Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν θα «παρέμβει» στο θέμα της Ουκρανίας, δεν επιθυμεί ωστόσο «ολομέτωπο πόλεμο». Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την απειλή μιας ρωσικής εισβολής, είπε: «Υποθέτω ότι θα προχωρήσει, πρέπει να κάνει κάτι». Προειδοποίησε ωστόσο ότι ο Ρώσος ηγέτης θα πληρώσει ένα «σοβαρό τίμημα» αν «προκαλέσει» τη Δύση.
Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί ή να εισβάλει στην Ουκρανία, συσσωρεύει ωστόσο δυνάμεις. Υπολογίζεται ότι έχει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
Ο Μπάιντεν είπε ότι μια εισβολή πλήρους κλίμακας θα ήταν «το χειρότερο πράγμα που έχει συμβεί από την άποψη του πολέμου και της ειρήνης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», με τον κίνδυνο να βγει εκτός των συνόρων Ουκρανίας και «να ξεφύγει από τον έλεγχο».
Η επίμαχη δήλωση Μπάιντεν για το ΝΑΤΟ
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, στοχαζόμενος τα πιθανά σενάρια, αποκάλυψε παρασκηνιακές διαιρέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ σχετικά με τη σοβαρότητα μίας πιθανής απάντησης. «Αυτό που θα δείτε είναι ότι η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει, ανάλογα με το τι θα κάνει», είπε. «Αν πρόκειται λόγου χάρη για μια μικρή εισβολή, ίσως μετά καταλήξουμε να τσακωθούμε για το τι πρέπει να κάνουμε και τι να μην κάνουμε κ.λπ.» είπε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να διευκρινίσει τι χαρακτηρίζει μικρή εισβολή, αναφέρθηκε στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και την παρουσία Ρώσων αξιωματούχων, που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία. Μία μεγάλη μετακίνηση στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος θα ήταν κόκκινη γραμμή.
«Υπάρχουν διαφορές στο ΝΑΤΟ ως προς το τι είναι πρόθυμες να κάνουν οι χώρες, ανάλογα με το τι θα συμβεί», είπε ο Μπάιντεν. «Αν υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις που διασχίζουν τα σύνορα… νομίζω ότι αυτό αλλάζει τα πάντα».
Υπήρξαν αμέσως αντιδράσεις απογοήτευσης στο Κίεβο για την επιλογή των λέξεων του Μπάιντεν και την πρότασή του ότι μια «μικρή εισβολή» θα διχάσει το ΝΑΤΟ και θα προκαλούσε μια αβέβαιη απάντηση. Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι «δίνει το πράσινο φως στον Πούτιν να εισέλθει στην Ουκρανία με την ευχαρίστησή του».
Η διευκρίνιση του Λευκού Οίκου
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξέδωσαν λίγο μετά ανακοινωθέν, διευκρινίζοντας τη θέση των ΗΠΑ. Σε δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε: «Εάν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κινηθούν πέρα από τα ουκρανικά σύνορα, αυτή θα είναι νέα εισβολή και θα αντιμετωπιστεί με μια γρήγορη, αυστηρή και ενωμένη απάντηση από τις ΗΠΑ τα κράτη και τους Συμμάχους μας».
Η Ρωσία έχει υποβάλλει μία σειρά από αιτήματα προς τις δυτικές κυβερνήσεις, ζητώντας μεταξύ άλλων να μην ενταχθεί ποτέ η η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να περιοριστούν οι στρατιωτικές δραστηριότητες της αμυντικής συμμαχίας στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.
Οι συνομιλίες μεταξύ Δύσης και Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα δεν σημείωσαν σημαντική πρόοδο, με ορισμένα από τα αιτήματα της Μόσχας να απορρίπτονται εξ’αρχής.
Η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία το 2014, αφού οι Ουκρανοί ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρό τους. Από τότε, ο στρατός της Ουκρανίας έχει εγκλωβιστεί σε πόλεμο με τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε περιοχές στα ανατολικά κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
Υπάρχουν φόβοι ότι η σύγκρουση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 14.000 και ανάγκασε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μπορεί να αναζωπυρωθεί και ότι ο ρωσικός στρατός θα περάσει τα σύνορα.
Ο Πούτιν θα «δοκιμάσει τη Δύση»
Ερωτηθείς για τις απόψεις του σχετικά με τις προθέσεις του κ. Πούτιν, ο κ. Μπάιντεν είπε: «Αν πιστεύω ότι θα προκαλέσει τη Δύση; Αν πιστεύω ότι θα προκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ όσο πιο σημαντικά μπορεί; Ναι, νομίζω ότι θα το κάνει, αλλά νομίζω ότι θα πληρώσει ένα σοβαρό και ακριβό τίμημα για αυτό. Δεν θα έχει ξαναδεί κυρώσεις όπως αυτές που υποσχέθηκα ότι θα επιβληθούν στη Ρωσία αν κάνει κίνηση», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι το ακριβές επίπεδο τιμωρίας θα εξαρτηθεί από την κλίμακα της εισβολής.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επεκταθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία στα γειτονικά κράτη του ΝΑΤΟ, είπε: «Ο μόνος πόλεμος που είναι χειρότερος από αυτόν που επιδιώκεται είναι όταν είναι ακούσιος και αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αυτό μπορεί να ξεφύγει. Ελπίζω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταλαβαίνει πως αν εξαιρέσουμε έναν πυρηνικό πόλεμο, δεν είναι σε θέση να κυριαρχήσει στον κόσμο. Και επομένως δεν νομίζω ότι το σκέφτεται αυτό, παραμένει όμως ανησυχητικό»
Είπε επίσης ότι είναι «πολύ σημαντικό» οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να παραμείνουν στην ίδια πλευρά ενόψει μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης. Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ανοιχτές για συζητήσεις με τη Ρωσία και ότι μια σύνοδος κορυφής με τον κ. Πούτιν εξακολουθεί να είναι «πιθανή».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συναντήσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη την Παρασκευή, μετά από την επίσκεψή του στην Ουκρανία και τις συνομιλίες με Ευρωπαίους συμμάχους στο Βερολίνο.
Με πληροφορίες απο BBC, Guardian http://www.newsbomb.grπηγη