|
1 κούπα ελαιόλαδο |
|
1/2 της κούπας τριμμένη φρυγανιά |
|
1/2 της κούπας πούδρα αμυγδάλου |
|
1/2 της κούπας αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα |
|
1/2 της κούπας φυστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα |
|
3/4 της κούπας καρύδια, χοντροκομμένα |
|
3/4 της κούπας μαύρη ζάχαρη |
|
1 κ.σ. κανέλα |
|
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο |
|
καρφάκια γαρύφαλλο |
|
2 βανίλιες |
|
1 πακέτο φύλλο κρούστας |
|
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
|
|
2 κούπες ζάχαρη |
|
1 και 2/3 της κούπας νερό |
|
φλούδα από μισό μανταρίνι |
|
μερικές σταγόνες χυμό μανταρίνι
Βήματα
|
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα γαρύφαλλα, τις βανίλιες και το φύλλο κρούστας.
|
|
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση.
|
|
Λαδώνουμε ένα πυρέξ με διαστάσεις 35×22 cm. (είναι σχεδόν όσο το μισό φύλλο κρούστας).
|
|
Τοποθετούμε τρία μισά φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο και το καθένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Στο τέταρτο φύλλο θα απλώσουμε γέμιση, όσο χωράει στη χούφτα μας. Συνεχίζουμε εναλλάξ τα φύλλα. Το ένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο και στο άλλο βάζουμε γέμιση. Τα τρία τελευταία φύλλα τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Χαράζουμε το μπακλαβά και καρφώνουμε τα γαρύφαλλα.
|
|
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ο μπακλαβάς.
|
|
Μόλις τον βγάλουμε τον πασπαλίζουμε με τις βανίλιες και όπως είναι ζεστός τον περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι ώστε να προλάβει να το απορροφήσει.
|
|
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά.
|
|
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
|
|