Δευτέρα, 25 Μαϊου 202018:16:36

Ήξεις Αφήξεις

Μαζικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά σκάφη

Pin It

 

 

 

Μπορεί οι 218 υπερπτήσεις των Τουρκικών μαχητικών πάνω από Ελληνικά νησιά αλλά και τον Έβρο μέσα στο 2020 να δίνουν το στίγμα της πρόθεσης των γειτόνων να κλιμακώσουν την ένταση στον αέρα, ωστόσο ανάλογη παραβατική δραστηριότητα έχουν και στη θάλασσα.

Ο ακήρυχτος “πόλεμος” στο Αιγαίο διεξάγεται καθημερινά και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με τα Τουρκικά πλωτά του ακτοφυλακής όσο και τα πλοία του πολεμικού ναυτικού να προχωρούν σε εκατοντάδες παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων τα οποία εκτείνονται στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησιών μας ή έως τη μέση γραμμή όπου η απόσταση Ελληνικών και Τουρκικών ακτών είναι μικρότερη από τα 12 ναυτικά μίλια.

 

Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2020 οι παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και από τις 181 που καταγράφηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα(Ιανουάριος-Φεβρουάριος) του 2019 έχουν εκτιναχθεί στις 483. Αντίστοιχη είναι η εικόνα τόσο για τον Μάρτιο όσο και για τις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου.

 

Σχεδόν καθημερινά τα Τουρκικά πλωτά “εισβάλουν” στα Ελληνικά νερά και μάλιστα προχωρούν συχνά σε επικίνδυνες ενέργειες τόσο σε βάρος ψαράδων όσο κυρίως απέναντι σε σκάφη του Λιμενικού αλλά και σε φουσκωτά των Αμφίβιων Καταδρομέων που περιπολούν στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

 

Τα πληρώματα των Ελληνικών φουσκωτών γίνονται σχεδόν κάθε βράδυ μάρτυρες προκλητικών ενεργειών. Ακόμα και μεγάλα σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής πλέουν με ταχύτητα, περνούν την οριογραμμή και κινούνται με επιθετικό τρόπο προς τα πλωτά των Ειδικών Δυνάμεων.

 

Λέσβος, Σάμος, Χίος και Κως αλλά και μικρότερα ακριτικά νησιά όπως το Αγαθονήσι βρίσκονται στο στόχαστρο της Τουρκικής προκλητικότητας στη θάλασσα. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα τα Τουρκικά σκάφη αποχωρούν μόνο όταν εμφανίζεται πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού ή ΠΑΘ(Πλωτό Ανοιχτής Θαλάσσης) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Τις παράλογες αξιώσεις των γειτόνων σε θάλασσα και αέρα ήρθε να στηρίξει σε επίπεδο ρητορικής ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ με δηλώσεις στον εθνικιστικό τύπο της χώρας του.

Διαβάστε το θέμα στο newpost.gr

Pin It

Ήξεις Αφήξεις

 

 

  

 

 

 

 

 

 

                          

                        

              

                                 

        

                                           

          

 

 

 

      

                       

       


     

 

        

Back to top
Go to bottom