Η έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech σηματοδότησε νωρίτερα τον Δεκέμβριο μια νέα σελίδα στην μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα αποτελέσματα όμως όπως όλα δείχνουν, δεν θα έρθουν γρήγορα, καθώς οι ρυθμοί των εμβολιασμών σε συνάρτηση με τους αυξημένους αριθμούς νέων κρουσμάτων και την πίεση που υπάρχει στα συστήματα υγείας της Ευρώπης διέψευσαν τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στους πολίτες. Διανύουμε πλέον μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση, δέχεται δριμεία κριτική για τη διαχείριση των εμβολιασμών.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου τόνισε πως αυτό που συμβαίνει σήμερα ήταν κάτι που η ίδια είχε πει και είχε προειδοποιήσει. Ότι δηλαδή οι πρώτοι μήνες του 2021, θα ήταν δύσκολοι και πως θα χρειάζονταν κάποιοι μήνες μέχρι να εγκριθούν περισσότερα εμβόλια και να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού για να ανασάνουν οι κοινωνίες.
«Έλεγα ότι όταν θα βρεθεί εμβόλιο δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός και έλεγα ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες να τηρούμε τα μέτρα μέχρι να έχουμε την παραγωγή που χρειάζεται μέχρι να καλύψουμε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού», είπε.
Σε ερώτηση για την κριτική που γίνεται έναντι του γεγονότος ότι η Κομισιόν επένδυσε περισσότερο στο εμβόλιο της Οξφόρδης και της Astra Zeneca, το οποίο ωστόσο αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στην πορεία των κλινικών δοκιμών, απάντησε ότι επιλέχθηκε τον Ιούνιο αυτή η εταιρεία αφού θεωρήθηκε ότι θα ήταν η πρώτη που θα υπέβαλλε αίτηση. Συνεχίζουμε είπε να το παρακολουθούμε. Πρόσθεσε ότι πιθανότατα πολύ σύντομα να εγκριθεί το εμβόλιο της εταιρείας Moderna που συνεπάγεται ότι οι δόσεις του εμβολίου θα αυξηθούν στα 460 εκ. και σταδιακά θα αυξάνονται.
«Ελπίζω ότι εντός Φεβρουαρίου θα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson&Johnson», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην προμήθεια των εμβολίων, απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις παραγγελίες ή τον αριθμό, αλλά στην παραγωγή.
«Αναμέναμε και γνωρίζαμε ότι θα ήτα σταδιακή η προμήθεια των εμβολίων. Κάθε εβδομάδα θα υπάρχουν παραλαβές όλο το 2021», ανέφερε.
Κανένα κράτος μέλος δεν έκανε παράλληλες συμφωνίες
Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν έχει τουλάχιστον σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση διμερείς συμφωνίες με τις εταιρείες παραγωγής των εμβολίων, διευκρινίζοντας πως από τα επιπλέον 100 εκ. εμβόλια που παραγγέλθηκαν από την Pfizer μπορούν τα κράτη-μέλη αν και εφόσον το επιθυμούν να διεκδικήσουν κάποιες ποσότητες. Κάποιες χώρες, πρόσθεσε, είπαν ότι δεν επιθυμούν.
Όχι σε μία δόση
Ερωτηθείσα για το σενάριο που αρχίζουν να επεξεργάζονται κάποιες χώρες, όπως αναλώσουν τις πρώτες δόσεις εμβολίων σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους μέχρι να υπάρχει περαιτέρω προμήθεια για να καλύψει την δεύτερη δόση, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν προνοείται.
«Στη συζήτηση που είχα τώρα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων το θέμα των δόσεων και αν γίνεται να δίνουμε μία δόση, η αδειοδότηση που έχει δοθεί και από την Pfizer και από την Moderna είναι καθορισμένη. Οι κλινικές μελέτες μιλούν για καθορισμένο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν ότι αν δίνουμε αυτές τις δόσεις σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα», κατέληξε.