Ο καθηγητής Ευάγγελος Γιαμαρέλλος μιλά στη Realnews για το φάρμακο Anakinra, που αναμένεται να λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών Αρχών τις επόμενες εβδομάδες.
Νέα εποχή στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό σηματοδοτούν οι ελπιδοφόρες θεραπείες για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Της ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΣΤΑΘΑΚΟΥ
Στη φαρέτρα της επιστήμης ενάντια στον ιό θα περιλαμβάνεται και διαγνωστική εξέταση με την οποία θα εντοπίζονται οι ασθενείς υψηλού κινδύνου, προκειμένου να λάβουν εγκαίρως θεραπεία και να αποτραπούν επιπλοκές.
Στο επίκεντρο των σημαντικών επιστημονικών εξελίξεων για τη θεραπεία του SARS-CoV-2 βρίσκονται Έλληνες επιστήμονες.
Ειδικότερα, μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να λάβει έγκριση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές η νέα θεραπευτική στρατηγική για την COVID-19 που βασίζεται στη μελέτη SAVE-MORE, την οποία εκπόνησε και συντόνισε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης, με επικεφαλής τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευάγγελο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη.
Η μελέτη υλοποιήθηκε σε συνεργασία με 37 κέντρα (29 στην Ελλάδα και 8 στην Ιταλία) και τα αποτελέσματα έχουν κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), από τον οποίο αναμένεται απάντηση για να εγκριθεί το φάρμακο Anakinra κατά της COVID-19. Πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για το πρώτο φάρμακο στον κόσμο με ολοκληρωμένη μελέτη Φάσης 3 που θα λάβει έγκριση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές για τη θεραπεία της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός. Όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη, η έγκαιρη αντιμετώπιση της πνευμονίας από COVID-19, με μια ειδικά στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση, με το φάρμακο Anakinra, μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 64% και θανάτου κατά 55%.
Τι λέει ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος για το φάρμακο
Ο κ. Γιαμαρέλλος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη θεραπευτική στρατηγική που ξεκινά με τον εντοπισμό των ασθενών με πνευμονία από COVID-19. Εκτιμάται ότι ένας στους δύο ασθενείς που φτάνει στα επείγοντα του νοσοκομείου με πνευμονία κινδυνεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου. «Η αντιμετώπιση έχει δύο στάδια», εξηγεί ο κ. Γιαμαρέλλος. «Στο πρώτο στάδιο πρέπει να γίνει μέτρηση του βιοδείκτη suPAR5 στο αίμα κάθε ασθενούς που νοσηλεύεται με πνευμονία από COVID-19, για να εντοπιστούν οι ασθενείς που θα εμφανίσουν τις βαριές επιπλοκές. Στο δεύτερο στάδιο, εάν η τιμή του βιοδείκτη suPAR είναι μεγαλύτερη ή ίση με 6 ng/ml, ξεκινά θεραπεία με το φάρμακο Αnakinra για χρονικό διάστημαέως 10 ημέρες», δηλώνει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων. Σημειώνεται ότι το Anakinra είναι ένα παλαιό και δοκιμασμένο φάρμακο για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, πουδεν έχει σημαντικές παρενέργειες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, με τη χορήγηση του σκευάσματος στους ασθενείς υψηλού κινδύνου σχεδόν τριπλασιάζεται η πιθανότητα ίασης. Μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα παραμονής στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ και κατά 55% ο κίνδυνος θανάτου.
«Όλη η ομάδα και τα κέντρα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, που εργαστήκαμε σκληρά τους προηγούμενους μήνες, αισθανόμαστε δικαιωμένοι και χρήσιμοι, γιατί συμβάλαμε στη βελτίωση της φροντίδας πολλών ασθενών μας σε αυτή την κρίσιμη εποχή της πανδημίας», καταλήγει ο καθηγητής.
Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews
πηγή: https://www.enikos.gr