«Αφιέρωσες τη ζωή σου στην πατρίδα» είπε ο Παύλος στον επικήδειό του
«Κωνσταντίνε, μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου, παππού, ολυμπιονίκη, είναι μια δύσκολη ημέρα για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια για όλους όσους ήρθαν να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να ήταν μαζί σου», είπε ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου βασιλέα Παύλο και παππού μου. Τήρησες πάντα την παρακαταθήκη του όταν ανέλαβες την ευθύνη του θρόνου. Σου είπε «αφιέρωσον τη ζωή σου εις την ευτυχίαν της πατρίδος σου, ουδεμία αξιότερη αποστολή, ενθυμού πάντοτε ότι προτιμότερον είναι να υποφέρει ο βασιλέας αντί για τον λαό.
Δόξασες τη χώρα με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο αγώνας ήταν ένας σκληρός αγώνας που έδωσες με το νου και το σώμα μέχρι την τελική νίκη με το αείμνηστο πλήρωμα.
Ήταν μια σκληρή εποχή όταν ανέβηκες στον Θρόνο. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Η προσπάθειά σου απέτυχε αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις αφορμή για μια νέα αιματοχυσία. Δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού.
Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας. Δημιουργήσατε μια οικογένεια που την ενώνει η αγάπη και το καθήκον προς την Πατρίδα.
Ο Θεός έφερε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα. Όπως μας δίδαξες πατέρα εμείς τα παιδιά σου και τα εγγόνια προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα.
Ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και θα είναι για πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας. Για κάθε Έλληνα και κάθε οικογένεια η ισχύς είναι η αγάπη του κάθε Έλληνα για αυτήν.
«Καλό ταξίδι» έκλεισε με εμφανή τη συγκίνησή του ο Παύλος για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που προεξάρχει της Εξοδίου Ακολουθίας έχει δίπλα του, δεξιά και αριστερά, τους 12 συνοδικούς μητροπολίτες, 6 και 6.
Η εξόδιος ακολουθία, όπως έχει γίνει γνωστό «τελείται κατά το βυζαντινό τυπικό ενώ κάθε φορά που αποκαλούν, τον εκλιπόντα, τον προσφωνούν «Αξιομακάριστε δούλε του Θεού ημών σε αποχαιρετούμε» και προσθέτουν «το Βασιλέως ημών γενόμενος», εννοώντας δηλαδή ότι εκπορεύεται από βασιλιά και ότι είναι βασιλικής γενιάς.
Εκτός από την παρουσία των 12 συνοδικών μητροπολιτών, ενδεικτική της επισημότητας που θέλησε να προσδώσει η Ιεραρχία στην κηδεία, είναι και τα άμφια που επέλεξαν να φορέσουν.
Η εξόδιος ακολουθία τελείται με λευκά άμφια, το χρώμα της Ανάστασης και του φωτός, γιατί η υμνολογία της ακολουθίας είναι αναστάσιμη και ευφρόσυνη. Όπως αναφέρεται, το χρυσό συμβολίζει την απαστράπτουσα λάμψη του Θείου, την ουράνια δόξα.
Το μαύρο, αποτελεί ένα από τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα στην Αγία Γραφή χρώματα. Περιγράφει το ασθενές σώμα, τον θάνατο, το πένθος. Επιπλέον τη μετάνοια και τη λύπη.
Την κυβέρνηση στην κηδεία, εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στην κηδεία, επίσης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο επιχειρηματίας Νικόλας Τσάκος με τη σύζυγό του σχεδιάστρια Σήλια Κριθαριώτη, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο εφοπλιστής Μιχάλης Χανδρής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και η Ευγενία Μανωλίδου.
Νωρίτερα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο Αντώνης Σαμαράς χαιρέτισε τη σορό αλλά δεν προσκύνησε.
Μαζί του ήταν οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.
Λίγο μετά τις 09:00 έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ είχε βαφτίσει την ευρωβουλευτή και είχαν ιδιαίτερη σχέση.
Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου βρέθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο πρώην βούλευτης Νίκος Νικολόπουλος και ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.