Ένα υποβρύχιο του πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας, στο οποίο επέβαιναν 53 άτομα, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, με τις προσπάθειες ανεύρεσής του να εντείνονται, καθώς το πλήρωμα κινδυνεύει να ξεμείνει από οξυγόνο.
Το όχημα θεωρείται πως εξαφανίστηκε την Τετάρτη και ενώ βρισκόταν 100 χιλιόμετρα ανοιχτά της ακτής του Μπαλί.
Με βάση την παραπάνω εκτίμηση, απομένουν στις αρχές μόνον 72 ώρες για τον εντοπισμό του, με το πέρας των οποίων το πλήρωμα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο έλλειψης οξυγόνου.
Μέχρι στιγμής έχουν επιστρατευτεί 6 πολεμικά πλοία, ένα ελικόπτερο και 400 άτομα για την ανεύρεση του υποβρυχίου.
Η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία έχουν στείλει σημαντικές ενισχύσεις στην Ινδονησία, ενώ το εγχείρημα υποστηρίζουν επίσης η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Αυστραλία.
Το υποβρύχιο φαίνεται πως εκτελούσε στρατιωτική άσκηση αποτυγχάνοντας να στείλει αναφορά για τις κινήσεις και τις συντεταγμένες του και βγαίνοντας τελικά εκτός πορείας.
Ορισμένες αναφορές θέλουν το όχημα να χάνεται, αφού του είχε δοθεί η άδεια να καταδυθεί σε βαθύτερα νερά απ’ ό,τι συνήθως.
Σύμφωνα με το ναυτικό, μια πετρελαιοκηλίδα που εντοπίστηκε κοντά στο σημείο κατάδυσης του υποβρυχίου οφείλεται πιθανότατα σε βλάβη στο ντεπόζιτο του οχήματος, ή προκλήθηκε σκόπιμα από το πλήρωμα, εν είδει «μηνύματος» προς τις αρχές.
Το αγνοούμενο υποβρύχιο αποτελεί το ένα εκ των πέντε του είδους του, που χρησιμοποιούνται από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ινδονησίας.
Το υποβρύχιο είχε κατασκευαστεί στη Γερμανία το 1970 και είχε υποστεί έναν διετή επανεξοπλισμό στην Νότιο Κορέα, προτού πωληθεί το 2012 στον ινδονησιακό στρατό.
Εκπρόσωπος του ναυτικού της χώρας δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό στην Ινδονησία, κατά το οποίο χάνεται κάποιο υποβρύχιο.
Παρόμοια περιστατικά, ωστόσο, έχουν συμβεί και σε άλλες γωνιές του πλανήτη: Το 2017, ένα στρατιωτικό υποβρύχιο από την Αργεντινή χάθηκε στον νότιο Ατλαντικό, μαζί με το 44μελές πλήρωμά του.
Το ναυάγιο είχε εντοπιστεί μία εβδομάδα μετά, με τις αρχές να ανακοινώνουν πως το όχημα είχε υποστεί εκτεταμένη ενδόρρηξη.
ΠΗΓΗ: BBC