυτά τρωκτικά προκαλούν προβλήματα στις, κατοικημένες και από τον άνθρωπο, περιοχές όπου δραστηριοποιούνται.
Σε περιοχές με πλούσια βλάστηση και ξυλεία, οι κάστορες συχνά προκαλούν προβλήματα όπως η απόφραξη καναλιών νερού μέσω των ξύλινων «φραγμάτων» που οι ίδιοι κατασκευάζουν.
Ένα ακόμη κοινό πρόβλημα, στις περιοχές που φιλοξενούν κάστορες, είναι οι συχνές- και επικίνδυνες- πτώσεις δένδρων, τα οποία κόβονται από τα ζώα, χρησιμεύοντάς τους τόσο ως δομικά υλικά, όσο και ως τροφή.
Οι κάτοικοι των περιοχών, όπου η παρουσία των καστόρων είναι εδώ και χρόνια έντονη, έχουν σε μεγάλο βαθμό αποδεχθεί τα προβλήματα της συμβίωσής τους με τα ζώα και λαμβάνουν, όσο μπορούν, τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό των τυχόν ζημιών.
Αυτό που ανησυχεί κυρίως τους ειδικούς, είναι η πρόσφατη εξάπλωση του πληθυσμού των καστόρων σε περιοχές όπου παραδοσιακά δεν ενδημούσαν, όπως η Αρκτική.
Εξαιτίας της υπερθέρμανσης της περιοχής, πολλοί κάστορες έχουν «μετακομίσει» εκεί και χτίζουν τις φωλιές τους, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής, αλλά και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πολλά ζώα, συγκεκριμένα, κατασκευάζουν τις φωλιές τους πάνω σε -αιωνόβιους έως τώρα- παγετώνες, οι οποίοι έχουν «αποθηκεύσει» ανά τα χρόνια μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στο εσωτερικό τους.
Το γεγονός ότι οι κάστορες «πειράζουν» τους παγετώνες επιφέρει το ταχύτερο λιώσιμο του πάγου, με συνέπεια την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας διοξειδίου και άλλων επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα.
ΠΗΓΗ: New York Post