Με δελτίο υγρασίας θα προσδιορίζεται από φέτος η τιμή στο σύσπορο βαμβάκι
«Είμαστε σε τελικό στάδιο συζητήσεων στα πλαίσια της Ομάδος Βάμβακος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ξεκινήσει να παραλαμβάνεται το σύσπορο βαμβάκι την χρονιά που έρχεται με αναγραφή της υγρασίας στα έγγραφα παραλαβής κάθε φορτίου βάμβακος, ώστε να μπορεί να αμείβεται ο παραγωγός που θα μαζέψει στεγνό βαμβάκι, και να αφαιρείται η υγρασία από τους παραγωγούς που μάζεψαν υγρό βαμβάκι».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Βασίλης Μάρκου, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα (στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα) την οποία συνδιοργάνωσαν η Οργάνωση και ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα.
Ο πρόεδρος της ΔΟΒ, Βασίλης Μάρκου
Επιπλέον ο κ. Μάρκου πρόσθεσε ότι η παράμετρος της υγρασίας θα λαμβάνεται υπόψη επιπρόσθετα από τα κριτήρια της Απόδοσης σε Ίνα, στα Ποιοτικά Χαρακτηριστικά και την Ποσότητα των Ξένων Υλών.
Σύμφωνα με τον ίδιο συνεχίζονται οι συζητήσεις με το υπουργείο για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου «που να επιτρέπει την έγκαιρη ή καλύτερα, σωστή πώληση του βάμβακος. Το βαμβάκι παράγεται σε πολλές χώρες στο κόσμο, αλλά σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος.
Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που παράγουν βαμβάκι, περίπου 85%, παράγουν το βαμβάκι τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Τότε είναι λοιπόν που το 85% των βαμβακοπαραγωγών όλου του κόσμου ζητά να πουλήσει το βαμβάκι του. Μαντέψτε κάτι, τότε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να πουλήσει κάποιος το βαμβάκι του».
Τέλος ο κ. Μάρκου αναφέρθηκε και στο ότι η ΔΟΒ προχωράει στην δημιουργία ενιαίου, Ελληνικού, Ευρωπαϊκού σήματος Βάμβακος, που να αναδεικνύει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και την ταυτότητα παραγωγής του, «πράγματα που θα οδηγήσουν σε αύξηση της εμπορικής τιμής του Εκκοκκισμένου Βάμβακος, Κανένα γεωργικό προϊόν δεν μπορεί να βρίσκεται σε αγορές υψηλής αξίας χωρίς πιστοποίηση, ούτε μπορεί να αναζητά ανταμοιβή χωρίς τα εχέγγυα ποιότητας που προσφέρει η πιστοποίηση και το Εμπορικό Σήμα», τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης.
Αναλυτικά το δελτίο τύπου του υπουργείου μετά την ομιλία του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη
Μία σημαντική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να τεθούν κανόνες στην αγορά του βαμβακιού διασφαλίζοντας το συμφέρον όλων των πλευρών, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο της εσπερίδας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα, με θέμα “εθνική στρατηγική βάμβακος – προοπτικές”.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης ανακοίνωσε τη συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και φορέων για διαφοροποίηση της τιμής με βάση την υγρασία του παραδιδόμενου προϊόντος, τονίζοντας την ανάγκη “να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη διάκριση της υγρασίας σε εξωτερική και εσωτερική, δημιουργίας προτύπων υπολογισμού των ξένων από το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, όπως και για το ενδεχόμενο, αν αυτό είναι εφικτό και αρχικά μόνο για τις μεγάλες Οργανώσεις Παραγωγών, ξεχωριστής εκκόκκισης για κάθε παρτίδα βάμβακος ώστε οι μετρήσεις να είναι αντικειμενικότερες και ευκολότερες”.
Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε μεταξύ άλλων πως “το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα εθνικά προϊόντα «σημαία», με σημαντικές εξαγωγές οι εισροές των οποίων αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο €/έτος. Το προϊόν για τη χώρα μας έχει μεγάλη σημασία και για την απασχόληση, καθόσον στηρίζει πολλές θέσεις εργασίας στο πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Επίσης, αποτελεί υποχρέωση όλων η βέλτιστη αξιοποίηση των επενδύσεων που έχουν γίνει στον κλάδο, η ενσωμάτωση των καινοτόμων αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας καθώς και η αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για το προϊόν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεωρεί ως τις 3 αναγκαίες προμετωπίδες για την οριστική ρήξη με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος:
- την ενημέρωση και κατάρτιση των αγροτών,
- τη δημιουργία Εθνικού Φακέλου Ποιότητας και
- την αντιστοίχηση ποιότητας και τιμής και
Για τον πρώτο σκοπό, το Υπουργείο σε συνεργασία με την νέα αναμορφωμένη Διεπαγγελματική φροντίζει ώστε να ενημερώνονται οι παραγωγοί για τις νέες εξελίξεις, τις συνθήκες κινδύνου οι οποίες απαιτούν ειδικό χειρισμό (π.χ. Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων για το Πράσινο σκουλήκι), μελετά τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για να ενταχθεί το σύνολο των βαμβακοκαλλιεργητών σε προγράμματα επιμόρφωσης και εισάγει τεχνικές γεωργίας ακριβείας με χρήση drones για μείωση του κόστους της βαμβακοκαλλιέργειας. Επιπρόσθετα, ως Υφυπουργός μεριμνώ ώστε σύντομα η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή να μπορέσει να αξιοποιηθεί και να εξελιχθεί σε φάρο γνώσης σε όλη την Κεντρική Ελλάδα και πέρα από αυτή.
Για τη δημιουργία Εθνικού Φακέλου Ποιότητας, κρίσιμο προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών θέσεων στις διεθνείς απαιτητικές αγορές, συμβάλλουν εδώ και χρόνια το Πρόγραμμα Μελέτης Ποικιλιών και το Πρόγραμμα Ταξινόμησης των Παραγόμενων Δεμάτων της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος με το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών καταγράφονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών βάμβακος που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν σημαντικές εκτάσεις. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε με ασφάλεια στη μείωση του αριθμού ποικιλιών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, με αυτορρύθμιση της αγοράς και στροφή των παραγωγών μέσω της ενημέρωσης στις ποικιλίες οι οποίες αποδεδειγμένα ταιριάζουν στο μικροκλίμα της περιοχής τους. Η δημιουργία βάσης δεδομένων για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, αποτελεί μια αναγκαιότητα για την αγορά και για την καλύτερη οργάνωση και σχεδιασμό για το μέλλον. Από την κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος (2002) μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν διαθέτει επίσημα στοιχεία για την πορεία της ποιότητας του Ελληνικού βαμβακιού, εκτός από αυτά που καταγράφονται επιμέρους από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις. Με το πρόγραμμα ταξινόμησης, δημιουργείται ένα σύστημα πληροφόρησης για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού μεταξύ των καλλιεργητών, εκκοκκιστών και της βιομηχανίας, αναπτύσσοντας την ενεργή σύνδεση μεταξύ εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, νηματουργών και διεθνών αγορών.
Η Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι αποτελεί ένα ζωντανό και δυναμικό πεδίο γόνιμου διαλόγου και συνδιαμόρφωσης πολιτικών στο οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε περαιτέρω βελτιώσεις προς το συμφέρον του προϊόντος. Κερδίζουμε μέρα με την ημέρα τη μάχη για την απόδοση καλύτερων τιμών στο προϊόν ανώτερης ποιότητας.Το βαμβάκι είναι ζωή και χρήματα για τους κάμπους μας, ξέρουμε να το καλλιεργούμε με φροντίδα και μεράκι, μπορεί να έχει μια σταθερή σχέση στην καρδιά και στα χωράφια μας” κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.
Αναλυτικά η ομιλία του Βασίλη Μάρκου έχει ως εξής:
Εκπροσωπώντας την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, με ιδιαίτερη χαρά θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στην Eτήσια Εκδήλωση Βάμβακος, που συνδιοργανώνουμε με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης, με τίτλο : “ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ”,
Το βαμβάκι είναι η εκτατική καλλιέργεια με την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην χώρα. Καταλαμβάνει περίπου 2.500.000 στρέμματα, και απασχολεί δεκάδες χιλιάδες οικογένειες (τόσο στην παραγωγή όσο και στην μετέπειτα επεξεργασία και αξιοποίηση των προϊόντων αυτού). Είναι πάντα στην πρώτη τριάδα των εξαγώγιμων γεωργικών μας προϊόντων, αλλά προσφέρει εξίσου πολλά, μάλλον περισσότερα, στην τοπική οικονομία και βιομηχανία, με τις πολλές χρήσεις και αξιοποιήσεις που έχει. Όπου παράγεται βαμβάκι υπάρχει πλούτος, δυναμική παραγωγή και πρόοδος. Γι αυτό και το βαμβάκι έχει επικρατήσει να λέγεται : Ο Βασιλιάς του Κάμπου !
Η βαμβακοκαλλιέργεια, το προϊόν, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά, και να αλλάξουμε, να ακολουθήσουμε τους καιρούς, την τεχνολογία, την πρόοδο και να προσαρμοστούμε στις ανάγκες των καταναλωτών, του περιβάλλοντος που το παράγει αλλά και της κοινωνίας μέσα στην οποία παράγεται.
Μόνο εάν προσαρμοστούμε, ακολουθήσουμε τις νέες τεχνολογίες και χρησιμοποιήσουμε τα νέα εργαλεία, θα μπορέσουμε να έχουμε βιώσιμη και κερδοφόρο βαμβακοκαλλιέργεια !
Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, να αφυπνίσουμε την βαμβακοκαλλιέργεια, να δείξουμε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει για να είναι κερδοφόρα, ποιο φιλική πρός το περιβάλλον, και να αυξήσουμε την συνεισφορά της στην οικονομία του τόπου στον οποίο παράγεται.
ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ είναι η ένωση, ο συνεταιρισμός, βαμβακοπαραγωγών από όλη τη χώρα (από τον Έβρο έως. το Μεσολόγγι), μέσω άμεσων εκπροσώπων τους και όλων των Ελλήνων Εκκοκκιστών.
Όλα τα μέλη της προσφέρουν τις υπηρεσίες τους άμισθοι, και παίρνουμε αποφάσεις μόνο ομόφωνα, όχι πλειοψηφικά. Εν ολίγοις, ότι βλέπετε σήμερα αλλά και ότι θα δείτε στο μέλλον είναι καρπός αυτής της συλλογικής προσπάθειας.
Η Δ.Ο.Β. δεν ασκεί κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Σκοπός της είναι εξέλιξη, ανάπτυξη και προώθηση της πιστοποιημένης καλλιέργειας του βάμβακος, μέσω φιλοπεριβαντολλογικών, αειφόρων καλλιεργητικών πρακτικών, η συμφωνία σε κανόνες συναλλαγών μεταξύ μας, η εκπαίδευση των μελών της (παραγωγών και Εκκοκκιστών), η μείωση του κόστους παραγωγής βάμβακος, η αύξηση της παραγόμενης Ποσότητας, η αύξηση της παραγόμενης ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ βάμβακος αλλά και η αύξηση της Αξίας του Βάμβακος !
Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό το έργο, έχουμε και την αμέριστη βοήθεια της Πολιτείας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω των Υπουργών αλλά και όλων των διευθύνσεων αυτού, του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ, της Ένωσης Ελλήνων Σποροπαραγωγών καθώς και των Ελλήνων Κλωστοϋφαντουργών. Είναι όλοι μαζί μας και εργάζονται για την αναβάθμιση της Ελληνικής Βαμβακοκαλλιέργειας και την αύξηση της παραγόμενης αξίας αυτής.
Οι κυριότερες Δράσεις τις Διεπαγγελματικής Βάμβακος:
- Ελέγχουμε το 1% της ποιότητας του Ελληνικού Βάμβακος, ώστε να υπάρχει εθνικός φάκελος ποιότητας, προσβάσιμος στους ξένους Αγοραστές. Με αυτό επιτυγχάνουμε την αύξηση της εμπορευσιμότητας και άρα και της τιμής του Ελληνικού Βαμβακιού.
- Ελέγχουμε τις, στην Ελλάδα σποροπαραγόμενες ποικιλίες, ώστε να βρούμε τις καλύτερες σε απόδοση και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, και να στρέψουμε τους παραγωγούς σε αυτές, ώστε να αυξήσουμε την τελική τιμή του συσπόρου βάμβακος.
- Αυτό ήδη αποδίδει καρπούς, καθώς μετά από τρία χρόνια προσπάθειας, ένα μεγάλο μέρος καλλιεργητών εφέτος λαμβάνουν πρόσθετη τιμή (από 01 εώς και 03 λεπτά/κιλό) για το βαμβάκι τους, καθώς, σε συνεργασία με το Εκκοκκιστήριο που συνεργάζονται καλλιέργησαν ποικιλίες με μεγαλύτερη απόδοση σε ίνα και με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
- Η Ένωση Ελλήνων Σποροπαραγωγών στηρίζει αμέριστα την προσπάθεια μας αυτή.
- Στα καθίσματά σας έχουμε αφήσει τα αποτελέσματα ελέγχου ποικιλιών της περυσινής χρονιάς, ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε την ποικιλία που θα σας δώσει τα περισσότερα κιλά στο χωράφι σας και την υψηλότερη τιμή για το βαμβάκι που θα παράξετε, ενώ μπορείτε να βρείτε τα αποτελέσματα της έρευνας και στην Ιστοσελίδα της Διεπαγγελματικής Βάμβακος.
- Ελέγχουμε τις ξένες ύλες στο σύσπορο βαμβάκι, με σκοπό πάταξη της συλλογής με μηχανές απογύμνωσης βάμβακος, τις γνωστές σε όλους stripper, που καταστρέφουν την ποιότητα, και μειώνουν την συνδεδεμένη ενίσχυση που λαμβάνουν οι πραγματικοί παραγωγοί.
- Η ποινή είναι αφαίρεση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, η ντροπή όμως είναι μεγαλύτερη σε όποιον δεν καλλιεργεί και προσπαθεί να μαζέψει ξένες ύλες και να τις ζυγίσει σαν βαμβάκι !
- Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, και δουλεύουμε μαζί με την Πολιτεία για να το εξαλείψουμε την σαιζόν που έρχεται.
- Ενημερώνουμε μέσω ημερίδων αλλά και δημοσιεύσεων στον τύπο τους παραγωγούς για την στόχευση που πρέπει να έχουν, ώστε να παίρνουν σωστότερες αποφάσεις για το τί θα σπείρουν αλλά και για να μπορούν να εκμεταλλευτούν συγκυρίες που μπορούν να τους δώσουν υψηλότερη τιμή στο προϊόν τους. Ταυτόχρονα, καταγράφουμε τα προβλήματα και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε,
- Προχωρούμε στην δημιουργία ενιαίου, Ελληνικού, Ευρωπαϊκού σήματος Βάμβακος, που να αναδεικνύει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και την ταυτότητα παραγωγής του, πράγματα που θα οδηγήσουν σε αύξηση της εμπορικής τιμής του Εκκοκκισμένου Βάμβακος,
- Κανένα γεωργικό προϊόν δεν μπορεί να βρίσκεται σε αγορές υψηλής αξίας χωρίς πιστοποίηση, ούτε μπορεί να αναζητά ανταμοιβή χωρίς τα εχέγγυα ποιότητας που προσφέρει η πιστοποίηση και το Εμπορικό Σήμα.
Παραλαβή και πληρωμή Συσπόρου Βάμβακος με Βάση την Υγρασία του.
Είμαστε σε τελικό στάδιο συζητήσεων στα πλαίσια της Ομάδος Βάμβακος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να ξεκινήσει να παραλαμβάνεται το Σύσπορο Βαμβάκι την χρονιά που έρχεται με αναγραφή της Υγρασίας στα έγγραφα παραλαβής κάθε φορτίου Βάμβακος, ώστε να μπορεί να αμείβεται ο παραγωγός που θα μαζέψει στεγνό βαμβάκι, και να αφαιρείται η υγρασία από τους παραγωγούς που μάζεψαν υγρό βαμβάκι.
Το 2019 θα είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει να λειτουργεί η παραλαβή συσπόρου βάμβακος ΚΑΙ με την παράμετρο της υγρασίας, επιπρόσθετα δηλαδή από τα κριτήρια της Απόδοσης σε Ίνα, στα Ποιοτικά Χαρακτηριστικά και την Ποσότητα των Ξένων Υλών.
Δεν θα αλλάξουν όλα σε μία χρονιά, αλλά το ίδιο έγινε και με την καλλιέργεια των ποικιλιών, τόσο οι Εκκοκκιστές όσο και οι παραγωγοί θέλουν χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Δημιουργία Θεσμικού Πλαισίου για διενέργεια Προπωλήσεων Συσπόρου Βάμβακος
Συζητούμε στα πλαίσια της Ομάδος Βάμβακος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να φτιάξουμε το θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει την έγκαιρη ή καλύτερα, σωστή πώληση του βάμβακος.
Το βαμβάκι παράγεται σε πολλές χώρες στο κόσμο, αλλά σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που παράγουν βαμβάκι, περίπου 85%, παράγουν το βαμβάκι τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Τότε είναι λοιπόν που το 85% των βαμβακοπαραγωγών όλου του κόσμου ζητά να πουλήσει το βαμβάκι του.
Μαντέψτε κάτι, τότε ΔΕΝ είναι η κατάλληλη στιγμή να πουλήσει κάποιος το βαμβάκι του!
Όταν όλοι θέλουν να πουλήσουν
Και ποιά είναι η λύση;
Η λύση είναι, ο παραγωγός να μην πουλά το βαμβάκι του όταν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί στον κόσμο θέλουν να πουλήσουν το δικό τους βαμβάκι,
αλλά, να το πουλήσει, τμηματικά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, μέσω συμβολαιακής γεωργίας, σε Εκκοκκιστική Επιχείρηση, με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
Έτσι πουλάνε οι παραγωγοί το βαμβάκι τους στις ΗΠΑ, στην Βραζιλία και στην Αυστραλία, που έχουν αναπτυγμένη βαμβακοκαλλιέργεια.
Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, οι βαμβακοπαραγωγοί πουλάνε το βαμβάκι τους, την περίοδο Σεπτεμβρίου έως και Δεκεμβρίου, όπου η προσφορά είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση, οπότε πιέζονται οι τιμές του προϊόντος
Οι ακόλουθες εικόνες θα σας πείσουν…
Έχουμε νομικά προβλήματα να λύσουμε, δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε απλό, αλλά πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.
Το σημαντικότερο τώρα, και ο λόγος της σημερινής μας ημερίδας :
“ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ”
Είμαστε σε στάδιο οριστικοποίησης Εθνικής Στρατηγικής Βάμβακος με 10ετή ορίζοντα και δέσμευση όλων των εμπλεκομένων παραγωγικών μερών, αλλά και της Πολιτείας, ώστε οι προσπάθειες όλων να είναι πρός ΜΙΑ κατεύθυνση, και αυτή η κατεύθυνση να είναι σταθερή και γνωστή σε όλους.
Βασικός σκοπός της στρατηγικής είναι η μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα Βάμβακος στην Ελλάδα ενώ οι στόχοι που τίθενται κινούνται σε πέντε άξονες, ήτοι:
- Η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας,
- Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης του βάμβακος,
- Η βελτίωση της ποιότητας και η δημιουργία «ταυτότητας» του Ελληνικού βάμβακος,
- Η ανάδειξη των φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών του τρόπου παραγωγής του βάμβακος
- Η διατήρηση και η διασφάλιση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το βαμβάκι.
- Εντός της Άνοιξης πιστεύουμε ότι θα λάβει την μορφή δεσμευτικού κειμένου.
Τέλος, με χαρά, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες, την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Οικονομικού Σκοπού, με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος» (European Cotton Alliance), με έδρα τη Λάρισα, στην οποία συμμετέχουν:
- η Διεπαγγελματική Οργάνωσης Βάμβακος,
- η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος,
- η Ένωση Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, από τη μεριά της Ελλάδας
- και των αντίστοιχων φορέων της Ισπανίας.
Είναι ένα μεγαλόπνοο δημιούργημα που δημιουργήθηκε πρωτίστως για να προωθεί την αύξηση και βελτίωση της παραγωγής βαμβακιού στην ΕΕ μέσω βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων, της ιχνηλασιμότητος της παραγωγής αλλά και να δημιουργήσει και να κατοχυρώσει ένα Ευρωπαϊκό Εμπορικό Σήμα βαμβακιού (μιά ταυτότητα παραγωγής δηλαδή), με σκοπό την προώθησή χρήσης του Ευρωπαϊκού βαμβακιού μεταξύ των επαγγελματιών και των καταναλωτών, κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς.
Αυτό πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσει (α) Αναγνώριση, (β) Διαφύλαξη και (γ) Αύξηση της Αξίας του Ευρωπαϊκού βαμβακιού.
Από εφέτος, όλα τα δέματα Εκκοκκισμένου Βαμβακιού που θα παράγονται σε όλα τα Εκκοκκιστήρια της Ελλάδος και της Ισπανίας, θα φέρουν, το κάθε δέμα χωριστά, το Ευρωπαικό Σήμα Βάμβακος !
Οι σημερινοί μας ομιλητές θα σας σας παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της βαμβακοκαλλιέργειας, τις δυνατότητες που υπάρχουν καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνητικών μας προγραμμάτων.
Αγαπητοί Συνεργάτες :
το Βαμβάκι είναι ο Βασιλιάς του Κάμπου, και έχει πολλά να προσφέρει σε όποιον μας ακολουθήσει
Ως εκπρόσωπος της ΔΟΒ σε αυτή την εσπερίδα θα ήθελα να ευχαριστήσω Δημόσια, Θερμά, όλους όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια που γίνεται από κοινού, προκειμένου να αναβαθμιστεί η Ποιότητα και να αυξηθεί η Αξία του ελληνικού βαμβακιού.
Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και την στήριξη σας στην βαμβακοκαλλιέργεια!
Πηγή: agronews