Την άρση μίας σειράς περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς η συνεχής βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών σε ολόκληρη τη χώρα και η πρόοδος των εμβολιασμών δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την επαναφορά στην κανονικότητα.
O Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας την άρση περιοριστικών μέτρων τόνισε:
12/06 η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα
01/07 η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά
12/06 μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και μόνο για καθήμενους πελάτες
12/06 στις 06.00 το πρωί αυξάνεται η πληρότητα για συναυλίες και θέατρα, αναλόγως της χωρητικότητας.
Από 01/07 αυξάνονται σε 300 τα άτομα από 100 για δεξιώσεις.
Σε ό,τι αφορά στις εμποροπανήγυρεις, θα επιτραπούν μόνο στις περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό εμβολιασμένων είναι από 50% και πάνω.
Επιπλέον, από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν τα εργαστήρια για τους φοιτητές όλων των εξαμήνων από όλες τις σχολές.
Ανοίγουν πάνω από 400.000 νέα ραντεβού με Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson
Ο Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, μίλησε για μείωση κρουσμάτων σε όλες τις περιφέρειες.
«Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε ξανά τους 100.000 εμβολιασμούς, ενώ το 23,7% των συμπολιτών μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Επίσης σήμερα ανοίγουν κι άλλα ραντεβού -πάνω από 400.000- με τα εμβόλια της Pfizer (περίπου 240.000 δόσεις), της Johnson & Johnson (περίπου 96.300) και της Moderna», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης από την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας 25 – 29 ετών για ραντεβού με τα τρία παραπάνω εμβόλια.
Στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων συμπολιτών μας, με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών, με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Τέλος ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, υγειονομικούς και άλλους, οι οποίοι υποφέρουν σε μεγάλο ποσοστό από το αποκαλούμενο σύνδρομο «burnout». Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε πρόγραμμα ύψους 7,5 εκ. ευρώ.
Η δράση του Υπουργείου Υγείας που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται, την ανάπτυξη προτύπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.
«Είναι εμφανές ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, μαζί φυσικά με τους εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία, στα Σώματα Ασφαλείας, και δίνουν καθημερινά τη μάχη, έχουν υποστεί και την πολύ μεγάλη πίεση αυτούς τους 16 μήνες σε μια ασταμάτητη προσπάθεια και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους να στηρίξει, αλλά και να επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.