Γέμιση:
1 μυζήθρα γλυκιά
3 συκωτάκια κότας
Αλάτι
Πιπέρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο
1,5 κούπα ρύζι καρολίνα ή γλασέ
3 κούπες νερό
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σταφίδες χωρίς κουκούτσι
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
¼ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ δόση φύλλο για πίτες ή 6- 9 φύλλα κρούστας
1 κουταλιά κανέλα
Εκτέλεση:
Ζεματίζουμε για ένα λεπτό τα συκωτάκια σε νερό που βράζει
και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο να κάψει
και σωτάρουμε τα συκωτάκια. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το νερό. Μόλις
πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι καθαρισμένο και ξεπλυμένο, και λίγο αλατάκι
ακόμη.
Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει
αρκετά. Αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας και σκεπάζουμε με μια καθαρή
πετσέτα για 10 λεπτά ώστε να τραβήξει τα υγρά του.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, την μυζήθρα, τις σταφίδες και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Αφήνουμε να κρυώσει . Ωστόσο,
ετοιμάζουμε το φύλλο (αν φτιάξουμε σπιτικό) και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για
μισή ώρα.
Το χωρίζουμε σε 6-8 μέρη και ανοίγουμε φυλλαράκια στο μέγεθος του σκεύους που θα ψήσουμε το
τζουλαμά . Στρώνουμε το πρώτο, αλείφουμε
με ελαιόλαδο και πάνω βάζουμε 1-2 ακόμη. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και
βάζουμε τη μισή γέμιση. Από πάνω βάζουμε δύο φύλλα ακόμη αλειμμένα με λάδι ,
πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη και στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζουμε με
τα άλλα 2 ή 3 (πάντα αλειμμένα με ελαιόλαδο). Φροντίζουμε να ενωθούν καλά οι άκρες των φύλλων και να εγκλωβιστεί η γέμιση στο εσωτερικό τους.
Κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα
κομμάτια και την περιχύνουμε με μια
κούπα γάλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος), στη μεσαία
σχάρα για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Σερβίρεται μόλις κρυώσει ελαφρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.