Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

«Κεραυνοί» FAZ για Τουρκία: Είναι παράγοντας ανασφάλειας στη Μεσόγειο

Διαβάστε ακόμα

ADVERTISEMENT

 

 

 

 

 

 

Τη νέα ένταση που έχει προκύψει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με φόντο τις επιδιώξεις της Άγκυρας για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, επιχειρεί να εξηγήσει στους αναγνώστες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας, η ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εδώ και δεκαετίες πεδίο αντιπαλότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η κρίση των Ιμίων είχε οδηγήσει τις δύο χώρες σχεδόν σε πόλεμο που αποσοβήθηκε εν τέλει χάρη και στην παρέμβαση του τότε Αμερικανού προέδρου Κλίντον.

Ωστόσο, και μολονότι οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αποτελούν μέχρι και σήμερα καθημερινότητα, «η πρόσφατη κλιμάκωση έχει μια νέα ποιότητα. Καταρχήν η Άγκυρα δεν στρέφεται πλέον προφανώς μόνον εναντίον της Αθήνας, αλλά εναντίον αποστολής της οποίας ηγείται η ΕΕ για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Δεύτερον, με την απειλή τουρκικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού κλιμακώνονται ακόμη περισσότερο οι συγκρουσιακές ενέργειες στη Μεσόγειο και αποκτούν νέα μορφή.

Το ότι μπορεί να προκύψουν τέτοιες συγκρούσεις φάνηκε ήδη στο τέλος του 2019, όταν η Άγκυρα και η λιβυκή κυβέρνηση του Σάρατζ υπέγραψαν στην Τρίπολη μια τραγελαφική γεωγραφική συμφωνία για την “οριοθέτηση ζωνών επιρροής” στην Μεσόγειο, συνοδευόμενη από μια στρατιωτική συμφωνία. Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι παράγοντας ανασφάλειας στην περιοχή».

 

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle

ADVERTISEMENT

Related Posts

ADVERTISEMENT

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist