Η Αληθινή είναι χωρίο του Δήμου Φαιστού πολύ κοντά στις Μοίρες με υψομετρική θέα στο κάμπο της Μεσσαράς και απέναντι από τα Βουνά του Ψηλορείτη. Χωρίο που δε ονομαζόταν πάντα Αληθινή. Σύμφωνα με παλιότερες απογραφές, το χωρίο ονομαζόταν Μερσύνη.
Επι τουρκοκρατίας ο τοπικός Αγάς που διέμενε στη Μερσύνη είχε πολύ φιλικές και καλές σχέσεις με τους Ρωμιούς. Και οι άνθρωποι τον εκτιμούσαν και ποτέ δεν υπήρχαν φασαρίες στο χωρίο.
Γύρω στο 1680 μια διαταγή έλεγε ότι έπρεπε να χαλαστούν οι εκκλησίες των Χριστιανών. Ο Αγάς της Μερσύνης αρνήθηκε να τη χαλάσει και ο τοπικός Άρχοντας του Ηρακλείου έστειλε απόσπασμα από τον Χάνδακα (Ηράκλειο) να γκρεμίσει τον Ναό.
Σαν έφτασαν στο χωρίο ο Αγάς και το Χωρίο μαζεύτηκε να εμποδίσει το έργο του αποσπάσματος. Εκείνοι όμως πήραν βαριές και με μανία μπήκαν στην εκκλησία.
Μετά από λίγο βγήκαν όλοι τυφλωμένοι και καθώς απομακρυνόταν σιγά σιγά ξανάβλεπαν το φως τους. Αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές ώσπου έφυγαν.
Ανέφεραν το γεγονός στο Άρχοντα στον Χάνδακα και εκείνος φανερώς εκνευρισμένος διέταξε να τον οδηγήσουν στην εκκλησία αυτή. Αποφάσισε ο ίδιος να εκτελέσει το καταστροφικό έργο μη πιστεύοντας τα λεγόμενα των άλλων.
Μπήκε στο ναό και κατευθύνθηκε στην Αγία Τράπεζα, κατεβάζοντας την βαριά τυφλώνεται και πέφτει κατά γης φωνάζοντας βοήθεια.
Αποκρινόμενος στα 100 μέτρα από το ναό σιγά σιγά ξαναείδε το φως του. Στρέφοντας το βλέμμα του στον Αγά και στους χωρικούς τότε φώναξε.
-Δίκιο είχες Αγά μου. Αυτή είναι Αληθινή Παναγιά.
Έκτοτε το Χωρίο μετονομάστηκε σε Αληθινή και ονομάζεται μέχρι και σήμερα.
Κάθε 15 Αυγούστου πλήθος πιστών πάει στην Αληθινή για να προσκυνήσει την παλιά εικόνα της Κοίμησης που μόνο την ημέρα εκείνη βγαίνει έξω και γίνεται περιφορά.
Πληροφορίες – Στοιχεία: Βιβλίο Αρχιμ. Κουμαντάκη Τομοθέου “Στη Μεσσαρά του καιρού μου”
Φωτογραφιες: Αντώνης Γενναράκης – Κρήτη Πόλεις και Χωριά