Ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.
Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, μια πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.
Με drones η παρακολούθηση της απομάκρυνσης των αμάχων
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού στρατού όσοι άμαχοι αποχωρούν από το Κίεβο θα μεταφέρονται με αεροσκάφη στη Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης.
«Οι απόπειρες της ουκρανικής πλευράς να παραπλανήσουν τη Ρωσία και όλο τον πολιτισμένο κόσμο (…) είναι ανώφελες αυτή τη φορά», τόνισε.
Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.
Δωδέκατη ημέρα πολέμου
Στο μεταξύ για δωδέκατη ημέρα συνεχίζεται στην Ουκρανία το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων σε αρκετές πόλεις. Η κατάπαυση του πυρός έρχεται λίγες ώρες πριν την επικείμενη έναρξη του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Μόσχας και Κιέβου, με τις ελπίδες όμως όλο και να λιγοστεύουν.
Oι εικόνες που έρχονται από κατοικημένες περιοχές που βομβαρδίζονται είναι συγκλονιστικές. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν όλο το βράδυ.
Οι άμαχοι επιχείρησαν δύο φορές να εγκαταλείψουν την πόλη μετά από συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο εν μέσω αλληλοκατηγοριών από τις δύο πλευρές, η εκεχειρία τινάχθηκε και τις δύο φορές στον αέρα.
Χάρκοβο, Μαριούπολη, Κίεβο και Οδησσός βρίσκονται στο επίκεντρο των πολεμικών συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες με τον ρωσικό στρατό να συνεχίζει να καταλαμβάνει εδάφη στα ανατολικά της χώρας.
Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Κίεβο, μια πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων. Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν πόρους για να εισβάλουν στο Κίεβο», έπειτα από ημέρες που σημειώνουν μικρή πρόοδο στην προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα από τον νότο.
Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Χαρκίβ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Χαρκίβ, στην Τσερνιγκίβ (βόρεια), στη Σούμι (βορειοανατολικά) και στη Μικολάγεφ (νότια), ενώ «συγκεντρώνουν πόρους για να εξαπολύσουν έφοδο» στο Κίεβο.
Απομακρύνθηκαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ
Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ ότι η απομάκρυνση των ξένων μελών της αποστολής του στην Ουκρανία, που εντελλόταν να επιτηρεί την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί».
«Η διαδικασία της προσωρινής εκκένωσης όλων των ξένων μελών της αποστολής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα τελευταία μέλη της ομάδας – ο επικεφαλής παρατηρητής και το ανώτερο διοικητικό προσωπικό – ετοιμάζονται τώρα να φύγουν» από την Ουκρανία, διευκρίνισε ο ΟΑΣΕ με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας πολλά από τα περίπου 500 μέλη της ομάδας των παρατηρητών ήταν ακόμη παγιδευμένα σε πόλεις όπου μαίνονταν μάχες, ιδίως στη Χαρκίβ και στη Χερσώνα.
Μερικοί παρατηρητές μένει να απομακρυνθούν από τις ανατολικές περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, όπου η κατάσταση είναι –συγκριτικά– λιγότερο επικίνδυνη, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Ο ΟΑΣΕ ανέφερε εξάλλου πως έλαβε πληροφορίες ότι η έδρα της αποστολής του στη Μαριούπολη «υπέστη ζημιές εξαιτίας βομβαρδισμών» χθες Κυριακή.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο θεσμός αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την αποστολή του, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και να απομακρύνει τα άοπλα μέλη της από τη χώρα. Τουλάχιστον ένα από τα μέλη της αποστολής, ουκρανή υπήκοος, σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη στη Χαρκίβ, καθώς προσπαθούσε να κάνει προμήθειες για την οικογένειά της.
Φόβος στις αγορές
Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανέβασαν κι άλλο σήμερα τον πυρετό των διεθνών αγορών, με το πετρέλαιο να σημειώνει ιλιγγιώδη άνοδο, πολλούς επενδυτές να επιλέγουν τον χρυσό με την τιμή της αξίας-καταφυγίου αυτής να ανεβαίνει στα ύψη, και τα χρηματιστήρια της Ασίας να πέφτουν.