Η μελιτζάνα είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά όπως να μαγειρευτούν. Είναι καλοκαίρι και επέλεξα να την συνδυάσω με φρέσκια μυζήθρα που αυτή την περίοδο οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν μόνες τους στο σπίτι και ιδιαίτερα με την ξινομυζήθρα που είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τυροκομικά προϊόντα της Κρήτης.
Υλικά
5 μελιτζάνες φλάσκες
5 μεγάλες πατάτες
Σάλτσα
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
50ml κρασί κόκκινο
50ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι πιπέρι
Μαϊντανό
150γρ ξινομυζήθρα
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες ροδέλες και τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες επίσης σε ροδέλες.
Σουρώνουμε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε αρκετό ελαιόλαδο τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες και έπειτα τις μελιτζάνες. Αφήνουμε για λίγο τα λαχανικά μας σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες ξυσμένες και τον πελτέ. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ψηθεί η σάλτσα για 10 λεπτά.
Σε ένα ταψί στρώνουμε τις πατάτες και από πάνω τις μελιτζάνες, περιχύνουμε με τη σάλτσα και αν θέλουμε προσθέτουμε τώρα το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ψήνουμε σε φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Όταν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο και είναι ζεστό ρίχνουμε πάνω τη ξινομυζήθρα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε με φέτα.
Καλή επιτυχία!!!
Πηγή: kritikes-geuseis