Η ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, σε μία προσπάθεια αποτροπής της εμφάνισης κρουσμάτων του νέου ιού στη ρωσική επικράτεια.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης ηλεκτρονικής βίζας για το Κινέζους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη ρωσική επικράτεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.711, ενώ οι νεκροί αριθμούν σε 170.
Μόνο στην επαρχία Χουμπέι, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός τον περασμένο Δεκέμβριοι, έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο 1.032 νέα κρούσματα και 37 θάνατοι.
Στο μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο κήρυξης «παγκόσμιου συναγερμού».
Υπενθυμίζεται ότι ο φονικό ιός εκτιμάται ότι ξεκίνησε από την ψαραγορά και την κρεαταγορά της πόλης Γουχάν στην επαρχία Γουμπέι της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019.
Παρά τα μέτρα ασφαλείας των κινεζικών αρχών, ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί και στο εξωτερικό, καθώς κρούσματα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες.
Ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού: 38 θάνατοι σε 24 ώρες
Ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα αυξήθηκε στους 170 νεκρούς σήμερα σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέχρι στιγμής, ενώ η ανακοίνωση ότι τρεις Ιάπωνες που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν, την πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία, προκαλεί ανησυχία για παγκόσμια εξάπλωσή της.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που κάλεσε «όλο τον κόσμο να δράσει» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, θα συνεδριάσει ξανά σήμερα για να αποφασίσει αν η επιδημία «αποτελεί έκτακτη ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας».
«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτηση στο Twitter.
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 38 θάνατοι, δηλαδή η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει παρατηρηθεί από την αρχή της επιδημίας τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 170 νεκρούς.
Ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε αύξηση και έφτασε περίπου τους 7.700 στην ηπειρωτική Κίνα, ξεπερνώντας πλέον το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον Sars το διάστημα 2002 και 2003. Τότε ο συνολικός αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 774 παγκοσμίως, από τους οποίους οι 349 στην ηπειρωτική Κίνα.
Πόλη φάντασμα
Στην Ουχάν, όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία μη απαραίτητων οχημάτων, μοιάζει με πόλη φάντασμα: «Είναι η πρώτη ημέρα που βγαίνω από το σπίτι μου από την αρχή της καραντίνας. Δεν είχα επιλογή: έπρεπε να αγοράσω κάτι να φάω», δήλωσε ένας πεζός.
Στην υπόλοιπη Κίνα, όπου οι διακοπές για το νέο έτος παρατάθηκαν ως τις 2 Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι πολίτες αποφεύγουν τα εμπορικά κέντρα, τα σινεμά και τα εστιατόρια
Εξάλλου αναβλήθηκαν όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.
Αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις πτήσεις τους για την Κίνα
Η Κίνα είναι βέβαιη ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους μετάδοσης του νέου κοροναϊού στα αεροπλάνα και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων που αναφέρθηκαν εκτός της χώρας δείχνει ότι το Πεκίνο μπορεί να ελέγχει την εξάπλωσή του, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Ο Τσου Τάο, ένας διευθυντής την Διοίκησης Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας, είπε στους δημοσιογράφους κατά την τακτική ενημέρωσή τους σχετικά με τον ιό ότι οι ξένες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ακυρώσει πτήσεις τους για την Κίνα, ανταποκρίνονται σε μια αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς.
Στις αεροπορικές εταιρείες αυτές ήρθε να προστεθεί και ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ, η El Al, η οποία ανέστειλε τις πτήσεις της για την Κίνα μέχρι τις 25 Μαρτίου.
Η Βρετανία έχει καθυστερήσει την προγραμματισμένη απομάκρυνση των πολιτών της από την πληγείσα από τον ιό κινεζική πόλη Ουχάν επειδή ακόμη δεν έχει λάβει τις απαιτούμενες άδειες από τις κινεζικές αρχές για να αναχωρήσει μια πτήση. Η Βρετανία έχει σχεδιάσει να απομακρύνει τους πολίτες της και να τους μεταφέρει σε μια βάση της Πολεμικής της Αεροπορίας, αλλά η πτήση δεν θεωρείται πιθανό να αναχωρήσει σήμερα.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουμε τους Βρετανούς από την Ουχάν με ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αρκετές πτήσεις άλλων χωρών δεν έχουν μπορέσει να αναχωρήσουν όπως ήταν προγραμματισμένο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με ταχύτατους ρυθμούς για να οργανώσουμε μια πτήση προς το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε μια εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.
pentapostagma.gr