Mε αφορμή την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων τηλεθεατών και την ανακοπή που υπέστη ο 29χρονος ποδοσφαιριστής, ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, καθηγητής Καρδιολογίας, μίλησε στην ΕΡΤ για το πώς μπορούμε να φροντίσουμε την καρδιά μας και να προλάβουμε τυχόν δυσάρεστες συνέπειες.
«Το βασικό είναι να κάνουμε σε νεαρές ηλικίες μια καρδιολογική εξέταση και εξέταση από τον παιδίατρο, τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί. Αν αναφερθεί κάποιο σύμπτωμα, κάποια αρρυθμία πρέπει να εξεταστεί άμεσα το παιδί. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή να αξιολογήσουμε πιθανά συμπτώματα, τα οποία καμιά φορά ως γονείς τα υποτιμούμε σε αυτή την ηλικία. Είναι σπάνιες αυτές τις περιπτώσεις, αλλά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή».
Μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” για τους κινδύνους που υπάρχουν και τη σημασία της πρόληψης των καρδιολογικών νοσημάτων ο κ. Τούτουζας δήλωσε ότι «υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια των επιστημονικών εταιρειών ώστε να ενημερώσουμε τον κόσμο για να μπορέσει να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες».
Αναφερόμενος στην περίπτωση του άτυχου ποδοσφαιριστή ο καθηγητής Καρδιολογίας δήλωσε ότι αυτοί οι υπεράνθρωποι, οι υπεραθλητές που πέφτουν αιφνιδίως και μάλιστα ζωντανή μετάδοση, δίνουν το αίσθημα της ανασφάλειας όταν αθλούμαστε. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει πρόληψη.
«Αυτό που πρέπει να τονιστεί από αυτό το συμβάν είναι ότι πρέπει να γίνεται σχολαστικός έλεγχος. Υποθέτουμε ότι σε αυτά τα περιστατικά όπου έχουμε συγκοπτικά επεισόδια, κάτω από 35 ετών, οφείλονται κυρίως σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ή οι στεφανιαίες αρτηρίες έχουν διαφορετική κατασκευή εκ γενετής. Με λίγα λόγια, είναι κληρονομικά προβλήματα που μπορούν να εκδηλωθούν και με αιφνίδιο, καρδιακό θάνατο».