Τρίτη, 31 Μαρτίου 202001:43:30

Ηράκλειο

Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη στο Ηράκλειο

Pin It

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Συρία-Κύπρο-Αιγαίο ενεργειακό, προσφυγικό,
μεταναστευτικό είναι το αντικείμενο της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει ο εκδότης και
συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης.
Θέμα της ομιλίας:

«Μετά την εισβολή στη Συρία.

Οι στόχοι του Ερντογάν σε Κύπρο, Αιγαίο, Μεταναστευτικό.»
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:30 στην
Αίθουσα εκδηλώσεων «Ntoré» (Πλατεία Ελευθερίας 29, Ηράκλειο), με την ευγενική
χορηγία των εταιρειών «Ζουριδάκης ΑΒΕΕ» και «Επιχειρησιακή Μ. ΙΚΕ».

Ποιός είναι ο Σάββας Καλεντερίδης

Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι πολύ γνωστός για τον πατριωτισμό του αλλά και για τις ειδικές γνώσεις του στα γεωστρατηγικά θέματα της περιοχής μας.

Γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία απεφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και φοίτησε σε όλα τα σχολεία των τεθωρακισμένων και των καταδρομών. Επίσης, υπηρέτησε επί σειρά ετών σε κρίσιμες θέσεις και στο εξωτερικό.

Τον Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Η παραίτησή του οφείλεται στη διαφωνία του με το χειρισμό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης της «Υπόθεσης Οτζαλάν», τον Ιανουάριο του 1999, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Ο Καλεντερίδης, που ως αξιωματικός της ΕΥΠ συνόδευε τον Κούρδο ηγέτη κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους μετακίνησής του στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κένυα, συνέγραψε το βιβλίο Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας καταθέτοντας την ιστορική του μαρτυρία για τα γεγονότα. Το βιβλίο έφθασε στην κορυφή των πωλήσεων.

 Ο πτέραρχος ε.α. Παναγιώτης Μπαλές, ο οποίος χρημάτισε Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ευπ), στο βιβλίο του “Παρακαταθήκες Αετών”, αναφερόμενος στη θητεία του στην ΕΥΠ και στους συνεργάτες του, λέει για τον Σάββα Καλεντερίδη:

“Σάββας Καλεντερίδης: Αξιωματικός υψηλών επιδόσεων, προικισμένος με εξαιρετικά επιχειρησιακά και διοικητικά προσόντα, γλωσσομαθής, που εργάσθηκε άψογα και έφερε σε πέρας επιτυχώς όλες τις αποστολές που του ανετέθησαν. Εργάστηκε αθόρυβα, με πρωτόγνωρη ευρηματικότητα, θέτοντας αλλεπάλληλες φορές σε κίνδυνο τη δική του ζωή αλλά και της οικογένειάς του, προσφέροντας εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια της Πατρίδος μας. Και όλα αυτά κινούμενος χωρίς ίχνος φόβου σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον -την περίοδο εκείνη οι σχέσεις των δυο χωρών ήταν πολύ τεταμένες- χωρίς να επιδιώκει την προβολή και χωρίς να στοχεύει την υπηρεσιακή του ανέλιξη.

Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι ένας ιδεολόγος και οραματιστής αξιωματικός, ακούραστος και ανεξάντλητος και θεωρώ πως το γεγονός ότι η Υπηρεσία τον ενέπλεξε σε μια αποστολή που ήταν βέβαιο εξ αρχής πως θα αποτύχει, οδήγησε στη δημιουγία ασφυκτικών συνθηκών που τον οδήγησαν σε παραίτηση. Αξιοσημείωτη είναι η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό με το οποίο χειρίστηκε την Υπόθεση Οτζαλάν, στο Ναϊρόμπι, που ξέπλυνε μέρος της ντροπής από το όνειδος της παράδοσης ενός ηγέτη στα χέρια των διωκτών του και μάλιστα των Τούρκων(…).

Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο «Ινφογνώμων Εκδόσεις» και από το 2008 το ιστολόγιο «Ινφογνώμων Πολιτικά».

Ο Σάββας Καλεντερίδης τιμήθηκε από την υπηρεσίες με εύφημες μνείες για το έργο που προσέφερε στην Πατρίδα.

Ο Σάββας Καλεντερίδης από το 2011 είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα Δημοκρατία  και Κυριακάτικη Δημοκρατία, ενώ αναλύσεις και άρθρα του, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες Κυριακάτικη ΕλευθεροτυπίαΠαρόν και Μακεδονία και στα περιοδικά ΕπίκαιραΆμυνα και ΔιπλωματίαΣτρατιωτική ισορροπία & γεωπολιτικήΑπόρρητο δελτίο και Διπλωματία.

Pin It

 

 

  

 

 

 

 

 

 

                          

                        

              

                                 

        

                                           

          

 

 

 

      

                       

       


     

 

        

Back to top
Go to bottom