Κυριακή, 16 Ιουνίου 201902:23:52

Ήξεις Αφήξεις

"Οι όμορφες αναλύσεις της διανόησης"

 

Μέσα από τις αισθήσεις μας συντελείται μια διανοητική διεργασία των θεμελιωδών νοητικών πλαισίων, τα οποία μας καθιστούν ικανούς να διαμορφώνουμε ποικίλες φιλοσοφίες, πολιτισμικές και θρησκευτικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και ιδεολογίες, μια αντίληψη για τη ζωή.. Ιδεολογία είναι η οργανωμένη συλλογή ιδεών. Το ερώτημα όμως που έχει σημασία είναι το έξης κατά πόσο είμαστε ικανοί και νοήμων ώστε να λάβουμε την σωστή απάντηση.  

 Η ιδεολογία αποτελεί ένα συνολικό όραμα και ένα σύνολο ιδεών που παρουσιάζει ή προτείνει μια κοινωνική τάξη στην κοινωνία. Βασικός στόχος της κάθε ιδεολογίας είναι η αλλαγή της κοινωνίας μέσω μιας αξιακής ή ρυθμιστικής διαδικασίας. Θα γίνει αυτή η αλλαγή ή για άλλη μια φορά θα μας ξεγελάσουν;

 Η περίπτωση της Ελλάδας σε αυτό το ζήτημα είναι μοναδική. Η Ελλάδα την κοσμοθεωρητική της αντίληψη δεν την διαμόρφωσε κάποια ιδεαλιστική ή ιδεολογική πρωτοβουλία της διανόησης της εποχής του Διαφωτισμού. Οντολογικά δεν αμφισβητήθηκε τίποτα από το παλιό, ειδικά την εποχή που άρχισαν να διαμορφώνονται αυτές οι αντιλήψεις. Για χρόνια τώρα είμαστε κολλημένοι στις παλιές αντιλήψεις και δεν κάνουμε τίποτα για να το αλλάξουμε αυτό.

 Ο λόγος είναι απλός. Οι Έλληνες ήταν και είναι ένας δραματικός λαός που βρίσκονταν και βρίσκεται σε μια διαρκή εσωτερική αμφισβήτηση. Διαφορά προκύπτει κυρίως κατά τον εμφύλιο πόλεμο, όταν κατά τη διάρκεια του οποίου καλούνται οι άνθρωποι να διαλέξουν ποια κοσμοθεωρία θα είναι η κυρίαρχη. Η ‘δεξιά’ αντίληψη ή η ‘αριστερή’. Ο ζωτικός χώρος μεταμορφώθηκε σε ιδεολογική επιρροή ταυτόχρονα σε κρατικό και κοινωνικό επίπεδο. Κράτη πέρασαν σε σφαίρες επιρροής των μεγάλων δυνάμεων και οι λαοί χωρίστηκαν ιδεολογικά. Εμείς πάλι στην Ελλάδα κοιτάμε ο καθένας την πάρτη του αντί να γίνουμε μια γροθιά ώστε να αλλάξουμε τα πράγματα ο καθένας μας κοιτάει την τσέπη του και τίποτα άλλο. Πιστεύετε έτσι ότι θα λυθούν τα προβλήματα;

Η ηγεμονία της "δεξιάς" στη χώρα μας, μέχρι τη μεταπολίτευση όσο και να προσπαθούσε να προπαγανδίσει την ιδεολογία της, επέστρεφε πάλι μέσα στα στενά όρια του κράτους με τον τρόπο που της υπαγόρευε η κοσμοθεωρία της. Επιβολή και εκτοπισμό.

Σε αντίθεση ο χώρος της "αριστεράς" αναπτυσσόταν μέσα στο λαό, και γι’ αυτό δεν έχασε το κοινωνικό έρεισμα. Και αυτό που βγαίνει πρός τα έξω είναι ότι η αριστερά μελαγχολεί αλλά δεν θυμώνει .. Όμως ωραίες αυτές οι αναλύσεις της "διανόησης". Τόν ΕΝΦΙΑ πού μας επέβαλε η ΝΔ και δεν κατάργησε ο Σύριζα,μπορει κανείς να μου πει πώς θα τον πληρώσω; Γιατί χρωστάω ακόμη δύο δόσεις και ...ήρθε και η ΔΕΗ.

Τα συμπεράσματα δικά σας

Κίμων

Ήξεις Αφήξεις

                                       

                                                                                

                       

                                                                                                                     

 

 

                

                               

                         

                               
                            

 

 

                                                                                             

                           

                                                                     

 

                                                                    

 

Back to top
Go to bottom