Μονόδρομος φαίνεται να είναι το lockdown κατά τα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου με κάποιες διαφοροποιήσεις, μετά τη χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επιδημιολογική ομάδα στην παρουσία των υπουργών Υγείας, Εργασίας, Παιδείας και εκπροσώπων του ΟΚΥπΥ.
Mε τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι σε άσχημη κατάσταση, τη διασπορά του κορωνοϊού σε υψηλά επίπεδα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται καθημερινά, η προσαρμογή των μέτρων σε αυστηρότερη βάση θεωρείται επιβεβλημένη. Οριστικές, ωστόσο, αποφάσεις θα ληφθούν αύριο Πέμπτη, κατά την προγραμματισμένη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης συζητήθηκε η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, οι δυνατότητες και ο προγραμματισμός που υπάρχει, καθώς και ο σχεδιασμός σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμών. Και ασφαλώς κατατέθηκαν εισηγήσεις σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, χωρίς περιθώριο καθυστέρησης, για αναχαίτιση της πανδημίας.
Μνήμες… Μαρτίου
Επικρατέστερο πλάνο είναι η εφαρμογή lockdown κατά τα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου, στο οποίο ανοικτές θα παραμείνουν μόνο ουσιώδεις υπηρεσίες. Όπως αρμοδίως πληροφορείται ο «Π», για το συγκεκριμένο μέτρο υπήρξε διαφορά απόψεων για τη διάρκεια, από δύο βδομάδες έως έναν μήνα. Η προσπάθεια εξεύρεσης της χρυσής τομής φαίνεται να οδηγεί στη διάρκεια των τριών εβδομάδων με δυνατότητα επαναξιολόγησης του μέτρου. Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ασφαλής ένδειξη για χρήση sms για τις μετακινήσεις των πολιτών.
Εξάλλου, λόγω της πραγματοποίησης των rapid tests και του προγράμματος εμβολιασμού σε παγκύπριο επίπεδο δεν θα απαγορευτεί η κυκλοφορία αλλά θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τα υφιστάμενα. Οι ειδικοί εκτιμούν ωστόσο ότι εξαιτίας του υψηλού φορτίου του ιού στην Κύπρο δεν θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα από την εφαρμογή των όποιων μέτρων πριν από τον Φεβρουάριο.
Σχολεία με τηλεκπαίδευση
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι τα μέλη της επιστημονικής ομάδας συνηγορούν στο κλείσιμο των σχολείων και στην πραγματοποίηση των μαθημάτων μέσω της τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον, μελετώνται τρόποι διευκόλυνσης των επαγγελματιών υγείας που είναι γονείς για να μπορούν να εργάζονται σε διαφορετικό ωράριο, ούτως ώστε ο ένας εκ των δύο να βρίσκεται στο σπίτι με τα παιδιά.
Επίσης, μέλη της ομάδας των ειδικών εισηγήθηκαν το κλείσιμο του λιανικού εμπορίου, όχι λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, αλλά λόγω του συγχρωτισμού που σημειώνεται στους συγκεκριμένους χώρους. Αν υιοθετηθεί η εισήγηση αυτή τότε θα εφαρμοστεί η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτύου όπου είναι εφικτή. Το άνοιγμα των επιχειρήσεων θα γίνεται μόνο με την εφαρμογή υποχρεωτικών τεστ σε εβδομαδιαία βάση. Σε περίπτωση πάντως που ληφθούν αποφάσεις για μέτρα κατά το πρότυπο του περασμένου Μάρτη, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας προσανατολίζονται στην εξαγγελία νέων προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Εστίες μόλυνσης οι συνάξεις
Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών για τις συνάξεις στα σπίτια, ειδικά την περίοδο των γιορτών, οι οποίες μετατρέπονται σε δυνητικό κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς του ιού. Από τις ιχνηλατήσεις το μεγάλο ποσοστό των νοσηλευόμενων προέρχεται από οικογενειακές συνάξεις πριν και κατά το διάστημα των εορτών, ενώ υπάρχει και έκρηξη κρουσμάτων και νοσηλειών ατόμων άνω των 60 χρονών. Όπως πληροφορούμαστε μελετάται το ενδεχόμενο εισαγωγής στην Κύπρο οικιακών τεστ τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί και χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ. Παράλληλα, εξετάζεται το σενάριο εισαγωγής εμβολίων εκτός ΕΕ και έχει γίνει ήδη επαφή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, για αγορά έστω και 100 χιλιάδων δόσεων, χωρίς ωστόσο να αναμένεται θετική έκβαση για το εν λόγω αίτημα.
Επιδείνωση σε όλες τις πόλεις
Ζοφερά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο κοινοποίησε η Εθνική Αναφορά για τον κορωνοϊό τα οποία καταδεικνύουν ότι η απόδοση των μέτρων είναι πρωτίστως θέμα ατομικής ευθύνης. Από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2021, έχουν διαγνωσθεί στην Κύπρο 5.455 νέα περιστατικά. Μεταξύ των περιπτώσεων που διαγνώστηκαν, 2.139 (39,2%) είχαν τόπο διαμονής στην επαρχία Λευκωσίας, 1.470 (27%) στην επαρχία Λάρνακας, 1.098 (20,1%) στην επαρχία Λεμεσού, 323 (5,9%) στην ελεύθερη Αμμόχωστο, 319 (5,9%) στην επαρχία Πάφου και 106 περιστατικά (2%) αφορούν τις βρετανικές βάσεις ή κατοικία στην αλλοδαπή ή δεν υπήρχε για αυτά διαθέσιμη πληροφορία.
Επιδείνωση παρουσιάζει η εικόνα σε όλες τις πόλεις, με την αθροιστική επίπτωση σε ολόκληρη την Κύπρο να έχει ξεπεράσει τα 600 περιστατικά ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού. Για τη γενικότερη εικόνα είναι αρνητικό το γεγονός ότι από τις 5.455 περιπτώσεις των τελευταίων 14 ημερών ποσοστό 98,8% αφορούν εγχώρια μετάδοση. Από τις 20/12 – 3/1 οι εισαγωγές στις ΜΕΘ έφθασαν τις 30 και συνολικά νοσηλεύονται 185 ασθενείς. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η διάμεση ηλικία των 5.455 ατόμων οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό τις τελευταίες 14 ημέρες ήταν τα 38 έτη.
Σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά, μεταξύ των ατόμων που διαγνώσθηκαν με COVID-19, καταγράφηκαν 132 θάνατοι μέχρι την 4η Ιανουαρίου 2021, με υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19 (θνητότητα COVID-19: 0,6%). Η θνησιμότητα ανά 100.000 πληθυσμού είναι 14,9. Ο διάμεσος χρόνος από την ημερομηνία της δειγματοληψίας μέχρι την ημερομηνία θανάτου από κορωνοϊό ήταν 12 ημέρες.
πηγη