Ο πυρηνοτρήτης, το κυκλοκόνιο, η καλόκορη και η κερκόσπορα βρίσκονται την περίοδο αυτή στο “μικροσκόπιο” του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται για το κυκλοκόνιο: Πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια που προκαλεί φυλλόπτωση και εξασθένιση των ελαιοδέντρων. Μέτριες θερμοκρασίες 16-20ο C σε συνδυασμό με βροχερό ή πολύ υγρό καιρό ευνοούν νέες ανοιξιάτικες μολύνσεις που εκδηλώνονται με την εμφάνιση χαρακτηριστικών καστανών κυκλικών κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, “μάτια παγωνιού”. Οι κηλιδώσεις εξελίσσονται σε ξηράνσεις και αποφύλλωση κλαδιών που βρίσκονται χαμηλά στις ποδιές. Έντονες προσβολές κυκλοκονίου παρουσιάζονται μετά από ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις σε περιοχές αυξημένης υγρασίας. Ευπαθείς ποικιλίες: θρουμπολιά, τσουνάτη, Άμφισσας και Καλαμών.
Η κορωνέικη (ψιλολιά) παρουσιάζει σχετική αντοχή στην ασθένεια. Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ασθένεια. Η αντιμετώπιση βασίζεται σε προληπτικά μέτρα: Επιλογή λιγότερο ευαίσθητων ποικιλιών και αποφυγή πυκνής φύτευσης κατά την εγκατάστασή νέων ελαιώνων σε περιοχές πεδινές, υγρές και απάνεμες. Μείωση της υγρασίας με κατάλληλο κλάδεμα. Ισορροπημένες αρδεύσεις και λιπάνσεις. Σε ελαιώνες ευπαθών ποικιλιών, που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή υγρασία, συστήνεται προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα και άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για την προστασία της νέας βλάστησης (ακραία νεαρή βλάστηση 2-5 εκ.). O χαλκός χρησιμοποιείται πριν την άνθιση. Αν χρειαστεί να γίνει κατά την άνθιση, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μη χαλκούχο μυκητοκτόνο
περισσότερα εδώ