Νέο κρεσέντο προκλητικών, απαράδεκτων και ειρωνικών δηλώσεων σε βάρος της χώρας μας από τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, στρατηγό ε.α. Χουλουσί Ακάρ, αλλά και την επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» και γνωστή ως «Λύκαινα», Μεράλ Ακσενέρ.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Ο Ακάρ σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στις εφημερίδες «Ακσάμ» και «Χουριέτ» επανήλθε στις γνωστές και διαχρονικές θέσεις του περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας σε Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του για την επίσκεψη πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων σε αυτά. Λόγω της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Φούρνους και Ικαρία, υποστήριξε ότι «έχουν πραγματοποιήσει 78 επισκέψεις υψηλού επιπέδου στα νησιά που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το μύτη μας (μέχρι τώρα). Αυτό είναι πρόκληση. Αν μιλάτε για φιλία, τότε να αποστρατιωτικοποιήσετε αυτά τα νησιά».
Συνεχίζοντας είπε ότι οι Ελληνες έχουν προχωρήσει εξοπλίζοντας τα 16 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να είναι σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, παραβιάζοντας (!) τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο και στις επαφές που είχε με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, της ανέφερε «ποιος είναι επεκτατιστής όταν δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο που να έχει πλάτος 6 ν.μ. για τα χωρικά ύδατα και 10 ν.μ. εναέριο χώρο;».
Σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι υπήρξαν τρεις περιπτώσεις όπου η Αθήνα και η Αγκυρα στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στο ΝΑ Αιγαίο έφθασαν σχεδόν σε πόλεμο, ο Ακάρ επέκρινε την Ελλάδα ότι προσπαθεί να επηρεάσει την Ευρώπη με αναληθή- εκφοβιστικά σενάρια, ενώ αρνήθηκε ότι η Τουρκία έχει στόχο να επιτεθεί στη χώρα μας.
Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις παράνομες (!) ενέργειές της λέγοντας: «Πολλά όνειρα βλέπουν οι Ελληνες, ενώ η Αγκυρα δεν έχει τέτοιες βλέψεις και σχέδια».
Αναφορικά με το θέμα των υποβρυχίων κλάσης REIS/214, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας εξέφρασε την έντονη ικανοποίησή του για τη θέση της Γερμανίας να μην εκπληρώσει το αίτημα του Νίκου Παναγιωτόπουλου προς τη Γερμανίδα ομόλογό του και να μη δώσει εξαρτήματα για υποβρύχια στους Τούρκους. Χαρακτηριστικά είπε ότι η γερμανική πλευρά αρνήθηκε να το υλοποιήσει.
Πρόσθεσε ότι από την περίοδο της τρίτης επέμβασης της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία και ανατολικά του Ευφράτη «υπάρχει εμπάργκο σε περισσότερα από 700 εξαρτήματα που απαιτούνται για την αμυντική μας βιομηχανία. Εχουμε δώσει τον κατάλογο στο Βερολίνο, αναμένουμε να αρθούν τα εμπόδια», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Γερμανία, για παράδειγμα σε παραγωγή drones ή άλλων εξοπλισμών.
Σχετικά με το μείζον θέμα των προβληματικών αμερικανοτουρκικών σχέσεων, που είναι η παρουσία στο τουρκικό οπλοστάσιο του εξελιγμένης τεχνολογίας ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, ο Ακάρ, για πρώτη φορά δημόσια, έδειξε να προτιμά το «μοντέλο Κρήτης» -που για πρώτη φορά προ τριμήνου αποκάλυψε σε κείμενό του ο υπογράφων- και το οποίο είχε προτείνει στον πρώην υπουργό άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Εσπερ, καθώς και σε ανώτατους πολιτικο-στρατιωτικούς επιτελείς της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, για μία επιλογή παρόμοια με αυτήν που εφαρμόζει η Ελλάδα στο σύστημα S-300, που είναι αναπτυγμένο στην Κρήτη. Οπως επισήμανε ο Ακάρ, οι S-300 στην Κρήτη δεν είναι πάντα σε συνεχή λειτουργία και συνεπώς οι S-400 στην Τουρκία δεν χρειάζεται να λειτουργούν διαρκώς, παρά μόνο όταν προκύψει κάποια απειλή για την ασφάλεια των αμερικανικών και συμμαχικών αεροσκαφών και εγκαταστάσεων.
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας υπενθύμισε ότι ορισμένες χώρες-μέλη του κάποτε Συμφώνου της Βαρσοβίας -που προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ- διατήρησαν ορισμένα πυραυλικά συστήματα που είχαν αγοράσει κατά τη διάρκεια της περιόδου της Σοβιετικής Ενωσης (ο υπογράφων είχε αποκαλύψει την παρουσία τέτοιων συστημάτων στη Βόρεια Βουλγαρία/κοντά στον Δούναβη ως και στη Νοτιοανατολική Σλοβακία)
Τέλος, ο Ακάρ «προέτρεψε» (!) τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να είναι ρεαλιστής απέναντι στην πολιτική που θα εφαρμόσει στην Τουρκία. Ειδικότερα ανέφερε πως «περιμένουμε να ενεργήσουν πιο ρεαλιστικά. Περιμένουμε να συμπεριφερθούν σύμφωνα με το νόμο, τις συμφωνίες και με μία ρεαλιστική πολιτική»,
Ντελίριο κατά του Ελληνα πρωθυπουργού
Το επιθετικό κρεσέντο πολιτικών της Αγκυρας κορυφώθηκε χθες από την επικεφαλής του «Καλού Κόμματος». Συγκεκριμένα, η Μεράλ Ακσενέρ χρησιμοποίησε πρωτοφανείς εκφράσεις και πολύ σκληρά λόγια κατά της χώρας μας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικότερα, η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος», με θρασύ τρόπο και έξω από κάθε διπλωματική πρακτική, κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό «να μάθει τα όριά του και να σταματήσει να ασχολείται με θέματα μεγαλύτερα από το μπόι του». Στην εκφρασθείσα θέση του Ελληνα πρωθυπουργού στην προ διημέρου επίσκεψή του στη Λευκωσία «να τερματιστεί η τουρκική κατοχή», η σκληροπυρηνική και ακραία πολιτικός είπε ότι «η δήλωση του κυρίου… ο οποίος είναι άλλος ένας Ελληνας λαϊκιστής πολιτικός, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί έκπληξη.
Πολλές φορές έχουν ειπωθεί και αγνοηθεί… Θέλω να πω τι απαντώ εγώ σε αυτό το θέμα. “Κύριε πρωθυπουργέ, ακόμη κι αν δεν μπορείτε να το αποδεχθείτε, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. Μάθετε ποια είναι τα όριά σας. Εχουμε δει ποιοι είναι οι στρατηγικοί σας στόχοι, οι Μεγάλες Ιδέες σας και τα περί ένωσης κατά το παρελθόν”», είπε η ακροδεξιά πολιτικός, υπενθυμίζοντας «πώς απάντησε η Τουρκία στην Ελλάδα το 1974 και σας περιμένουμε στην Κύπρο…».
Διαβάστε εδώ