Ο Γάλλος Οικονομολόγος & Φιλόσοφος που προκάλεσε «κόντρα» μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε άλλη μια αψιμαχία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη . Αφορμή γι’ αυτό έδωσε μια ανάρτηση του πρωθυπουργού που αναφερόταν στην «λιτή αφθονία»…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι ο Τσίπρας θέλει μια κοινωνία τύπου Βολιβίας (ο Μοράλες πρόεδρος της χώρας αυτής μόλις που είχε επισκεφτεί την Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Τσίπρα) όπου θα υπάρχει λιτότητα για τους πολλούς και αφθονία για την κυβέρνηση και ανταπάντησε ο Τσίπρας ότι καλά θα κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός από τους οικονομολόγους Χάγιεκ και Φρίντμαν να ρίξει και καμιά ματιά στον Γάλλο οικονομολόγο και φιλόσοφο Σέρζ Λατούς.
Όλα τα παραπάνω υπήρξαν ισχυρό ερέθισμα να θυμηθούμε κάποια γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος.
Κρίση χωρίς τέλος
Όλοι θυμούμαστε ότι όταν άρχισε η κρίση, με το φαλίρισμα της Αμερικάνικης Τράπεζας, μας έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή οικονομία και δεν φοβάται αλλά και αν μας επηρεάσει οι επιπτώσεις θα είναι μικρές και το πολύ για ένα ή δύο χρόνια. Την εποχή λοιπόν αυτή όλοι ήμαστε γνοιασμένοι (τρουλαυθιασμένοι) θα λέγανε οι πατεράδες και παππούδες μας να ακούσομε κάποιον που ξέρει περισσότερα για να καταλάβομε τι μας περιμένει και τι μπόρα έρχεται. Βλέπαμε δηλαδή να μαυρίζει ο ορίζοντας αλλά δεν ξέραμε που θα ξεσπάσει η καταιγίδα. Τότε ακριβώς το καλοκαίρι του 2010 μάθαμε ότι το Πανεπιστήμιο των Ορέων με πρόεδρο του Δ.Σ. τον καθηγητή και τότε πρύτανη του Πανεπ/μίου Κρήτης κ Γιάννη Παλλήκαρη οργάνωνε μια εκδήλωση στο χωριό Αίμωνας στον Μυλοπόταμο με θέμα την ανάπτυξη της υπαίθρου. Όσοι μάθαμε γι’ αυτήν την εκδήλωση και πήγαμε στον Αείμωνα βρήκαμε δύο κινητές ιατρικές μονάδες, μια οφθαλμολογική και μια καρδιολογική να εξετάζουν όλους τους κατοίκους. Το βράδυ στην πλατεία του χωριού οι φιλόξενοι κάτοικοι είχαν ετοιμάσει τα δέοντα μετά ακολούθησαν εισηγήσεις από αρκετούς ειδικούς και συζήτηση. Ανάμεσα στους εισηγητές ήταν ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος και σύμβουλος πολλών Ελληνικών αλλά και ξένων κυβερνήσεων Μίνωας Ζομπανάκης από τα Χανιά (έφυγε από την ζωή τον Δεκέμβρη του 2018) Και ο πρώην Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Καμπέλης (μακαρίτης και αυτός).
Ο κ Ζομπανάκης από την αρχή της εισήγησής του ξεκαθάρισε ότι: «μην ακούτε που σας λένε ότι η κρίση θα κρατήσει 1-2 χρόνια, δεν βλέπομε το τέλος της». Είναι κατανοητό ότι όλοι όσοι τον ακούγαμε κάτσαμε σε αναμμένα κάρβουνα. Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν αργότερα και αφορούσαν το τι κάνομε και ήντα θα γενούμε, η απάντηση περιστρεφόταν στο ότι πρέπει να σοβαρευτούμε να παράξομε ποιοτικά προϊόντα σε προσεγμένη συσκευασία με ονομασία προέλευσης και αγώνας για να κερδηθούν αγορές.
Ο Σταύρος Καμπέλης στην εισήγησή του ανέφερε ότι « για να αναπτυχθεί μια τοπική κοινωνία πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας της κοινωνίας που να έχει καταγράψει το τοπικό κεφάλαιο και να έχει όραμα.
Ήταν φανερή η αγωνία και των δύο εισηγητών να ενημερώσουν αλλά και να δείξουν κάποιου είδους μονοπάτια στους κατοίκους της υπαίθρου που θα μπορούσαν με πολύ προσπάθεια να οδηγήσουν σε κάποιο ξέφωτο.
Φύγαμε λοιπόν από αυτή την εκδήλωση ζαλισμένοι για την διάρκεια της καταιγίδας αλλά και προσγειωμένοι στην πραγματικότητα.
Η πρόσκληση στον Λατούς
Την χρονιά εκείνη οι σύλλογοι της Μεσαράς είχαμε προχωρήσει στη δημιουργία του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς. Οι προβληματισμοί ήταν μεγάλοι και η αγωνία δεν κρυβότανε. Τότε μάθαμε από κάποιους φίλους Ιταλούς αξιόλογους επιστήμονες ότι υπάρχει κάποιος Γάλλος καθηγητής οικονομολόγος και φιλόσοφος ο οποίος είχε προβλέψει την κρίση και έχει αναπτύξει μια θεωρία με έντονο οικολογικό υπόβαθρο και γυρνάει τον κόσμο και δίνει διαλέξεις. Δεν χρειάστηκε και πολύ σκέψη για να αποφασίσομε να τον καλέσομε για μια διάλεξη στο Ηράκλειο να δούμε δηλαδή τι έχει να πει και αυτός. Το όνομα λοιπόν του Γάλλου ήταν Σέρζ Λατούς. Όταν επικοινωνήσαμε μαζί του για να δούμε αν μπορεί και πότε για να έρθει στην Κρήτη ήταν στην Ιαπωνία και έδινε διαλέξεις στα εκεί πανεπιστήμια.
Σ’ αυτόν λοιπόν τον οικονομολόγο και την θεωρία του είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός όπως είδαμε στην αρχή.
Με τον Σέρζ Λατούς λοιπόν κλείσαμε ημερομηνία για μια διάλεξη στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο στις 5 Μάη του 2011.
Την φιλοξενία του υψηλού προσκεκλημένου είχε αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιαμούς-Λέντα «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» .Το Δ.Σ. του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου των Ορέων και τότε Πρύτανη του ΠΚ κ Παλλήκαρη για συνδιοργάνωση της εκδήλωσης όπως και έγινε.
Η απληστία των ολίγων»
Δεν είμαι κατάλληλος για να παρουσιάσω τη θεωρία του Λατούς εδώ, βιβλία του κυκλοφορούν στα Ελληνικά που θα μπορούσε ο κάθε ενδιαφερόμενος να προμηθευτεί . Όμως κάποια βασικά σημεία της θεωρίας του είναι ότι με την συνεχή μεγέθυνση των δεικτών της οικονομίας οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται, το περιβάλλον καταστρέφεται, παράγομε περισσότερα σκουπίδια απ’ ότι τροφή . «Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος για να θρέψει τους κατοίκους του ικανοποιητικά, αλλά είναι πολύ μικρός για να ικανοποιήσει την απληστία των ολίγων» έλεγε. Χρειάζεται λοιπόν μια «απομεγέθυνση (αποανάπτυξη) της οικονομίας για να φτάσομε σ’ αυτό που ονομάστηκε «λιτή αφθονία» που υπήρξε και η πέτρα του σκανδάλου για την σύντομη αντιπαράθεση Τσίπρα- Μητσοτάκη. Σχετικά με το ευρώ ο Λατούς υποστήριξε ότι αντί να αρχίσουν από τα θεμέλια να κατασκευάσουν το οικοδόμημα του νέου νομίσματος άρχισαν από την οροφή με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το οικοδόμημα να καταρρεύσει, επιμένοντας ότι ανταγωνιστικές οικονομίες δεν μπορούν να έχουν κοινό νόμισμα. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι την διάλεξη του Λατούς παρακολούθησε και ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και σημερινός υπουργός κ Γ. Σταθάκης τον οποίο στη συνέχεια ρωτήσαμε ποια είναι η γνώμη του για τη θέση του Λατούς σχετικά με το ευρώ και η απάντησή του ήταν ότι δεν συμφωνεί.
Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος ή όχι με τον Γάλλο οικονομολόγο, ο οποίος δούλεψε 20 χρόνια στην Αφρική μελετώντας τις οικονομίες αφρικανικών χωρών βιώνοντας την λεηλασία των φυσικών πόρων αυτής της Ηπείρου σίγουρα έδωσε ισχυρά ερεθίσματα για μελέτη για σκέψη και προβληματισμό.
Τώρα με τις τελευταίες ειδήσεις ότι πεθαίνουν οι φάλαινες με τα στομάχια τους γεμάτα πλαστικά, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής μάλλον θα ήταν χρήσιμο να ξανακουβεντιάσουμε με τον Γάλλο οικονομολόγο και φιλόσοφο για τον εμπλουτισμό της θεωρίας του και πως μπορούμε να ζήσομε καλλίτερα σε ένα πιο υγιή πλανήτη.
Το 2010 είχαμε προχωρήσει στη δημιουργία του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς. Όταν μάθαμε ότι υπάρχει κάποιος Γάλλος καθηγητής οικονομολόγος & φιλόσοφος ο οποίος είχε προβλέψει την κρίση αποφασίσαμε να τον καλέσομε για μια διάλεξη στο Ηράκλειο. Το όνομα του Γάλλου ήταν Σέρζ Λατούς ο οποίος ήρθε στην Κρήτη, μετά από την πρόσκληση μας, το 2011
Πηγή: apopsilive