Πορτοκαλί συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία με την περαιτέρω αλλά αναμενόμενη εξάπλωση της μετάλλαξης “Δέλτα” κυρίως στο νησί της Κρήτης. Παρόλο που όλοι οι ειδικοί έχουν τονίσει τον τελευταίο καιρό πως η νέα “παραλλαγή Δέλτα” θα επισκεφτεί όλες τις χώρες της Ευρώπης, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας υπήρξε μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος.Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα επιβεβαιώνονται 18 κρούσματα της νέας “παραλλαγής Δέλτα”. Το ποσοστό της μετάλλαξης “Δέλτα” στο σύνολο των κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε σε διάστημα μίας εβδομάδας, αν και το βρετανικό στέλεχος “Άλφα” συνεχίζει να επικρατεί και η νιγηριανή ποικιλία Β.1.318 έρχεται στη δεύτερη θέση.
Υπερδιπλασιάστηκαν
Τα αυξημένα κρούσματα του στελέχους Δέλτα στην Κρήτη βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πολιτική Προστασία με τη συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Άκη Σκέρτσου, του Θόδωρου Λιβάνιου, του περιφερειάρχη αλλά και δημάρχων της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι εξέτασαν τη συνολική επιδημιολογική εικόνα του νησιού, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών, καθώς διαπιστώθηκε πως και τα 15 κρούσματα που φέρουν το στέλεχος Δ δεν είχαν εμβολιαστεί.
Γκίκας Μαγιορκίνης: Να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε
Τα χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης “Δέλτα” έδωσε στη δημοσιότητα και συγκεκριμένα στην τηλεόραση της “ΚΡΗΤΗ TV” και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Σαλαπάτα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη νέα μετάλλαξη, κάνοντας σαφές, ωστόσο, πως οι άνθρωποι για να είναι ισχυροί πρέπει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι το “όπλο” έναντι της μετάλλαξης “Δέλτα”. Αρχικά, ο κ. Μαγιορκίνης αναφερόμενος στη μετάλλαξη “Δέλτα” είπε: «Η μετάλλαξη “Δέλτα” έχει δύο χαρακτηριστικά. Το ένα χαρακτηριστικό είναι ότι το υπόβαθρο της μετάλλαξης “Άλφα” εξαπλώνεται πιο γρήγορα και επομένως θεωρούμε ότι έχει ένα πλεονέκτημα έναντι της μετάλλαξης “Άλφα” υπό τις παρούσες συνθήκες. Και το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα χρειάζεται και ένα απαιτούμενο χρονικό διάστημα».
Με στοιχεία, ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε πως ο εμβολιασμένος άνθρωπος είναι προστατευμένος έναντι της μετάλλαξης. «Η μετάλλαξη “Δέλτα” πιάνεται από τα εμβόλια σ’ ένα αρκετά καλό ποσοστό. Τα πρώτα στοιχεία, που είναι μέχρι στιγμής μικτά, δείχνουν πως υπάρχει προστασία της τάξης του 85% σε σχέση με αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν. Επομένως, ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος και να μπει στο νοσοκομείο είναι μειωμένος κατά 85% εφόσον είναι εμβολιασμένος και είναι αρκετά σημαντικό να τονίσουμε πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Πρέπει να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε», υπογράμμισε.
Σχετικά με το πόσο προστατευμένοι είναι οι άνθρωποι με μία δόση του εμβολίου απέναντι στη μετάλλαξη “Δέλτα”, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Αναλόγως του αριθμού των μερών που έχουν περάσει, η πρώτη δόση του εμβολίου έχει μια σχετική αποτελεσματικότητα. Η πρώτη δόση είναι σίγουρα πιο αποτελεσματική από την καμία δόση. Αλλά οι δύο δόσεις μαζί είναι καλύτερες από την πρώτη δόση».
Είναι η Κρήτη «θωρακισμένη;»
Στην ερώτηση ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη μετάλλαξη Δέλτα με την βρετανική μτάλλαξη και αν η Κρήτη είναι θωρακισμένη, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε πως είναι σχετικά δύσκολο με τα τρέχοντα στοιχεία να βγει μία ασφαλής εκτίμηση. Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι υστερεί στους εμβολιασμούς και πρέπει να επιταχύνει.
Όπως είπε και στην Ελλάδα βλέπουμε πολλά κρούσματα στην ηλικία των 30 ετών.