Θα κάνουμε αναφορά για ένα έντομο που ζει στην περιοχή της Κύμης.
Θα σας παρουσιάσουμε έντομα που παράγουν χρυσάφι, ζουν μόνο έναν μήνα και το μόνο που κάνουν είναι να τρώνε κατά την διάρκεια της ζωής τους.
Ένα έντομο άσπρο στο χρώμα που γρήγορα μεγαλώνει και το μέγεθος του μπορεί να ξεπεράσει το μήκος ενός κινητού. Αυτό το έντομο μπορεί να γεννήσει 2500 μέτρα κλωστή και μάλιστα μεταξωτή.
Ναι καλά καταλάβατε, ο μεταξοσκώληκας είναι το μόνο εξημερωμένο έντομο. Γυναίκες, μέλη του Σηροτροφικού Συνεταιρισμού Κύμης, συνεχίζουν την παράδοση των δεκαετιών στην περιοχή. Κεντούν πάνω σε μαύρο βελούδο κουκούλια μεταξοσκώληκα, τον οποίο εκτρέφουν.
Από αυτό το σκουλήκι που βλέπετε θα πάρουν το μετάξι, το κουκούλι του, το οποίο στη συνέχεια το χρησιμοποιούν για να “ζωγραφίσουν” πάνω σε ένα κομμάτι βελούδου τα γνωστά κάδρα της Κύμης.
Τα κάδρα που φτιάχνουν οι γυναίκες του συνεταιρισμού είναι κομμάτι με την ιστορία της Κύμης. Μάλιστα είναι ένα δείγμα χαράς που το δίνουν σε γάμο ή αρραβώνα. Τα κάδρα έχουν γίνει ανάρπαστα σε όλο τον κόσμο.
Μεταξοσκώληκας, σύμφωνα με το wikipedia.org, ονομάζεται γενικά η κάμπια του εξημερωμένου είδους Bombyx mori της ομοταξίας των εντόμων. Έχει πολύ πολύ μεγάλη οικονομική αξία για τον άνθρωπο καθώς εκτρέφεται (σηροτροφία) για την παραγωγή του μεταξιού.Τρέφεται με τα φύλλα της μουριάς. Εναλλακτική ονομασία του μεταξοσκώληκα στην Κύπρο είναι το καματερόν. Προέρχεται από τη λέξη κάματος που σημαίνει μόχθος, αφού ο μεταξοσκώληκας συνεχώς εργάζεται παράγοντας το μετάξι.
Το έντομο που προκύπτει από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα ονομάζεται πουμπουρία. Οι νεκρές πουμπουρίες που προκύπτουν από το βράσιμο των κουκουλιών αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται ως δόλωμα στο ψάρεμα.
Δείτε φωτογραφίες από τα έντομα που γεννούν χρυσάφι


