του Σάββα Καλεντερίδη
Ακολουθεί ακριβής μετάφραση άρθρου του έγκριτου Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος διαφεύγει στο εξωτερικό, διωκόμενος από το τουρκικό κράτος ως μέλος της οργάνωσης Γκιουλέν.
Στο άρθρο του παρουσιάζει ντοκουμέντα, σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, η ΜΙΤ αλλά και η υπηρεσία πληροφοριών της Γενικής Ασφάλειας, αναθέτουν καθήκοντα κατασκοπίας σε αλλοδαπούς που εισέρχονται στην Ελλάδα παράνομα και διεκδικούν άσυλο, απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια που αναγνωρίζονται σε όσους εισέρχονται με παράνομο τρόπο στην Ελλάδα.
Ο Μποζκούρτ προβαίνει σε αποκαλύψεις και παραθέτει επίσημα απόρρητα έγγραφα, που αφορούν τη συλλογή πληροφοριών από αλλοδαπούς (πρόσφυγες ή μετανάστες) πράκτορες των τουρκικών υπηρεσιών για μέλη της οργάνωσης Γκιουλέν.
Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα: Πόσοι αλλοδαποί, που είτε έλαβαν χαρτιά πρόσφυγα είτε βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με καθεστώς προστασίας, είναι στρατολογημένοι από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, για να εκτελούν αποστολές συλλογής ή ακόμα και να προβαίνουν σε προβοκάτσιες, κατόπιν εντολών του τουρκικού κράτους.
Έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα, με τη διασπορά δεκάδων χιλιάδων αλλοδαπών σε νησιά που αποδεδειγμένα αποτελούν στόχο των επιθετικών σχεδίων της Άγκυρας, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν ευπαθείς εγκαταστάσεις της εθνικής μας άμυνας;
Έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα, από τις μουσουλμανικές κοινότητες που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα, με τις δομές που χτίζει το ίδιο το ελληνικό κράτος, όταν είναι πλέον βέβαιο ότι σ’ αυτές η Τουρκία έχει “φυτέψει” τους δικούς της ανθρώπους, που θα λειτουργούν με βάση τον σχεδιασμό του τουρκικού κράτους;
Ας ελπίσουμε οι αποκαλύψεις του Τούρκου δημοσιογράφου, να προβληματίσουν τους ιθύνοντες όχι μόνο για το ρόλο που παίζουν διάφοροι αλλοδαποί που μπήκαν στη χώρα παράνομα από την Τουρκία, αλλά και κάποιοι φανατικοί υποστηρικτές τους και “εθνικοί μηνυτές”, που εξ αντικειμένου ανοίγουν χρόνια τώρα το δρόμο για την παράνομη είσοδο και την εξάπλωσή τους σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, λες και συνεργάζονται αγαστά με τις υπηρεσίες του τουρκικού κράτους.
Τέλος, για να μην νομίσουμε ότι είναι μόνον οι Τούρκοι, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στρατολογήσεις ανάμεσα στους αλλοδαπούς κάνουν και μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, κυρίως με στελέχη των ΜΚΟ, αφο
Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου, με τα σχετικά επίσημα απόρρητα έγγραφα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών:
Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα
Του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ
Σύμφωνα με απόρρητα έγραφα, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, διείσδυσε σε δομές μεταναστών στην Ελλάδα για να κατασκοπεύει όσους ασκούν κριτική στην Ισλαμική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με μία απόρρητη αστυνομική αναφορά η οποία συγκέντρωνε στοιχεία από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, η ΜΙΤ συγκέντρωσε πληροφορίες από μέλη του, εχθρικού στον Ερντογάν, κινήματος Γκιουλέν, οι οποίοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν στην Ελλάδα, για να γλιτώσουν την άνευ προηγουμένου δίωξη που δέχονταν στη γειτονική Τουρκία. Η εν λόγω αστυνομική έκθεση, φέρει ηλεκτρονικά την ημερομηνία 29 Ιουνίου 2019, όταν και διαμοιράστηκε ως δια-υπηρεσιακό έγγραφο σε λοιπές υπηρεσίες της κυβέρνησης, μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης Πληροφορίας (Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi, ή EBYS).
Τα υπογραμμισμένα χωρία του απόρρητου εγγράφου των τουρκικών υπηρεσιών, σχετικά με την παρακολούθηση προσφύγων στην Ελλάδα.
Αν και οι μυστικές δραστηριότητες της ΜΙΤ στην Ελλάδα είναι ευρέως γνωστές, το έγγραφο αποτελεί ένα σπάνιο αποδεικτικό στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει τέτοιου είδους δραστηριότητες σε ξένο έδαφος. Το έγγραφο ξεσκεπάζει την τουρκική δράση παρακολούθησης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, με στόχο την αναγνώριση ονομάτων, σχεδίων και τοποθεσίας αυτών που διώχθηκαν από το καθεστώς Ερντογάν, ακόμα και όταν αυτοί βρίσκονται εκτός Τουρκίας.
Το επεξηγηματικό σημείωμα για μία γυναίκα ονόματι Χιλάλ Μπιλίμ, η οποία καταζητείται με κατηγορίες σχετικές με τον κίνημα Γκιουλέν, αναφέρει πως είναι μία εξ αυτών που διέφυγαν από την Τουρκία, ως επακόλουθο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου 2016. «Σύμφωνα με τις έρευνες, πρόκειται για μία εκ των Γκιουλενιστών η οποία όπως έχει εξακριβωθεί, διέμεινε σε κέντρα προσφύγων [στην Ελλάδα]», εξηγεί το σημείωμα, υπογραμμίζοντας πως κάποια μέλη και φίλοι του κινήματος Γκιουλέν είχαν διέλθει από την Τουρκία παράνομα στην Ελλάδα, με κάποιους εξ αυτών να παραμένουν εκεί ζητώντας άσυλο, ενώ κάποιοι άλλοι κατευθύνθηκαν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη Γερμανία.
Η απόρρητη αναφορά της έρευνας για τη Χιλάλ Μπιλίμ και άλλων Τούρκων πολιτών (Η Nordic Monitor απέκρυψε πληροφορίες με τα προσωπικά δεδομένα τρίτων)
Οι απόρρητες πληροφορίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εισαγγελικής έρευνας για εγκληματική δράση, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα της Άγκυρας, Αντέμ Ακιντσί, εναντίον Γκιουλενιστών που ζουν στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Τούρκος δημοσιογράφος Χασάκ Cücük, κάτοικος Δανίας, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρές απειλές κατά της ζωής του, οδηγώντας την υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών της Δανίας (Politiets Efterretningstjeneste, ή PET) να τον μεταφέρουν σε ασφαλή τοποθεσία το 2017 μέχρι να αδρανοποιηθεί η απειλή εναντίον του.
Επιστολή του εισαγγελέα Αντέμ Ακιντσί στο αντιτρομοκρατικό τμήμα της αστυνομίας:
Η επιχείρηση συγκέντρωσης πληροφοριών εναντίον Γκιουλενιστών στην Ελλάδα, βρέθηκε σε ένα έγγραφο Excel, συνοδευόμενη από ένα επεξηγηματικό σημείωμα δίπλα από το όνομα της Μπιλίμ. Σύμφωνα με την αλληλογραφία, το όνομά της αναφερόταν επίσης σε μία κατάθεση κατηγορουμένου σε κάποια υπόθεση, και ο εισαγγελέας Ακιντσί, διέταξε το αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας, στις 20 Νοεμβρίου 2018, να ερευνήσουν την Μπιλίμ καθώς και τα άλλα ονόματα που αναφέρθηκαν στην επίμαχη κατάθεση. Στις 9 Ιανουαρίου 2019, ο Ιμπραήμ Μποζκιούρτ, επικεφαλής του τμήματος αντιτρομοκρατίας, απέστειλε πλήρη αναφορά σχετικά με τη δασκάλα και τους υπόλοιπους, στο γραφείο του εισαγγελέα. Η αναφορά περιλάμβανε πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί από διάφορες πηγές. Στην περίπτωση της δασκάλας, ήταν ξεκάθαρο πως οι πληροφορίες προέρχονταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της κυβέρνησης Ερντογάν.
Γράμμα του Ιμπραήμ Μποζκιούρτ, επικεφαλής του τμήματος αντιτρομοκρατίας, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα κατά του δημοσιογράφου Cücük:
Η Μπιλίμ περιγράφεται ως δασκάλα η οποία είχε εργαστεί σε γκιουλενικό σχολείο στην Τουρκία, και είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής της από το 2ο Ποινικό Δικαστήριο του Ικονίου. Ο άντρας της, Τζεμάλ Μπιλίμ, αναφέρεται και αυτός στο ίδιο έγγραφο από τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με μία έκθεση του Κέντρου για την Ελευθερία της Στοκχόλμης, 96.719 δάσκαλοι και ακαδημαϊκοί εκδιώχθηκαν από τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας. Κατά την περίοδο 2016-2017, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει φυλακίσει 20.000 εκπαιδευτές, και έχει αυθαίρετα απολύσει 34.185 δασκάλους δημόσιων σχολείων και 5.719 ακαδημαϊκούς, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών από κρατικά πανεπιστήμια.
Το κίνημα Γκιουλέν, υπό την ηγεσία του Τούρκου μουσουλμάνου – θεολόγου, Φετουλάχ Γκιουλέν, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν, σε μια πληθώρα θεμάτων, από τη διαφθορά μέχρι τους εξοπλισμούς και τη χρηματοδότηση που παρέχει η κυβέρνηση σε ομάδες εξτρεμιστών και τζιχαντιστών στη Συρία και τη Λιβύη.
Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει εμπλακεί σε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς το 2013, το οποίο αποκάλυψε έσοδα από επιχειρήσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος παρακάμπτοντας τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, κατηγόρησε τον Γκιουλέν για τις έρευνες εναντίον μελών της οικογενείας του και επιχειρηματικών και πολιτικών του συνεργατών. Χαρακτήρισε το κίνημα του Γκιουλέν ως τρομοκρατική ομάδα, παρ’ όλο που δεν αυτό δεν έχει προβεί σε καμία βίαιη ενέργεια, και εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό εναντίον του, φυλακίζοντας και/ή απολύοντας δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, δεσμεύοντας παράνομα τις περιουσίες τους, κλείνοντας σχολεία, πανεπιστήμια, ΜΚΟ, μέσα ενημέρωσης, νοσοκομεία και λοιπούς φορείς που είχαν σχέση με τους Γκιουλενιστές.
Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε σημαντική χώρα προορισμού για επικριτές και αντιπάλους του καθεστώτος Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των Γκιουλενιστών οι οποίοι θέλουν να διαφύγουν την οργή του Ερντογάν, καθώς διαθέτει χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ήδη διεξάγουν επιχειρήσεις συγκέντρωσης στοιχείων χρησιμοποιώντας συνδέσμους που έχουν καλλιεργήσει στις ομάδες της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, έχουν εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις τους στη γειτονική χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ. Τα απόρρητα έγγραφα δείχνουν πως η Τουρκία συνεχίζει να παρακολουθεί τους επικριτές του καθεστώτος, ακόμα και όταν αυτοί έχουν καταφέρει να διαφύγουν στην Ελλάδα, και αφού έχουν αιτηθεί άσυλο, σύμφωνα με τα συνέδρια των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή: infognomonpolitics.gr/